BVB şi RASDAQ Toţi indicii bursieri, în creştere

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 august 2011

Toţi indicii bursieri, în creştere

Simion Tihon: "Cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa"

Toţi indicii bursieri s-au apreciat semnificativ, ieri.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că după o deschidere incertă, corelată cu sentimentul investitorilor din principalele pieţe europene precum şi din Statele Unite, cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa, tendinţa de apreciere fiind sesizată în ultima parte a şedinţei, când, din nou, piaţa bursieră românească s-a aliniat emoţiilor din pieţele internaţionale.

Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 1,15%, ajungând la circa 4.757 puncte, în şedinţa bursieră de ieri. Indicele BET - FI, care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare şi ale "Fondului Proprietatea", a crescut cu 2,47% la aproape 18.553 puncte. Indicele BET-C a crescut cu 1,54% la circa 2.898 puncte. Totodată, şi indicele BET-NG (al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi) s-a apreciat cu 1,76% la circa 659 puncte.

Titlurile "Fondul Proprietatea" au încheiat şedinţa în creştere cu 0,43% la 0,4719 lei/titlu peste şedinţa bursieră precedentă, pe fondul unui rulaj de 19 milioane de lei. O singură tranzacţie deal a fost înregistrată, ieri, în valoare de 3,2 milioane lei.

Titlurile "OMV Petrom" (SNP) au încheiat şedinţa bursieră de ieri la preţul de 0,319 lei/acţiune, cu 0,34% sub şedinţa precedentă, pe fondul unei lichidităţi de aproape 5,82 milioane lei.

Simion Tihon este de părere că rulajul din şedinţa bursieră de ieri a fost în tonul ultimelor zile, dar, se remarcă o creştere a volumului în tranzacţiile cu acţiunile SNP.

Titlurile "SIF Oltenia" (SIF5) au crescut cu 3% la 1,066 lei/unitate, pe fondul unei lichidităţi de 2,56 milioane lei.

Simion Tihon este de părere că există, în continuare, un ecart între preţurile la care se tranzacţionează acţiunile companiilor listate şi rezultatele financiare raportate, acesta fiind un catalizator al creşterilor din ultimele zile.

Tranzacţiile încheiate, ieri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 0,81 milioane lei. Indicele Raq-C, care arată evoluţia acţiunilor pe piaţă, a câştigat 0,12%, ajungând la 1.623 puncte. Indicele Raq-I, care arată oscilaţia acţiunilor pe piaţă la categoria întâi, a câştigat 1,81%, ajungând la 1.221 puncte, în timp ce indicele Raq-II, care indică preţul acţiunilor de la categoria a doua, a urcat cu 4,26% la 2.706 puncte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb