BVB şi RASDAQ Mureşian: Acţiunea TEL - vedeta pieţei de ieri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 mai 2014

Mureşian: Acţiunea TEL - vedeta pieţei de ieri

Astăzi, Petrom anunţă rezultatele financiare

Mureşian: "Ţinând cont de noile taxe impuse de către stat, este posibil ca rezultatele companiei să fie afectate, ceea ce va impacta strategia investitorilor"

Bursa de la Bucureşti a stagnat ieri, după patru şedinţe de creştere, într-o piaţă unde rulajele au fost reduse în cazul majorităţii acţiunilor, iar câteva deal-uri mai mari cu acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare SSIF Intercapital Invest SA, a declarat: "Apropierea datelor de înregistrare pentru companiile din sectorul utilităţilor au creat nervozitate în rândul investitorilor, aceştia intrând în piaţă pe ultima sută de metri în adaptarea poziţiilor portofoliilor. De altfel, de departe vedeta pieţei a fost în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) acţiunea Transelectrica. După raportarea unor rezultate încurajatoare în şedinţa de vineri piaţa a reacţionat pozitiv, preţul ajungând până la valoarea de 20,22 Ron. Evoluţia pozitivă a preţului acţiunii din ultima perioadă este justificată ţinând cont de valoarea ridicată a dividendului pe care compania îl va distribui, dar şi din cea a rezultatelor financiare raportate. Interesul ridical al investitorilor cred însă că se va disipa odată cu trecerea datei ex dividend, existând chiar probabilitatea ca acest lucru să creeze volatilitate ridicată a preţului acţiunii.

De asemenea, s-a observat în piaţă şi un interes ridicat al investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor. Din punctul meu de vedere această situaţie se datorează reîntregirii portofoliilor după vânzările făcute la începutul anului. Mulţi investitori cred că încep să ia în calcul redeschiderea poziţiilor pe companiile de investiţii financiare, odată cu preţurile scăzute la care se tranzacţionează companiile şi în aceste condiţii se observă un interes peste medie la cumpărare pentru acţiunile companiilor. Şedinţa de mâine (n.r. astăzi) cred că va fi în acelaşi ton cu cea de astăzi (n.r. ieri), mâine (astăzi) urmând să fie raportate rezultatele financiare ale Petrom. Cu siguranţă compania va fi vedeta de mâine (n.r. astăzi), însă ţinând cont de noile taxe impuse de către stat, este posibil ca rezultatele companiei să fie afectate, ceea ce va impacta strategia investitorilor".

Piaţa a fluctuat ieri uşor încă de la deschiderea şedinţei, iar atenţia investitorilor a fost direcţionată în principal doar către câteva dintre acţiunile de regulă lichide. Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în imediata apropiere a nivelului de vineri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,14% sub sesiunea anterioară.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,91%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,13%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,17% peste închiderea de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 54,2 milioane lei (12,2 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul de vineri, de 28 milioane lei (6,3 milioane euro). Mai mult de 70% din lichiditatea de luni a provenit din transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (33,3 milioane lei, din care trei deal-uri de 28,3 milioane lei) şi titlurile BRD (5,6 milioane lei, din care trei tranzacţii negociate în sumă de aproape 5,5 milioane lei).

Deal-urile realizate ieri cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost efectuate la preţul de 0,7885 lei, cu 0,45% peste închiderea de vineri. Cel mai mare pachet de titluri FP a fost transferat la ora 16:21, pentru 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro).

Tranzacţiile negociate cu acţiunile BRD au fost realizate la ora 11:43, la preţul de 8,35 lei, cu 0,24% sub ultima cotaţie de vineri.

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,76%, la 0,791 lei, în timp ce titlurile BRD au scăzut cu 0,24%, la 8,35 lei. Transferurile din piaţa principală cu acţiunile FP au însumat 5 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile BRD au totalizat cu puţin peste 115.000 de lei.

Un rulaj important a fost înregistrat şi de titlurile Transelectrica (TEL), cu care au fost realizate 349 de operaţiuni, pentru 2,8 milioane lei, a doua lichiditate din piaţa principală. Aceste acţiuni au încheiat ziua în creştere cu 1,86%, la 20,22 lei.

Evoluţia acţiunilor Transelectrica a venit după ce compania a anunţat vineri seară rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru. Compania a consemnat un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Transelectrica a informat luni dimineaţă investitorii că preşedintele Directoratului, Ştefan Doru Bucătaru, a fost schimbat din funcţie cu şeful Consiliului de Supraveghere al companiei de stat, Ion Toni Teau. Bucătaru a fost numit în funcţie în iunie 2013.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 421.000 de lei, faţă de 236.000 de lei în şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb