CA al SNN a aprobat un mandat provizoriu de 4 luni pentru directorul general Daniela Lulache

M.I.
Piaţa de Capital #Energie / 15 aprilie 2017

Daniela Lulache

Daniela Lulache

Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica a aprobat un mandat provizoriu pe o perioada de 4 luni pentru directorul general Daniela Lulache, urmând să deruleze o procedură de recrutare şi selecţie pentru un mandat întreg de 4 ani, se arată într-un comunicat al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În document se arată: "SN Nuclearelectrica SA ("SNN") informează acţionarii şi investitorii privind decizia Consiliului de Administraţie referitoare la mandatul Directorului General. Consiliul de Administraţie al SNN a aprobat prin decizie, cu unanimitate de voturi, cu abţinerea de la vot a membrului Consiliului de Administraţie care îndeplineşte simultan şi funcţia de Director General, prelungirea mandatului de Director General al doamnei Daniela Lulache pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 01.05.2017, respectiv un mandat provizoriu, având în vedere că mandatul actual al directorului general va expira la data de 30.04.2017. Decizia Consiliului de Administraţie a fost adoptată în data de 11.04.2017 şi acceptată de Directorul General în data de 13.04.2017".

Nuclearelectrica este administrată în sistem unitar, conducerea executivă fiind delegată unui singur administrator executiv, aşadar, în cazul acestei companii, spre deosebire de sistemul dualist, conducerea executivă nu mai poate fi asigurată în întregime în cazul expirării mandatului singurului administrator executiv.

Sursa citată menţionează: "A fost avută în vedere decizia Ministerului Energiei de nominalizare a unor administratori doar pentru un mandat provizoriu pe o perioada de 4 luni, sitţie în care autoritatea tutelară trebuie să deruleze în perioada următoare o procedură de recrutare şi selecţie a unor administratori pentru un mandat întreg de 4 ani, iar Consiliul de Administraţie să deruleze o procedură de recrutare şi selecţie pentru poziţia de director general pentru un mandat întreg de 4 ani. La nivelul unui producător nuclear există în permanenţă procese şi activităţi a căror întrerupere şi/sau întârziere din cauze administrative poate produce disfuncţionalităţi în fluxurile constante de activitate, aspect nepermis în activitatea curentă a unui operator nuclear, asigurarea funcţiei decizionale executive fiind esenţială în ierarhia decizională a unui producător nuclear".

În cazul proiectului Unităţilor 3 şi 4, pe fondul intenţiei Ministerului Energiei de accelerare a procesului de negociere, Consiliul de Administraţie a considerat necesară aprobarea unui provizorat de 4 luni în cazul directorului general, acesta fiind membru titular în Comisia de negociere a proiectului.

Propunerea lui Bogdan Stănescu şi a Danielei Lulache pentru reînnoirea funcţiilor de administrator al Nuclearelectrica nu aparţine Ministerului Energiei, ci unui acţionar minoritar, a declarat recent, pentru News.ro, ministrul de resort Toma Petcu, care se declară nemulţumit de conducerea producătorului de energie, după ce a reziliat în urmă cu mai bine de un an contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU).

"Ministerul Energiei nu avea cum să susţină cele două propuneri întrucât la nivelul ministerului există o nemulţumire faţă de actuala conducere a Nuclearelectrica din care cei doi fac parte. Nemulţumirea vizează rezilierea contractului cu CNU care a vulnerabilizat industria nucleară integrată a României, aspecte cercetate în acest moment de corpul de control al premierului", a afirmat ministrul.

Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producţie netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.

Contractul cu Compania Naţională a Uraniului s-a reziliat de drept

Contractul pe care Nuclearelectrica (SNN) îl avea cu Compania Naţională a Uraniului (CNU) a fost reziliat de drept, în urma refuzului CNU de a livra materie primă conform clauzelor din contract, precizează, vineri, SNN într-un comunicat de presă.

În comunicatul Nuclearelectrica se menţionează, potrivit Agerpres: "SNN nu a reziliat contractul cu CNU, acesta fiind reziliat de drept în urma refuzului CNU de a livra materie prima conform clauzelor din contract, deci din culpa CNU (...) având în vedere obligaţiile legale aplicabile oricărei entităţi economice cu capital majoritar de stat, la care se adaugă interesul companiei şi acţionarilor săi, nu poate achiziţiona materie prima la un preţ semnificativ peste preţul pieţei (...) O achiziţie de bunuri de la o persoană afiliată (CNU şi SNN se află sub controlul comun al Ministerului Energiei, fiind persoane afiliate) la un preţ semnificativ peste preţul pieţei, când există posibilitatea de a achiziţiona de la un terţ acelaşi bun la un preţ mult mai mic, ar încalcă legislaţia în domeniul achiziţiilor sectoriale, fiscal, guvernanţei corporative, controlului financiar etc".

Potrivit companiei, în anul 2016, impactul estimat al achiziţiei de materie primă de la Cameco Inc. faţă de cel de la CNU este de 60 milioane lei.

Sursa citată notează: "Cu alte cuvinte, achiziţia de la CNU ar fi diminuat profitul cu aceeaşi sumă, plus efectul fiscal al unor nedeductibilităţi generate de preţuri de transfer la preţuri mai mari decât cele de piaţă, în dauna tuturor acţionarilor SNN".

Nuclearelectrica precizează: "Recunoscând importantă menţinerii şi dezvoltării ciclului integrat de combustibil nuclear, SNN a acţionat constant în această perioadă în vederea menţinerii relaţiilor contractuale cu CNU, atât prin încheierea, în urma procedurilor competitive cu cei doi furnizori calificaţi, de contracte de furnizare de pulbere de UO2 cu Cameco Inc. pe perioade foarte scurte de timp (câte şase luni) pentru a acorda CNU posibilitatea redresării economico-financiare, dar şi prin adresarea către Ministerul Energiei în calitate de acţionar unic al CNU a invitaţiei la dialog în vederea identificării unor căi alternative de menţinere a capacităţii de asigurare şi din surse naţionale a materiei prime de uraniu, dar care a rămas fără răspuns".

Compania susţine, de asemenea, că toate contractele de furnizare de materie primă de uraniu sunt tripartite, cea de-a treia parte semnatară fiind Euratom Supply Agency, "organism european cu roluri bine definite în ceea ce priveşte piaţa uraniului la nivel european, inclusiv în scopul unui acces nediscriminatoriu participanţilor la piaţă şi utilizatorilor de produse din uraniu".

Nuclearelectrica aminteşte că, la sesizarea publică a Ministerului Energiei din luna decembrie 2016, Consiliul Concurenţei a declanşat o verificare asupra aspectelor sesizate public de ministerul de resort, care îşi exprimase o serie de îngrijorări în legătură cu contractele încheiate de SNN cu Cameco Inc.

În comunicatul de presă se arată: "Consiliul Concurenţei a considerat aceste contracte şi procedurile aferente de achiziţie ca fiind o practică legală şi corectă, Consiliul Concurenţei trimiţând în acest sens un raport scris Ministerului Energiei. Astfel, concluzia Consiliului Concurenţei, singură instituţie publică abilitată să facă aprecieri şi evaluări în domeniul concurenţei, e că preţurile din contractele analizate sunt preţuri de piaţă şi nu se poate vorbi despre un abuz de poziţie dominantă al Cameco Inc. Decizia Ministerului Energiei de a sesiza primul ministru şi a solicita Corpului de Control al primului ministru efectuarea unor verificări în legătură cu achiziţia de uraniu este o măsură suplimentară de a verifica legalitatea acestor contracte în contextul problemelor CNU, SNN punând la dispoziţia reprezentanţilor Corpului de Control toate documentele şi informaţiile solicitate în vederea clarificării acestor îngrijorări şi oferind explicaţiile solicitate verbal şi în scris. Acestea au fost puse la dispoziţie în perioada 17.03.2017 - 23.03.2017, însă până în prezent SNN nu a fost informată cu privire la finalizarea sau nu a misiunii de control sau asupra concluziilor controlului, în calitate de entitate controlată".

Conform societăţii, problemele curente ale CNU reprezintă acumulări ale unor probleme istorice şi nu sunt cauzate de Nuclearelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb