BVB Preţul acţiunii "Carbid Fox" Tîrnăveni a crescut în februarie cu peste 70%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 februarie 2006

Şedinţa bursieră de ieri, per ansamblu, a fost una echilibrată, cu unele fluctuaţii de curs atît pe principalii emitenţi, cît şi pe acţiunile mai puţin lichide. Indicii bursieri au înregistrat variaţii reduse, asftel că indicele BET a scăzut cu doar 0,09% faţă de şedinţa de vineri, iar indicele BET-FI s-a apreciat cu 1,32%. În acest context, valoarea totală a tranzacţiilor a însumat 38,26 de milioane de RON, din care 27.765,51 RON au reprezentat tranzacţiile cu obligaţiuni. Brokerii apreciază că lichiditatea a fost scăzută ieri, investitorii dînd dovadă de apatie la începutul acestei săptămîni.

La prima categorie, cu o valoare tranzacţionată ce a depăşit cu puţin 6 milioane de RON s-au detaşat acţiunile BRD. Cotaţia aces-tora şi-a continuat şi în cursul zilei de ieri ascensiunea, astfel că la finalul zilei, preţul a fost de 18,9 RON/acţiune, cu 5% peste nivelul de vineri. Trebuie remarcat faptul că săptămîna trecută, cursul titlurilor băncii s-a apreciat cu peste 9%. Cotaţia acţiunilor BRD a început să crească încă din prima parte a zilei, stabilizîndu-se în jurul preţului de 18,6 RON/ acţiune, urmînd ca spre final, un nou val de cumpărători care să conducă la creşterea cursului pînă la maximul zilei.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au urmat tendinţa pieţei, închizînd ziua pe scădere. Deşi rezultatele financiare ale băncii sînt foarte bune, brokerii sînt de părere că titlurile TLV sînt "mai întîrziate" decît celelalte. Astfel, ieri, preţul acţiunilor TLV a atins maximul zilei de 14,9 RON/acţiune, însă spre final acesta a scăzut către preţul de închidere de 14,7 RON/acţiune, cu 0,7% sub cel de la finalul săptămînii trecute. O stare de stabilizare a fost resimţită şi în cazul titlurilor SNP "Petrom". Preţul acţiunilor SNP a fluctuat între 0,62 RON şi 0,6350 RON/acţiune, stabilizîndu-se în ultima parte a zilei la valoarea de 0,6300 RON/acţiune. Acesta a fost acelaşi ca cel de vineri. Rulajul perfectat cu titlurile SNP a fost de aproximativ 3 milioane de RON şi peste 4,75 milioane de acţiuni tranzacţionate.

La SIF-uri s-a simţit intrarea într-o perioadă de stabilizare la nivelurile actuale de preţ. Cea mai mare creştere a avut-o SIF2 "Moldova", de 2,3% pînă la 2,71 RON/acţiune. De asemenea, SIF2 a înregistrat şi cea mai bună lichiditate, fiind tranzacţionate 1,45 milioane de acţiuni, în sumă de aproximativ 3,9 milioane de RON. Creşteri mai moderate de preţ, de 0,8%, au înregis-trat acţiunile SIF1 "Banat Crişana" şi SIF "Transilvania".

La categoria a doua, acţiunile "Rompetrol Rafinare" au scăzut cu 4,1% pînă la 0,1180 RON/ acţiune, după ce pe parcursul şedinţei au atins şi pragul suport de 0,1170 RON/acţiune. Brokerii pun scăderea cursului titlurilor rafinăriei pe seama rezultatelor financiare raportate vineri, care nu au fost conforme cu aşteptările investitorilor.

"Carbid- Fox" Tîrnăveni

Acţiunile "Carbid- Fox" Tîrnăveni au înregistrat încă o dată o şedinţă foarte bună, cursul titlurilor atingînd limita maximă admisă de Bursă, de 15%. Preţul la finalul şedinţei bursiere a fost de 0,0523 RON/acţiune. Volumul total a depăşit 3 milioane de acţiuni. Surse din piaţă ne-au precizat că de la începutul lunii, cotaţia titlurilor "Carbid- Fox" a crescut cu peste 70%, acoperind scăderea de aproximativ 40% din luna ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb