BVB SI RASDAQ Rulaj mic pe o piaţă în scădere

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 mai 2013

Rulaj mic pe o piaţă în scădere

Cu excepţia indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), care a încheiat ziua în urcare cu 0,15%, principalii indici ai pieţei de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în uşoara scădere.

Şedinţa a fost marcată de corecţii pe majoritatea indicilor bursieri interni, pe un rulaj de doar 21,93 milioane lei (5,05 milioane euro), la care au contribuit în proporţie de aproximativ 15% deal-urile cu titluri SIF Muntenia (SIF4) şi OMV Petrom (SNP). Astfel, BVB a scăzut, ieri, cu 0,15%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.936,11 puncte.

Evoluţia pieţei interne de capital de ieri s-a situat în linie cu evoluţiile din principalele pieţe europene, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker.

Evoluţia şedinţei de tranzacţionare de ieri este semn că încrederea investitorilor începe să fie pusă sub semnul întrebării în cazul anumitor acţiuni care, până nu demult, prezentau interes, ne-a declarat Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare, în cadrul SSIF Intercapital Invest SA. Domnia sa ne-a precizat: "Se observă o migrare a investitorilor către titluri care, până astăzi (n.r. ieri), erau în plan secund, dar care încep să recupereze creşterile pentru a se menţine în media pieţei. Această situaţie nu este neobişnuită, ci rezultatul repoziţionarii investitorilor către acţiuni pe care aceştia le consideră cu potenţial. Cred că în perioada următoare situaţia actuală se va menţine în piaţă. Vom vedea o evoluţie mixtă a pieţei care va fi caracterizată de aprecieri pentru anumite acţiuni în detrimentul altora. De asemenea în aceste condiţii, ne putem aştepta şi la o accelerare a volatilităţii pieţei ca urmare a creşterii nervozităţii investitorilor".

Dincolo de volatilitatea mai crescută de la începutul, respectiv sfârşitul zilei, indicii au evoluat mai degrabă lateral, dat fiind că pieţele europene au fost închise şi nu s-au anunţat date macroeconomice importante, ne-a precizat Georgiana Androne, analist Tradeville. "Lichiditatea a fost modestă, iar aproape jumătate din rulaj a fost asigurat de tranzacţiile cu acţiuni OMV Petrom (SNP), care s-au stabilizat după corecţia puternică suferită în ultimele şedinţe", ne-a declarat domnia sa.

Indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic a coborât la 645,64 puncte, BET-NG, scădere de 0,09%, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat, o scădere de 0,1%, la 5.423,61 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,01%, la 491,19 puncte, iar indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii aus-triece Erste (EBS), a scăzut cu 0,06%, la 1.054,51 puncte.

Cotaţia SNP a continuat să scadă pe parcursul şedinţei de ieri, cu 0,17%, convergând către preţul la care Fondul Proprietatea (FP) a vândut un pachet de acţiuni (0,39 lei/unitate), până la 0,4098 lei.

Acţiunile FP au închis şedinţa de tranzacţionare în stagnare la 0,66 lei/unitate.

În sfera SIF-urilor, s-au înregistrat evoluţii divergente, trei dintre ele încheind şedinţa în urcare (remarcându-se SIF4 cu un avans de 1,74%, la 0,7 lei/unitate) şi două în scădere (cea mai pronunţată fiind înregistrată de titlurile SIF Transilvania, care au coborât cu 1,42%, la 0,5205 lei/unitate).

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat ieri că a cumpărat 51,25 milioane acţiuni SNP, la un preţ de 0,39 lei/unitate, potrivit unui comunicat transmis Bursei.

Tot ieri, Transelectrica a anunţat că joi, 23 mai, va prezenta rezultatele financiare pe anul trecut, se arată în alt comunicat transmis de această companie Bursei de Valori Bucureşti.

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, titlurilor Condmag (COMI), cu 14,91%, ajungând la 0,11 lei/unitate, Mefin (MEF), cu 14,84%, ajungând la 1,78 lei/unitate şi Dafora (DAFR), cu 10,87%, ajungând la 0,0357 lei/unitate. Cele mai semnificative scăderi de preţ de ieri au fost înregistrate de titlurile MJ Maillis România (MJM), cu 14,58%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 1.351.374,42 lei (311.175,84 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb