BVB ŞI RASDAQ Evoluţii mixte, pe un rulaj de 4,4 milioane de euro

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2014

Evoluţii mixte, pe un rulaj de 4,4 milioane de euro

Andrei Rădulescu: "Puţinii investitori din piaţa noastră, interesaţi de companiile cu randamente atractive ale dividendelor"

Corecţii pentru acţiunile "Condmag" şi "Dafora"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat, ieri, evoluţii mixte, pe fondul unor tranzacţii de 19,66 milioane de lei (4,4 milioane de euro), din care 36,67% au reprezentat trei "deal"-uri, cu acţiuni Fondul Proprietatea (2,46 milioane lei), SIF2 Moldova (1,28 milioane lei) şi SIF5 Oltenia (3,47 milioane de lei).

Evoluţia BVB a fost deteminată de incertitudinile din plan extern, este de părere Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker, care observă scăderi pe pieţele europene.

"Se pare că asistăm la repoziţionări sectoriale ale investitorilor, pe plan internaţional", ne-a declarat domnul Rădulescu, adăugând: "Sectorul tehnologic este amplu penalizat, atât în Europa, cât şi în SUA".

În opinia sa, interesul investitorilor puţini care au mai rămas pe piaţa noastră se îndreaptă către companiile cu randamente atractive ale dividendelor, remarcându-se creşterea Romgaz, cu 1,13%, la 33,98 lei/unitate, a SNP Petrom, cu 0,9%, la 0,445 lei/unitate, şi aprecierea uşoară a Fondului Proprietatea, cu 0,24%, la 0,82 lei/unitate.

"S-au consemnat scăderi în sectorul bancar, BRD încheind şedinţa cu un minus de 1,18%, iar Erste, de -2,5%", ne-a mai spus analistul citat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere cu 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,58% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-FI a scăzut cu 0,48%. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Totodată, indicele extins BET-XT a închis în stagnare, iar indicele extins BET-BK cu 0,54% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Brokerii sunt de părere că investitorii au fost afectaţi de situaţia din Ucraina, schimbându-şi percepţia în privinţa riscului pieţei de la Bucureşti. Totodată, pe plan intern, investitorii aşteaptă Adunările Generale de bilanţ la societăţile listate.

Acţiunile Condmag şi Dafora au închis în scădere cu 3,52% şi, respectiv, cu 3,08%, după ce în precedentele şedinţe au urcat cu 21,31% şi, respectiv, cu 40,54%, iar volumele au crescut în ultimele două sesiuni ale săptămânii anterioare. Acţiunile Condmag au crescut în ultimele două şedinţe ale săptămânii trecute, iar titlurile Dafora au avansat timp de patru zile.

"Corecţiile celor două acţiuni erau normale după avansul semnificativ de săptămâna trecută, după anunţul bugetelor pe 2014", consideră Andrei Rădulescu, care precizează că rulajele pe cei doi emitenţi sunt mici.

Dafora mizează în acest an pe un profit brut de 26,9 milioane lei, după pierderi de 145,6 milioane lei în 2013, iar Condmag estimează un câştig brut de 5,8 milioane lei, faţă de pierderi de 24,6 milioane lei anul trecut.

"Fundamental, Condmag are în continuare potenţial de creştere, dacă totul va decurge normal şi nu vor apărea noi factori de risc, întrucât au anunţat că au deja multe comenzi pentru acest an", ne-a spus Andrei Rădulescu.

Acţiunile FP şi Romgaz (SNG) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 3,02 milioane de lei şi, respectiv, de 1,54 milioane de lei.

Pe piaţa Rasdaq, au fost realizate tranzacţii de 259.931 lei, pe primul loc în topul lichidităţii fiind societatea "Albalact" (ALBZ), cu un rulaj de 47.311 lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe piata Rasdaq cea mai mare mare valoare a tranzactiilor a avut-o ieri MCAB, 42.546actiuni tranzactionate in valoare de 164.174,95 lei

    1. Comentariul este aferent sedintei de 7 aprilie, publicat in editia din 8 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb