BVB Transferuri mari cu acţiuni BRD şi TLV la sfîrşit de săptămînă

Eduard Dobre
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2006

Închidere spectaculoasă la Bursă în ultima zi a săptămînii. Valorile mari ale tranzacţiilor cu acţiuni TLV "Banca Transilvania" şi BRD - "BRD Societe Generale" au avut o contribuţie determinantă la valoarea totală a transferurilor realizate vineri la Bursă. Sfîrşitul sesiunii a fost unul foarte animat, cu tranzacţii de pachete mari, la valori destul de ridicate.

Valoarea totală a tranzacţiilor bursiere de vineri de 46.411.926 lei (aproximativ 13 milioane euro) a fost mai mare cu 60% decît cea de joi. Numărul total al acţiunilor tranzacţionate a cres-cut, de asemenea, cu 44%, pînă la 40.347.867 titluri transferate.

Indicii bursieri au avut evoluţii bune, toţi încheind sesiunea în creştere. Indicele BET, care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni, s-a apreciat cu 2,29%, în timp ce BET-Compozit a crescut şi el cu 2,30%. Cea mai mică urcare, cu 0,14%, a fost înregistrată de BET-FI, indicele care reflectă evoluţia preţurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Liviu Avram, preşedintele "Prime Transaction", ne-a declarat că numărul mare al acţiunilor TLV "Banca Transilvania" tranzacţionate vineri s-a datorat anunţului privind alocarea, săptămîna aceasta, a acţiunilor gratuite TLV. Domnul Avram este de părere că majoritatea investitorilor au vîndut acţiuni TLV pentru a putea investi pe BRD. Domnia sa nu crede că va avea loc o scădere prea mare a cotaţiei TLV, ţinînd cont că acest titlu s-a menţinut destul de bine în jurul valorii de 1 leu. Cotaţia TLV a urcat vineri de la preţul minim de 0,950 lei/acţiune la 1,02 lei/acţiune. Însă majoritatea tranzacţiilor au fost perfectate la preţul de 1 leu/acţiune. Domnul Avram apreciază că titlurile TLV au suferit o uşoară corecţie şi că nu trebuie să ne aşteptăm la o cădere a cursului.

Tranzacţiile cu acţiuni BRD "BRD Societe Generale" s-au ridicat la o valoare totală de 14.792.070 lei, ceea ce înseamnă 31,7% din valoarea totală a sesiunii de vineri. La BRD, sunt de părere brokerii, va exista cît de curînd un anunţ important, ceea ce i-a determinat unii inves-titori să reacţioneze. Surse de pe piaţă spun că ar putea fi vorba de o viitoare majorare de capital, dar la fel de bine ar putea fi şi intrarea unui nou investitor în cadrul societăţii. Vineri au fost transferate pachete mari: 7 pachete de cîte 10.000 de acţiuni şi 9 pachete cu valori cuprinse între 13.300 şi 50.000 de acţiuni. Ca urmare, cursul BRD a avut în ultima zi a săptămînii trecute o variaţie de +11,43%, urcînd de la 17,5 lei la 19,5 lei/acţiune.

SIF-urile au evoluat sub ceea ce ne obişnuiseră, doar SIF 5 "Oltenia" şi SIF 4 "Muntenia" încheind şedinţa în creştere. SIF 2 a închis la aceeaşi cotaţie ca şi în şedinţa precedentă, iar SIF 1 "Banat Crişana" şi SIF 3 "Transilvania" au încheiat în scădere.

SNP "Petrom" şi RRC "Rompetrol" au suferit scăderi uşoare de -0,93%, respectiv -1,67%. Liviu Avram este de părere că scăderea preţului petrolului şi-a făcut simţită prezenţa în evoluţia cotaţiilor celor două societăţi.

Un titlu care a mers bine a fost BIO "Biofarm" care a înregistrat un volum de 3.749.000 titluri transferate la o valoare de 2.130.370 lei. Au fost transferate trei pachete mari cu acţiuni BIO: unul de 1.44378.000 acţi-uni şi unul de 817.000 acţiuni la preţul de 0,57 lei/acţine şi 679.000 de acţiuni, în ultima tranzacţie a şedinţei, la 0,59 lei/acţiune.

Brokerii sunt de părere că obligaţiunile emise de Banca Mondială au fost cumpărate în special de către bănci, fiind o inves-tiţie sigură, care aduce un profit constant pentru următorii ani.

Alte societăţi la care au fost tranzacţionate pachete mari de titluri au fost IMP "Impact", BCC "Banca Carpatica". La închidere şedinţei bursiere "Banca Carpatica" a anunţat semnarea acordului de parteneriat cu "Banca de Export-Import a României - Eximbank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb