BVB şi RASDAQ Bursa a încheiat în stagnare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 decembrie 2011

Bursa a încheiat în stagnare

Bursa a încheiat şedinţa de vineri în stagnare, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 16,6 milioane lei, sumă din care mai mult de jumătate au reprezentat doar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară şi a reuşit să treacă pe verde abia după ora 15:00, la aproape trei ore după ce bursele vest-europene se stabilizaseră pe creştere. Totuşi, spre închidere, piaţa a revenit în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei precedente.

Bursele vest-europene au oscilat în primele ore între creşteri uşoare şi scăderi, însă apoi s-au menţinut pe creştere, investitorii considerând drept un semnal pozitiv înţelegerea liderilor europeni pentru măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro.

Deşi pieţele au revenit pe creştere, pe bursa de la Bucureşti majoritatea investitorilor au continuat să rămână pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost de numai 16,6 milioane lei (3,8 milioane euro). Suma este cu 41% mai redusă decât rulajul de joi, de 28,3 milioane lei (6,5 milioane euro).

"Această hibernare pare să ne fi protejat într-un fel de episoadele de corecţie care au fost pe pieţele străine în ultimele zile. Ne aşteptăm în continuare ca acţiunile unor companii care pot acorda dividende mari, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica şi Transgaz, să înregistreze rulaje mai ridicate. Pe final de an putem să vedem şi un eventual fenomen de < window-dressing > (îmbunătăţirea randamentului acţiunilor la finalul unei perioade de referinţă prin creşterea bruscă şi forţată a preţurilor -n.r.) pe titlurile unor companii mai mici sau care au o lichiditate mai slabă", a declarat pentru Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital, citat de Mediafax.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,32% sub închiderea de joi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu numai 0,07%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat şi el ziua în stagnare. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Rulajul pieţei a fost acoperit în proporţie de 59% de transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea şi Erste în valoare de 7,2 milioane lei şi, respectiv, 2,5 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,47%, la 0,427 lei.

Pe de altă parte, acţiunile Erste (EBS) au scăzut cu 6,4%, la 55,6 lei (12,81 euro), influenţate de corecţia de 6,81% înregistrată pe piaţa de la Viena, unde preţul a ajuns la 12,72 euro.

Erste Group a afirmat, într-un comunicat emis joi, că potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene, banca are nevoie de capital suplimentar de 743 milioane euro, confirmând cifra preliminară anunţată la sfârşitul trimestrului al treilea. Erste va îndeplini cerinţele prin câştiguri reportate şi prin vânzarea selectivă de active non-core, dar fără a apela la ajutor din partea statului.

Investitorii au fost mai activi pe piaţa derivatelor, unde au tranzacţionat produse structurate de 6,9 milioane lei şi contracte futures de 451.000 de lei. Cea mai mare parte a rulajului cu produse structurate a fost provenit din tranzacţii cu certificate turbo long cu activ suport pe indicele DAX al bursei din Frankfurt (4,4 milioane lei) şi certificate turbo short cu activ pe acelaşi indice (1,9 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 412.000 de lei, valoare cu 41% mai redusă decât rulajul de joi, de 704.000 de lei.

Acţiunile Avicola Braşov (AVLE) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 296.000 de lei, iar preţul a stagnat la 2,92 lei. Cotaţia este cu puţin peste preţul propus de omul de afaceri Ioan Popa în oferta de preluare a firmei, de 2,97 lei/titlu.

"Mişcările din ultima perioadă de pe pieţele străine au arătat o nervozitate sporită şi deoarece contractele futures vor ajunge la termen pentru scadenţa din luna decembrie, iar cei care au poziţii < short > (care au pariat pe scădere n.r.) sunt incomodaţi la aceste niveluri. În ciuda ştirilor din ce în ce mai sinistre, pieţele globale s-au stabilizat în apropierea maximelor ultimelor patru luni, semn că presiunea mediatică nu prea mai are efect, iar investitorii s-au cam plictisit de < telenovele >. Spre exemplu, după referendumul din Grecia, sau demisia lui Berlusconi, pieţele au scăzut", a afirmat traderul de la Swiss Capital.

Pe termen scurt, Constantinescu nu exclude unele corecţii pe plan extern şi spune că preţurile actuale reflectă deja în mare parte o soluţionare temporară a problemelor din zona euro. Totodată, el crede că după 16 decembrie, când ajung la scadenţă, contractele futures cu maturitate în această lună, pieţele ar urma o perioadă de creştere până la finele anului.

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Liderii europeni au convenit, joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, măsuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, însă nu au reuşit să se pună de acord pe modificarea Tratatului UE. Astfel, măsurile vor fi incluse într-un tratat separat, la care vor subscrie ţările din zona euro şi alte nouă state care doresc să se alăture iniţiativei, inclusiv România.

Printre măsurile convenite se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb