BVB Salt de 2,14% pentru BET-NG

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 februarie 2019

Salt de 2,14% pentru BET-NG

Rulaj de 53,55 milioane de lei, peste media acestui an, de 52,5 milioane de lei

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în care rulajul zilei bursiere de ieri a fost de 53,55 milioane de lei, peste media consemnată în acest an, de 52,5 milioane de lei.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat ieri că taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiei este posibil să fie eliminată.

Pe acest fond, acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat, ieri, cu 4,07%, titlurile TEL încheind astfel a noua zi consecutivă fără o depreciere a cotaţiei, în timp ce acţiunile Electrica (EL), care s-au apreciat cu 4,3%, au afişat cel mai bun randament din cadrul indicelui BET.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeviile, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie pozitivă, asemănătoare cu cea de pe principalele burse europene şi cele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 2,06% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o creştere de 1,82% pentru BET-FI şi un avans de 2,14% pentru BET-NG.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Oltchim (OLT), cu 14,97%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor EL a avut cea mai bună evoluţie, cu o creştere de 4,3%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Electroputere (EPT), cu minus 15%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind mult sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Digi Communications (DIGI), cu o scădere de 0,36%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,88 lei/acţiune, în creştere cu 2,17%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG) care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 31,5 lei, în apreciere cu 1,94%, valoarea transferată cu titlurile emitentului însumând 9,2 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,838 lei, cu 1,7% peste referinţa din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de 7,72 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,35 lei/titlu, în creştere cu 1,6%, în contextul unui volum de 6,38 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost realizat un singur astfel de transfer, cu titlurile Compa (CMP), încheiat la preţul unitar de 0,8 lei, cu 1,23% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 2,4 milioane de lei.

Indicele BET Plus, care include în structura sa cele mai lichide 40 de acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o creştere de 1,97%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o apreciere similară, de 2,02%.

1. "OLTCHIM" (OLT): +14,97%

2. "CEMACON" (CEON): +9,73%

3. "TERAPLAST" (TRP): +5,93%

4. "AMONIL" (AMO): +5,26%

5. "ELECTROMAGNETICA" (ELMA): +4,46%

-----

TOPUL CELOR MAI MARI SCĂDERI

1. "ELECTROPUTERE" (EPT): -15%

2. "NATURA ENERGIA HOLDINGS" (SCPS): -14,91%

3. "TRANSILVANIA CONSTRUCŢII" (COTR): -4,11%

4. "OIL TERMINAL" (OIL): -3,14%

5. "ALRO" (ALR): -1,95%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb