BVB Rulajul se menţine peste media din acest an

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iunie 2019

Rulajul se menţine peste media din acest an

Creştere de 0,64% pentru BET

Rulajul consemnat în şedinţa de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de la mijlocul săptămâ­nii s-a ridicat la 45,96 milioane de lei, peste valoarea medie zilnică din acest an, aproape un sfert din valoarea trans­ferurilor (22%) fiind dată de schimburile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), care s-au ridicat la 10,43 milioa­ne de lei. Acţiunile instituţiei bancare s-au apreciat cu 0,64%, într-o mişcare în care cotaţia TLV a urcat la 2,355 lei.

Toţi cei nouă indici au marcat evoluţii ascendente, BET încheind ziua de ieri de la BVB cu o creştere de 0,64%. Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu cea mai mare pondere în referinţa pieţei (20,33%), înregistrând un avans de 1,46% pe fondul unui rulaj de doar 2,64 milioane de lei. Un alt element notabil a fost volumul tranzacţionat pe titlurile Antiobiotice Iaşi (ATB), ce a urcat la circa 14,6 milioane de acţiuni, aproximativ 2% din societate, după ce în 21 iunie au fost transferate alte 7,1 milioane de titluri ATB, atunci cel mai mare volum din ultimii câţiva ani.

Acţiunile Erste Group Bank de la Bucureşti şi Viena au cunoscut aprecieri de 1,28%, respectiv 0,99%, după deprecieri de 3,96% şi 3,29% avute în urma deciziei Înaltei Curţi ce obligă BCR Banca pentru Locuinţe la plata în bugetul statului a primelor de stat acordate anterior clienţilor, potenţiale pierderi pentru care Erste a realizat marţi un provizion de 230 de milioane de euro.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, spre deosebire de cea de pe principalele burse europene, care au avut o evoluţie mixtă. Indicele BET a câştigat 0,64% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o creştere de 0,41% în cazul BET-NG şi BET-BK şi un avans de 0,67% pentru ROTX. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 9,74 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,64 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Carbochim (CBC), cu o apreciere de 12,50%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor MedLife (M) a avut cea mai bună evoluţie, cu un avans de 1,56%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni redus. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu o scădere de 2,93%, având un volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Purcari Wineries (WINE), cu o depreciere de 1,26%), pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol.".

După TLV, în topul lichidităţii din piaţa "regular" se află acţiunile ATB, a căror cotaţie a urcat cu 1,21%, la 0,5 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 7,22 milioane de lei.

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,45%, până la preţul unitar de 11,15 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 6,64 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în clasamentul lichidităţii s-au plasat acţiunile Romgaz (SNG), ce au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,95%, la preţul de 31,8 lei, în contextul unor transferuri de 5,51 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost derulată o singură tranzacţie, cu titlurile Impact Developer & Contractor, la preţul de 1,12 lei, cu 0,88% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de circa 0,2 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,63%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,41%.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri plus FP a cunoscut o creştere de 0,47%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +12,5%

2. "Sinteza" (STZ): +6,4%

3. "Ropharma" (RPH): +5,88%

4. "Comelf" (CMF): +4%

5. "Vrancart" (VNC): +3,7%

           

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Electromagnetica" (ELMA): -2,93%

2. "Biofarm" (BIO): -2,06%

3. "IAR Braşov" (IARV): -1,67%

4. "Aerostar" (ARS): -1,39%

5. "Compa" (CMP): -1,3%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb