CA AL TVR VOTEAZĂ, MÂINE, PLANUL DE REDRESARE Disponibilizări masive la Televiziunea Română

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 9 august 2012

Disponibilizări masive la Televiziunea Română

Televiziunea Română (TVR) a ajuns în punctul în care trebuie să-şi definitiveze planul de redresare.

Consiliul de Administraţie (CA) al TVR va vota mâine strategia care va sta la baza stabilizării situaţiei economice a instituţiei, după cum ne-a declarat Lucia Hossu Longin, membru în CA.

Potrivit domniei sale, până la finalul acestei luni va trebui finalizată această strategie, astfel încât să poată fi pusă imediat în aplicare.

La planul de restructurare a televiziunii lucrează o comisie de 27 de persoane, reprezentanţi ai conducerii instituţiei şi experţi din afara ei.

Strategia a fost solicitată de Guvern, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 33/27 iunie 2012. Executivul a cerut TVR să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile televiziunii, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora TVR statului român, în luna mai.

Aproape 1000 de angajaţi vor pleca din TVR

Va fi redus numărul canalelor TV publice

Aproape 1000 de angajaţi ai TVR urmează să fie disponibilizaţi, începând de la 1 septembrie, în baza planului de redresare a instituţiei, care este pe punctul de a fi finalizat, ne-a spus Lucia Hossu Longin.

Domnia sa ne-a precizat că, pe lângă această măsură, va fi redus numărul canalelor TV publice, în prezent acestea fiind în număr de şapte. Totodată, va fi ajustată structura organizatorică.

Doamna Longin ne-a declarat: "În timpul guvernării PDL, când la conducerea televiziunii a fost domnul Lăzescu, nu s-a scos niciun om din instituţie. Acum, o să se interpreteze că venim noi, cei din USL, şi-i dăm pe toţi afară. Nu mi-aş dori acest lucru, pentru că mulţi dintre cei care vor pleca sunt victime, sunt oameni care muncesc. Dar sunt şi mulţi care nu fac nimic şi au salarii imense. Vom reduce organigrama de conducere. Ceea ce s-a întâmplat în televiziune s-a întâmplat şi în ministere - o organigramă uriaşă cu salarii mari, angajări şi cheltuieli nesăbuite. Sunt oameni în televiziune cu vechime zero şi cu 70 de milioane (n.r. - lei vechi) pe lună. Avem o mulţime de canale publice, în timp ce francezii au două şi italienii trei. Ceea ce facem acum ar fi trebuit să se facă treptat, în timpul fostelor conduceri".

Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca "TV Cultural" să nu fie desfiinţat. Totodată, Lucia Hossu Longin a sub-liniat că s-ar putea pune şi problema unor salarii compensatorii, fapt care nu ar veni în ajutorul instituţiei.

"Decât să le dea salarii compensatorii, mai bine să-i lase acolo", opinează doamna Longin, adăugând că, dacă toate măsurile anunţate vor fi puse în aplicare, instituţia va economisi circa 60 de milioane de euro.

Criteriul în baza căruia vor fi făcute disponibilizările va fi productivitatea, potrivit Luciei Hossu Longin, care ne-a mai spus: "Situaţia este dramatică. Suntem obligaţi să tăiem în carne vie. Este un concept greu de realizat şi, împinşi de criteriul financiar, aş vrea să nu facem greşeli".

Domnia sa este de părere că atât Ministerul Finanţelor Publice, cât şi Guvernul ar trebui să ajute TVR, astfel încât datoriile către stat să fie eşalonate pe o perioadă de cinci ani".

Televiziunea Română se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de instituţie la Parlament.

Televiziunea Română a comunicat, marţi seara, că, pentru prima dată de la suspendarea deciziei ANAF de blocare a conturilor operaţionale ale TVR, a achitat obligaţiile curente lunare la bugetul de stat.

"TVR a plătit integral, în data de 3 august 2012, obligaţiile aferente lunii iunie, în sumă de 10.042.266 de lei, către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale", arată comunicatul remis presei.

Acesta adaugă că preşedintele-director general al TVR Claudiu Săftoiu a dispus, în 26 iulie 2012, primele măsuri de reducere a cheltuielilor, care vor duce la o economie de 5,3 milioane lei. Aceste măsuri sunt estimate să producă rezultate începând cu luna august 2012. Sumele provenite din aceste economii vor fi direcţionate prioritar către plata datoriilor la bugetul de stat.

În ultimii trei ani, Televiziunea Română nu a reuşit să plătească integral şi la timp sumele aferente obligaţiilor fiscale lunare, mai arată comunicatul TVR.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ""Avem o mulţime de canale publice, în timp ce francezii au două şi italienii trei", a declarat Lucia Hosu Longin. Mă tem că datele Luciei sunt ca şi ea, adică învechite. Radioteleviziunea publică din Franţa are 6 canale, iar cea din Italia are 15.

    1. Absolut corecte infromațiile despre Franța și Italia! Toate canalele publice actuale din România sînt necesare și au logică să funcționeze!

      Absolut corecte infromațiile despre Franța și Italia! Toate canalele publice actuale din România sînt necesare și au logică să funcționeze!

    Stimata dna. De ce nu spuneti numele integral al celui/celor "cu vechime zero şi cu 70 de milioane" . Nu vreti ca ala/aia/aia sa zboare primii? Sau vorbiti asa, retoric? Chiar, tot asa retoric, emisiunea dvoastra va fi suspendata? Pe net scrie ca cica dvoastra ati incasa 60 milioane lei vechi /luna, desi vorba aia, suneti pensionara, corect, pt limita de varsta. Dar colaboratorii de la acesta emiisiune cu cat sunt platiti? Cu 10, 20 sau cu 50 milioane?

    ca TVR cultural si TVR Info si TVR International si toate emisiunile de calitate sa nu dispara.. Sper sa nu fie doar memorialul durerii toata ziua la tvr doar pentru ca e realizat de o doamna care inainte de revolutie era membru de partid, iar acum ne invata "istorie".. In momentul de fata, daca pe tvr1 nu ar fi JO, cred ca ar fi numai emisiuni in reluare, asa cum se intampla pe TVR International, unde am revazut unele emisiuni de vreo 3 ori... TVR ar trebui sa fie totusi o institutie echidistanta, echilibrata, cu emisiuni educativo-culturale, fara mizerii comerciale, etc.

    Referitor la mesajul de mai sus - evident ca unii sunt inca/deja in campanie electorala, lucru care se poate vedea si din comunicatul care il preaslaveste pe noul presedinte-DG-ofiter de informatii CS. 

    1. Fara Canalul Cultural vom fi mai concentrati probabil la scandalurile pseudovedetelor de la noi si la farsele grosiere care fac audienta si golesc creerele! De ce sa stim cine a fost Shakespeare cand stim cine e Guta?!

      Distinsa domana cu coc a uitat sa mentioneze ca a fost in CA-urile care au validat jaful cumplit produs in ultmimii 2 ani in TVR. si a beneficiat direct de pe urma lor. faptul ca TVR este un cadavru se datoreaza managerilor cu viziune de anii 50 asa ca doamna Longin si alti dinozauri esuati la canalul public, care au acaparat consucerea acestui mastodont si vorbewsc de performanta pe o piata de care ei nu mai au habar de vreo 2 decenii. distinsa doamna care da lectii de management mediaq si tv nu ar resiata o luna la o televiziune privata unde criteriul este performanta si audienta..asa ca sa ne lasa cu tupeul asta ordinar...

      Intru-totul de acord! Lucia Longin este depasita de evenimente! Recunoaste ca pune in opera politica USL! Sigur vor elimina oamenii buni, profesionistii si vor mentine "pillele"! RUSINE!

      Sunt inginer, istoric si jurnalist!

      Viata m-a obligat sa-mi schimb meseria de cateva ori asa cum nu au facut-o parintii mei ce au supravietuit unui razboi si terorii comu Inainte de 89, daca doreai sa-ti practici meseria trebuia sa fii membru de partid! Asa au fost Radu Beligan, Gheorghe Vitanidis, Tudor Vornicu, Mircea Diaconu...si lista ar putea contunua! 

      Te luau in primire niste tovarasi din anii terminali, inca din primii ani de facultate, mai ales daca aveai note peste 8! Din cei cu note mai mici isi recrutau turnatorii! Bineinteles, nu trebuia sa ai rude de gradul 1 in strainatate si sa scrii la Europa Llibera sau Vocea Americii, sa ai o atitudine ostila fata de organele conducatoare de partid si de stat! In caz contrar deveneai suspect si ulterior dupa intrarea in Campia Muncii urmarit in toata regula! Cum am fost eu! Din 1985 pana in 1989! Cu aparatura de ascultare montata in garsoniera pe care o primisem cu chirie de la intreprinderea unde fusesem repartizat dupa facultate! Cu toti prietenii pusi sa dea declaratii despre tot ceea ce faceam:::(, .... n-ati vrea sa stiti!!! Am doua dosare de 300 de pagini despre aceasta poveste! Pentru cei interesati, le pot pune la dispozitie! 

      Din dosare am aflat ca n-am primit aprobarea pentru o deplasare nici macar pana la Berlin, in interes de serviciu, la un targ de inventica!!! 

      Alta era povestea cu membrii de partid care accedeau in functii politice...Aici trebuiesc cautati impostorii!!! Si au fost multi!

      D-na Longin era in 89 simplu readactor la redactia teatru, nu primise nici macar functia de realizator! Fiindca facea dizidenta in interiorul colectivului si nu se inregimenta politic ca altii!  

      Inainte de 1989, eu am fost colega la Redactia de Teatru din TVR cu d-na Lucia Hossu Longin si era foarte caustica la adresa conducatorilor de atunci, dar; pe de alta parte, isi facea foarte bine treaba ca realizator - montari de noi piese de teatru, preluari, etc. - desi era pe post de redactor ca si noi cei mai tineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb