BVB Vînzătorii au dominat, ieri, piaţa la Bursă

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2005

Ultima zi din lună a fost caracterizată de deprecieri ale cotaţiilor principalilor emitenţi încă din prima parte a zilei. La jumătatea şedinţei în piaţă s-a menifestat o încercare de revenire, însă spre final au fost reluate scăderile. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate s-a depreciat cu 1,8% faţă de cel de vineri, în timp ce indicele BET-FI a suferit o corecţie de 1,71%. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 48 de milioane de RON, din care aproximativ 7.300 RON reprezintă o tranzacţie cu obligaţiuni corporative.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de circa 8,5 milioane de RON şi aproximativ 7,5 milioane de acţiuni transferate. Cotaţia a scăzut în prima parte a şedinţei pînă la nivelul de 1,11 RON/acţiune, după care cursul şi-a revenit. Spre final, preţul s-a stabilizat la nivelul de 1,13 RON/acţiune, acelaşi cu cel de vineri. Brokerii sînt de părere că principalii investitori pentru acţiunile "Banca Transilvania" sînt cei autohtoni, şi nu cei străini. Aceştia se pare că după ce şi-au marcat profiturile au preferat să iasă din piaţă orientîndu-se către plasamente în valută, respectiv euro şi dolari. La aceeaşi categorie, 2,5 milioane de acţiuni SNP Petrom au fost transferate într-o tranzacţie specială (deal), perfectată la preţul de 0,4070 RON/acţiune. Rulajul total efectuat cu acţiunile SNP a însumat aproape 2,9 milioane de RON şi peste 7 milioane de titluri tranzacţionate. Preţul de la finalul zilei a fost de 0,4040 RON/acţiune, în scădere cu 1,7% faţă de cel anterior.

La categoria SIF, cele cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor. Circa jumătate din rulajul total al Bursei a fost perfectat cu acţiunile SIF, investitorii manifestînd un interes crescut la vînzare. Cel mai mult a scăzut SIF1 Banat Crişana, cu 2,7% pînă la nivelul de 1,8 RON/acţiune. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF5 Oltenia, cu peste 6,6 milioane de RON. Preţul la finalul zilei de tranzacţionare a fost de 2,15 RON/acţiune, în scădere cu 1,8% faţă de cel precedent.

La categoria a doua, o evoluţie bună a înregistrat-o societatea "Compa" Sibiu. Valoarea tranzacţionată a fost de pes-te 260.000 RON. Rezultatele raportate de societate pentru primele nouă luni au fost foarte bune, Compa înregistrînd un profit dublu faţă de cel de la jumătatea anului. Cotaţia la finele zilei a fost de 1,55 RON/acţiune, în creştere cu 3,3% faţă de cea de vineri.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Circa 80 de milioane de acţiuni "Rompetrol Rafinare" au fost ieri tranzacţionate, însumînd circa 9,45 milioane de RON. Vîn-zătorii şi-au făcut simţită prezenţa în piaţă la finele şedinţei, cînd cotaţia a coborît pînă la nivelul minim de 0,1110 RON/acţiune. Totuşi, spre final cursul a fost de 0,1120 RON/acţiune, în scădere cu 5% faţă de cel precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb