BVB "Rompetrol Rafinare" - cel mai tranzacţionat titlu, ieri, la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 ianuarie 2006

Şedinţa bursieră de ieri a fost una de tatonare din partea investitorilor. Brokerii pun evoluţia de ieri pe seama aşteptării contractului de privatizare al BCR, care s-a anunţat că va fi făcut public astăzi. Totuşi, în piaţă investitorii au fost mai activi la vînzare decît la cumpărare, indicii bursieri avînd evoluţii contrare. În timp ce indicele BET a înregistrat o scădere cu 0,83% faţă de nivelul anterior, celălalt indice bursier BET-FI a crescut uşor, cu 0,77% pe fondul intervenţiei cumpă-rătorilor în ultimele minute ale sesiunii bursiere. Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat ieri cu puţin peste 49 de milioane de RON, din care 445.743 RON a reprezentat o tranzacţie cu obligaţiuni.Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost ieri SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 7,5 milioane de RON, respectiv jumătate din rulajul categoriei. Cotaţia titlurilor la finalul zilei a fost de 0,6 RON/acţiune, în scădere cu 4% faţă de nivelul precedent. După ce a atins minimul zilei de 0,5950 RON/acţiune, cotaţia şi-a revenit urcînd pînă la cursul de închidere al zilei. Sectorul bancar nu a înregis-trat fluctuaţii mari de curs, deşi pînă în a doua parte a şedinţei, majoritatea acţiunilor au înregistrat scăderi de preţ. Cursul acţiunilor "Banca Transilvania" s-a menţinut la valoarea din ziua anterioară, de 1,4300 RON/acţiune, aces-ta fiind şi maximul din sesiunea bursieră de ieri. Lichiditatea a fost una modestă, tranzac-ţionîndu-se 2,7 milioane de titluri, în valoare de 3,9 milioane de RON. Cît priveşte acţiunile celuilalt emitent din sectorul bancar, BRD, cursul titlurilor a scăzut cu 0,6% comparativ cu cel de luni pînă la nivelul de 16 RON/acţiune. Pe parcursul şedinţei bursiere, cotaţia a atins minimul de 15,9 RON/acţiune, după care a urcat către preţul de închidere. Rulajul perfectat cu acţiunile BRD a fost de 1,8 milioane de RON.

Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost ieri SIF3 "Transilvania", cu o valoare de 6,9 milioa-ne de RON. În prima parte a zilei, acţiunile SIF3 au des-chis pe creştere, continuînd această evoluţie, după care vînzătorii au intervenit în piaţă. Cotaţia titlurilor SIF3 a atins maximul zilei de 2,3 RON/acţiune, după care în partea a doua a şedinţei aceasta a scăzut pînă la 2,28 RON/acţiune. Cursul la închiderea zilei a depăşit cu 1,3% nivelul din şedinţa anterioară.

Cel mai tranzacţionat emitent de ieri a fost "Rompetrol Rafinare", cu o valoare transferată de 8,3 milioane de RON. În ciuda audierii de la Parchet a preşedintelui Dinu Patriciu, cumpărătorii au fost activi, conducînd la creşteri ale preţului pînă la maximul zilei de 0,12 RON/titlu. Preţul de închidere a fost de 0,1180 RON/titlu, cu 2,6% mai mare decît cel de luni.

"Compa" Sibiu

Brokerii consideră că o evoluţie oarecum ciudată au avut-o ieri acţiunile "Compa" Sibiu. Ieri a fost ultima zi în care inves-titorii puteau cumpăra acţiuni pentru a beneficia de efectele majorării de capital social. Majorarea se face cu aport în numerar, la preţul de 0,1 RON/acţiune, iar perioada de subscriere este 30 ianuarie -2 martie. Acţionarii companiei sibiene au hotărît dublarea capitalului social. La finalul zilei, cotaţia acţiunilor a fost de 2,16 RON/acţiune, în scădere cu 1,8% faţă de cea precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb