BVB şi RASDAQ Şedinţă sub semnul expectativei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 octombrie 2014

Şedinţă sub semnul expectativei

Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, în scădere uşoară, pe un rulaj mai redus, susţinut de o activitate mai vizibilă pe segmentul "deal" al pieţei, unde au fost transferate titluri OMV Petrom (SNP), BRD Groupe Societe Generale (BRD), SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4).

Tranzacţiile au cumulat 20,87 milioane de lei (4,7 milioane de euro), după ce la mijlocul zilei piaţa se situa la 8,1 milioane de lei (1,83 milioane de euro).

Şedinţa de tranzacţionare de la BVB de ieri a stat sub semnul expectativei, investitorii aşteptând anunţul de politică monetară pe care urmează să îl facă Rezerva Federală în această seară, ne-a spus Georgiana Androne, analist Tradeville,

Potrivit domniei sale, cel mai probabil, Fed va anunţa încetarea celui de-al treilea program de relaxare monetară (QE3), semnalându-şi, în acelaşi timp, intenţia de a nu restricţiona prematur condiţiile monetare din Statele Unite. "Dacă pieţele europene şi cea americană au evoluat pozitiv în aşteptarea acestui eveniment (cu un plus de circa 1,75% pe DAX şi 0,5% la deschidere pe S&P 500), piaţa de acţiuni de la Bucureşti s-a decuplat, marcând o uşoară corecţie (-0,2% pe BET), însă pe volume foarte scăzute", ne-a precizat doamna Androne, adăugând: "Ne aşteptăm ca lichiditatea să se îmbunătăţească spre sfârşitul săptămânii, după anunţul Fed şi când vor începe primele raportări trimestriale pentru companiile româneşti, mai precis pentru sectorul bancar".

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au menţinut ritmul de la mijlocul zilei şi au închis cu o scădere de 0,1% după ce au deschis pe plus cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Marţi, după încheierea tranzacţiilor a fost înregistrată în piaţă şi valoarea acţiunilor Retrasib Sibiu (RTRA) achiziţionate prin ofertă publică de preluare de către compania germană SGB - SMIT International.

Compania germană a preluat în perioada 7-27 octombrie 67 de milioane de acţiuni, reprezentând 67% din capitalul Retrasib, pentru 22,88 milioane de lei. Producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare Retrasib Sibiu a anunţat, la începutul lunii octombrie, că societatea germană SGB - SMIT International va derula în perioada 7-27 octombrie, prin intermediul bursei de la Bucureşti, o ofertă de preluare voluntară a întregii companii pentru 34,14 milioane lei (7,7 milioane de euro).

Retrasib, controlată indirect de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 43,57 milioane de lei şi un profit de 2,1 milioane de lei.

Titlurile OMV Petrom au înregistrat cea mai ridicată lichiditate, cu schimburi de 5,46 milioane de lei, însă cea mai mare parte a sumei provine din transferuri de tip deal, însumând 4,58 milioane de lei. Operaţiunile cu acţiunile companiei de petrol şi gaze s-a situat la 882.000 de lei în piaţa regular, iar cotaţia a scăzut cu 1,3% faţă de ziua anterioară.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,3%, în timp ce BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 0,1%.

Transferuri mai ridicate au fost înregistrate în piaţa regular cu acţiunile Fondul Proprietatea - 2,26 milioane de lei, Electrica (EL) - 2 milioane de lei, Romgaz (SNG) - 1,97 milioane de lei.

Peste pragul de 1 milion de lei au mai trecut şi BRD, SIF Moldova şi SIF Muntenia, însă susţinute de operaţiunile de pe segmentul deal al bursei, potrivit Mediafax.

Astfel, SIF Moldova a înregistrat transferuri de 2,19 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei printr-un deal. Preţul de tranzacţionare a crescut cu 1,7% şi a susţinut evoluţia indicelui BET FI.

Operaţiunile cu titluri SIF Muntenia s-au ridicat la 1,4 milioane de lei, din care 530.000 de lei prin două deal-uri, iar cele cu acţiuni BRD au atins 1,57 milioane de lei, sumă care include şi 1,2 milioane de lei din două deal-uri.

În piaţa deal a mai avut loc un transfer deal şi cu titlurile SIF Oltenia, în valoare de 590.000 de lei.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb