BVB Scăderi pe linie, pentru indicii bursei

Mihai Iscusitu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 iulie 2019

Scăderi pe linie, pentru indicii bursei

Rulaj de 39,5 milioane de lei, sub lichiditatea medie zilnică a anului

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un rulaj de 39,5 milioane de lei, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, sub media zilnică a acestui an, de 42,4 milioane de lei, în condiţiile în care, prin "piaţa deal", nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de ieri a bursei: "Toţi indicii au închis în scădere în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Variaţiile au fost cuprinse între -0,02% pentru BET-FI şi -0,45% în cazul BET-BK. Lichiditatea a avansat comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. luni), valoarea totală a tranzacţiilor fiind astăzi (n.r. ieri) de 8,3 milioane euro. Din cadrul indicelui BET doar două companii au înregistrat creşteri: Banca Transilvania (TLV) +0,4% şi Nuclearelectrica (SNN) +0,18%. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost cele ale titlurilor MedLife (M) -1,54% şi Sphera Franchise Group (SFG) -1,06%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, care au înregistrat transferuri în valoare de 16,19 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,54 lei/titlu.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 1,08 lei/titlu, în stagnare, valoarea tranzacţionată cu acţiunile FP însumând 6,68 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 13,4 lei, în stag-nare, pe fondul unei valori trans-ferate de 5,33 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un rulaj de 2,43 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 32,400 lei, în scădere cu 0,31%.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate acţiuni- de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,03%, scădere similară cu cea a indicelui compozit BET Plus.

Indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, BET-NG, a cunoscut un declin de 0,2%, în timp ce indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un declin de 0,06%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +3,85%

2. "Altur" (ALT): +1,39%

3. "Bucovina - Club de Munte" (BCM): +0,68%

4. "IAR Braşov" (IARV): +0,53%

5. "Banca Transilvania" (TLV): +0,40%

-------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Retrasib" (RTRA): -13,82%

2. "Ves"(EFO): -13,04%

3. "Uamt" (UAM): -5,14%

4. "Erste Group Bank AG" (ALR): -3,65%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra" (EFO): -2,59%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb