BVB si RASDAQ Minus de 7% pentru "Transgaz"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 mai 2011

Minus de 7% pentru "Transgaz"

Bursa a scăzut cu 1,33%, ieri, corecţia fiind determinată în principal de acţiunile Transgaz (TGN) şi Fondul Proprietatea (FP), care au căzut cu 7% şi, respectiv, cu 2,59%, însă tranzacţiile cu cele două titluri au asigurat peste jumătate din lichiditatea pieţei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,8%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 2,73%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în scădere cu 0,86%.

Totodată, indicele extins al burseri, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, Transgaz şi FP, a coborât cu 0,72%.

Investitorii au reacţionat vizibil la respingerea dividendelor la Transgaz şi au introdus mai multe ordine de vânzare încă din primele minute, ceea ce a dus în jos preţul acţiunilor cu peste 5%. La închiderea şedinţei, titlurile companiei erau tranzacţionate la 252,5 lei, preţ în picaj cu 7%, potrivit Mediafax.

Ministerul Economiei a respins vineri, în AGA de la Transgaz, propunerea privind acordarea unor dividende de aproape 340 milioane lei din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibilă retrogradare a ratingului companiei de către Standard & Poor"s. Tot vineri, conducerea Transgaz a convocat acţionarii pentru luna iunie să discute din nou aceeaşi propunere de dividend, deşi i s-au cerut unele clarificări.

Acţiunile Transgaz au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 5,5 milioane lei. Din această sumă, 1,2 milioane lei au provenit dintr-un deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 251 lei, în scădere cu 7,55%.

O corecţie vizibilă, de 2,59%, au înregistrat şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

Ultimele operaţiuni cu titlurile Fondului au fost realizate la 0,546 lei, preţ cu 2,59% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, cu 11,6% sub valoarea la care se vor face conversiile în acţiuni FP în această săptămâ-nă.

Titlurile Fondului au consemnat cel mai mare rulaj din piaţă, de 29,8 milioane lei, din care 5,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Operaţiunea negociată a fost efectuată la 0,54 lei, preţ cu 3,66% sub ultima cotaţie de vineri.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au făcut notă discordantă cu majoritatea titlurilor din piaţă şi au avansat cu 1,83%, la 1,56 lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 4,3 milioane lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, titluri de stat, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 1,8 milioane lei (451.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 51,6 milioane lei (12,6 milioane euro).

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,2 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,5 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,3 milioane lei, SIF Banat-Crişana (SIF1) - 1,3 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat doar 842.000 de lei, sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa anterioară, de 398.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb