Bursa de la Bucureşti a scăzut, ieri, cu 0,8%, fiind trasă în jos de acţiunile din sectorul energiei. Rulajul a fost mai redus faţă de şedinţele anterioare şi a fost sprijinit de tranzacţii cu titlurile de obicei lichide.
Indicele de referinţă BET Plus afişa o scădere de 0,82%, la finalul sesiunii de tranzacţionare, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,86%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.
Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a înregistrat un declin de 1,1%.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,84%, Transgaz (TGN) a pierdut 1,38%, iar Romgaz (SNG) - 0,82%.
Acţiunile Transelectrica (TEL) au închis în scădere cu 1,36%, ajungând la 21,7 lei, cotaţia din piaţă apropiindu-se, astfel, de preţul de 21,5 lei/acţiune - rezultat în urma plasamentului privat prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut întreaga participaţie pe care o deţine la compania de stat. FP a anunţat, marţi, că a finalizat plasamentul privat prin care a vândut toată participaţia deţinută la Transelectrica (TEL), respectiv 13,5% din acţiunile companei, pentru 212,7 milioane lei (48,4 milioane euro).
Acţiunile Erste Bank (EBS) au avansat cu 1,61%, după ce au pierdut aproape 21% din valoare, de vineri până marţi, semn că unii investitori văd declinul abrupt din ultimele zile drept o oportunitate de cumpărare, potrivit Mediafax. Instituţia de credit a anunţat, vineri, că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, ca urmare a provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.
Acţiunile Electrica (EL) au închis la 11 lei cea de-a patra şedinţă de tranzacţionare de la debutul pe Bursă, revenind, astfel, la preţul de listare.
Investitorii au tranzacţionat, ieri, pe BVB acţiuni de 38,9 milioane lei (8,8 milioane euro). Lichiditatea a fost susţinută şi de tranzacţii de tip deal cu acţiuni BRD (4,24 milioane lei), Banca Transilvania (1,36 milioane lei) şi Transelectrica (1,31 milioane lei).
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât uşor, ieri, cu 0,09%.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,72%, iar indicele extins BET-BK, cu 0,39%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.