Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,22%, pentru prima oară în ultimele cinci zile, astfel că scăderea din această săptămână s-a redus la 1,36%, dar mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea abia a ajuns la 11 milioane lei.
Raportat la nivelul de la finalul lunii octombrie, indicele general BET-C este cu 2,6% mai jos, iar faţă de anul trecut cu 0,78%.
Piaţa locală a continuat şi în luna noiembrie să urmeze evoluţia burselor internaţionale, care s-au înscris pe o linie descendentă pe fondul temerilor investitorilor cu privire la evoluţia economiei la nivel global. Bursa a încheiat pe verde doar şedinţe din cele 12 şedinţe din prima jumătate a lunii.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 3,38% în luna noiembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 3,87%. Totuşi, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 9,72%, iar BET-FI cu 20,8%.
"Efectele sezonului de raportări financiare deja încep să îşi piardă din intensitate, fiind aproape consumate, iar evoluţia PIB-ului (în al treilea trimestru -n.r.) a avut un impact aproape nul, având în vedere faptul că piaţa locală este puternic corelată cu peisajul internaţional din ultimele zile, prezentând aceleaşi evoluţii negative", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, citat de Mediafax.
În şedinţa de vineri, piaţa a debutat pe scădere uşoară, iar în jurul orei 10:50 indicele general BET-C a trecut brusc pe creştere cu 0,18%, însă doar pentru câteva minute. Apoi, piaţa s-a reîntors pe roşu, unde a stat până în ultima oră de tranzacţionare, când a revenit la nivelul de joi, iar în ultimele minute chiar a reuşit să treacă pe creştere uşoară.
Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,21% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,42%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 25% sub rulajul de vineri, de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea bursei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei) şi SIF Transilvania (1,9 milioane lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,85%, la preţul de 0,5345 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat, tot cu 0,85%, la 0,595 lei.
În acelaşi timp, titlurile Oltchim au urcat cu 7,38%, la 0,56 lei, în cadrul unor tranzacţii cu rulaje reduse. Investitorii au realizat 152 de operaţiuni cu aceste acţiuni, în valoare cumulată de 116.000 de lei, astfel că valoarea medie a unei tranzacţii a fost de aproape 764 lei.
Titlurile combinatului chimic au debutat în scădere uşoară, dar după primele minute au început să crească. Cel mai mare preţ plătit în prima parte a zilei pentru aceste acţiuni a fost de 0,579 lei, respectiv cu 11% peste închiderea de joi.
Oltchim a repornit vineri încă două secţii, ajungând astfel la o capacitate de producţie de 30%.