BVB si RASDAQ Un deal cu 0,4% din Romgaz a ridicat lichiditatea BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 iunie 2014

Un deal cu 0,4% din Romgaz a ridicat lichiditatea BVB

Tranşa mică din oferta

Electrica, suprasubscrisă de 3,32 ori

Tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti au însumat 88,48 milioane de lei (20,14 milioane de euro), în şedinţa de ieri, rulajul fiind impulsionat de şase "deal"-uri cu 0,4% din acţiunile "Romgaz" (SNG), în valoare de 52,76 milioane de lei.

Tranzacţiile negociate cu acţiunile SNG au fost efectuare la un preţ mediu de 33,5 lei pe acţiune, cu 2,16% sub referinţă.

Acţiunile Romgaz au închis în coborâre cu 0,7%, la 34 de lei.

Indicele de referinţă al Bursei, BET Plus, a urcat ieri cu 0,71%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,72%.

BVB a lansat luni indicele BET Plus, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată şi care îndeplinesc criterii minime de selecţie referitoare la lichiditate şi la valoarea acţiunilor în free float, cu excepţia societăţilor de investiţii financiare. Indicele a fost lansat la 1.000 de puncte, iar evoluţia este ponderată cu valoarea free-float-ului pentru fiecare acţiune inclusă.

Pe piaţa principală, un număr de 12 acţiuni au înregistrat rulaje de peste 500.000 lei, atenţia investitorilor fiind concentrată în sectorul energiei.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a urcat ieri cu 1,61%, cu creşteri de 3,43% pentru acţiunile OMV Petrom (SNP), 3,85% în cazul titlurilor Transelectrica (TEL), 2,24% pentru Nuclearelectrica (SNN) şi 1,44% pentru Transgaz (TGN).

Acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut ieri cu procentaje cuprinse între 1,02% - 2,16%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au variat nesemnificativ şi au închis la 0,8145 lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi al titlurilor FP, a urcat cu 1,24%.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,83%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,74%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

În cadrul ofertei Electrica, tranşa investitorilor mici a fost suprasubscrisă deja de 3,3 ori. În cadrul acesteia, segmentul dedicat acţiunilor garantate (subscrierile de până la 1.000 de acţiuni/investitor sunt garantate, în limita a 10 milioane de acţiuni), a fost subscris, până ieri, în proporţie de 79,45%, în timp ce restul tranşei, care a beneficiat de discount, în primele cinci zile ale ofertei, a înregistrat o suprasubscriere de 1.389%, potrivit datelor furnizate de "Estinvest". Tranşa investitorilor mari a înregistrat, până ieri, o subscriere de 45,68%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb