Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de ieri în scădere cu 2%, în contextul unui declin generalizat al acţiunilor lichide, care nu a ocolit nume cu greutate în piaţă precum Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi BRD Groupe Societe Generale (BRD).
Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 1,9%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, cu 2%, după ce miercuri au coborât cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
"Bursa scade în ton cu regiunea. Sectorul materiilor prime a scăzut mai puternic pe pieţele externe în ultima perioadă, iar companiile din energie de la noi au înregistrat un declin mai lent. Corecţia a venit cu un pic de întârziere. Volumele sunt mai mici, ca în cele mai multe zile de corecţie a pieţei. Scăderi mai puternice ar putea avea loc dacă volumele cresc peste medie, care se află la aproximativ 50 de milioane de lei pe şedinţă", a declarat şeful Departamentului de vânzări şi trading la NBG Securities, Liviu Avram, citat de Mediafax.
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 45,3 milioane de lei (10,2 milioane de euro).
Fondul Proprietatea a scăzut cu 1,9%, după transferuri care se ridică la 17 milioane de lei. Declinul acţiunilor Fondul Proprietatea este cel mai puternic începând din 16 octombrie, când cotaţia a scăzut cu 3,9%.
Al doilea rulaj al zilei a fost înregistrat de Romgaz (SNG), cu tranzacţii de 7,6 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de tip deal de 1,7 milioane de lei. Titlurile producătorului de gaze naturale au coborât cu 0,8%.
Acţiunile OMV Petrom şi-au continuat traiectoria descendentă şi au închis în scădere cu 2,3%, în urma unor schimburi de 6,9 milioane de lei.
Un declin mai accentuat au înregistrat titlurile Banca Transilvania (TLV), care au coborât cu 3,7% faţă de ziua anterioară. Tranzacţiile cu acţiunile instituţiei de credit s-au ridicat la 1,9 milioane de lei.
Banca Transilvania a semnat miercuri dimineaţa un angajament de preluare a Volksbank România, tranzacţie care ar urma să se concretizeze în trimestrul al doilea al anului viitor şi va creşte cota de piaţă a băncii de la 9,7% la peste 13%.
O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Transgaz - 3,4 milioane de lei, BRD - 3,5 milioane de lei, din care 260.000 de lei printr-un transfer deal, precum şi Transelectrica (TEL) - 1,7 milioane de lei.
Indicele BET NG, al companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,4%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,7%.
Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au rămas suspendate pentru a patra şedinţă consecutiv, în contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital.
În rândul SIF-urilor ale căror acţiuni se tranzacţionează, SIF Oltenia (SIF5) a scăzut cu 2,9%, SIF Moldova (SIF2) cu 2,2%, iar SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania (SIF3) cu 0,9%.
Indicele BET XT a scăzut cu 1,9%, iar BET BK a coborât cu 1,4%, susţinut de avansul cu 0,5% al acţiunilor Erste Group Bank.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.