BVB şi Finanţele discută, dar se înţeleg separat

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2014

BVB şi Finanţele discută, dar se înţeleg separat

Lucian Anghel, BVB: "Titlurile de stat pentru populaţie mai depind doar de MFP"

Bursa de Valori Bucureşti a îndeplinit toate condiţiile cerute de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru lansarea emisiunii de obligaţiuni pentru populaţie, ne-a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB, care consideră că, în acest moment, proiectul mai depinde doar de emitent.

În schimb, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a spus, marţi, că încă au loc discuţii cu BVB, ASF şi Depozitarul Central, privind implementarea deciziei de a emite obligaţiuni.

Lucian Anghel ne-a declarat, ieri: "Toate cerinţele Ministerului Finanţelor Publice cu privire la obligaţiunile pentru populaţie au fost îndeplinite de către Bursa de Valori Bucureşti şi, cred eu, şi de către celelalte instituţii ale pieţei, adică ASF şi Depozitarul Central.

Astfel, emisiunea de obligaţiuni pentru segmentul de retail este, într-adevăr, pe ultima sută de metri. În momentul acesta, depinde doar de emitent, adică de MFP, când vor fi lansate pe piaţă titlurile".

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor ne-au transmis, ieri, că, în prezent, se află "în faza de elaborare a cadrului procedural aferent noilor emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei, urmând să fie clarificate aspectele de ordin tehnic şi procedural la nivelul tuturor instituţiilor implicate". Potrivit reprezentanţilor ministerului, proiectul pilot va fi lansat în perioada octombrie - decembrie.

Instituţia mai precizează că, prin emisiunea de titluri de stat pentru populaţie, Ministerul Finanţelor vizează o maturitate de maxim 2 ani.

În ceea ce priveşte impozitarea câştigurilor de pe urma obligaţiunilor, MPF transmite că cei care împrumută statul vor fi scutiţi de impozitul pe veniturile din bond-uri, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Analişti din piaţă ne-au declarat recent că "exonerarea de impozit ar trebui aplicată tuturor instrumentelor financiare, nu numai titlurilor de stat".

Emitentul nu a stabilit încă valoarea unei obligaţiuni, Enache Jiru spunând că MFP se gândeşte la o valoare de 1000 lei, şi nici nivelul cuponului, care, potrivit ministerului, va fi fixat la emisiune, în funcţie de condiţiile de piaţă de la momentul respectiv.

Ministerul Finanţelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populaţie în ianuarie 2005. De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vândute direct către populaţie, ci către bănci. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cumpere certificate de trezorerie cu maturităţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an (fiind stabilită prin însumarea unei cote fixe cu rata inflaţiei), astfel că plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.

Statul vinde pe piaţa interbancară obligaţiuni care au o valoare nominală de 10.000 de lei.

Codul Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu completările şi modificările ulterioare

Titlul III - Impozitul pe venit, art. 65 (4): "Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat şi/sau a obligaţiunilor emise de către unităţile administrativ-teritoriale" de către persoanele fizice rezidente.

Titlul V, art. 117 (b): Persoanele fizice nerezidente sunt scutite de impozitul pe veniturile obţinute din România astfel: "dobânda aferentă instrumentelor de datorie publică în lei şi în valută, veniturile obţinute din tranzacţiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operaţiunilor de administrare a riscurilor asociate obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale şi veniturile obţinute din tranzacţionarea titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de către unităţile administrativ-teritoriale, în lei şi în valută, pe piaţa internă şi/sau pe pieţele financiare internaţionale, precum şi dobânda aferentă instrumentelor emise de către Banca Naţională a României în scopul atingerii obiectivelor de politică monetară şi veniturile obţinute din tranzacţionarea valorilor mobiliare emise de către Banca Naţională a României".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. obligatiunile de stat din emisiunile noi ale Ministerului de Finante de dupa 1 octombrie 2013 au valoare nominala unitara de 5000 lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb