CA SĂ PREVINĂ UN IMPACT PUTERNIC ÎN FACTURA CONSUMATORILOR ANRE a suspendat licitaţiile de energie pentru consumatorii casnici

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 26 iunie 2017

ANRE a suspendat licitaţiile de energie pentru consumatorii casnici

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie

Gabriel Dumitraşcu: "Starea de fapt a sistemului, prognoza meteo, hidraulicitatea şi rezervele din lacurile de acumulare conduc la concluzia că se pregăteşte o nouă criză a preţului energiei"

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul al treilea, a licitaţiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creşteri anormal de mari pe pieţele de energie, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

El a fost întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei ANRE de a scumpi energia cu până la 8% de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici.

Emil Calotă a explicat: "Situaţia din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar şi pentru principalii operatori din piaţă. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate. Am luat în urmă cu două săptămâni decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte, nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU) creşteri anormal de mari".

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creştere puternică a facturii consumatorilor: "Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepţională de a suspenda pentru un trimestru licitaţia şi pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări şi elemente de securizare din punct de vedere al evoluţiei preţului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situaţii excepţionale trebuie să luăm decizii excepţionale".

Vicepreşedintele ANRE a subliniat că există premise ca, în trimestrul al patrulea, preţurile să scadă: "Licitaţia pe trimestrul trei şi reluarea ei după pregătirea mult mai bine a documentelor şi a cadrului de reglementare, până la 10 august, se va face în trimestrul al patrulea, când avem premise de a fi optimişti pentru o scădere a preţurilor şi, implicit, o regularizare pe care o vom face pentru trimestrul patru. Deci acum, per total, este o creştere, dar suntem optimişti că ea va fi regularizată la începutul trimestrului patru".

Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de săptămâna trecută a Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentanţii instituţiei pentru Agerpres.

Gabriel Dumitraşcu: "O creştere a tarifului energiei electrice pentru consumatori - eşec al politicilor energetice din ultima vreme"

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentului pentru Energie, consideră că o creştere a tarifului energiei electrice pentru consumatorii casnici de 8% este un eşec al politicilor energetice din ultima vreme.

Domnia sa a comentat pe Facebook: "De ce am ajuns aici?

Ce a făcut Ministerul Energiei? Nu sunt suspiciuni de acţiuni concertate?

Starea de fapt a sistemului, prognoza meteo, hidraulicitatea şi rezervele din lacurile de acumulare conduc la concluzia că se pregăteşte o nouă criză a preţului energiei. Şi-a pus cineva problema consecinţelor imediate, ale creşterii de preţ reglementat asupra suportabilităţii preţului de către consumatorii casnici şi a creşterii preţului energiei pe piaţă liberă, cumulat cu creşterea salariului minim, care conduc la pierderea competitivităţii produselor industriale româneşti?

Sărăcia energetică nu e doar o teorie sau un scenariu pentru conferinţe, e o primă consecinţă a amatorismului şi diletantismului care a acaparat conducerea Ministerului Energiei".

De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16%, iar cea de piaţă liberă (90%) va urca cu 8,53%.

Pe lângă preţul propriu-zis al energiei, în factura finală mai există şi alte costuri, precum tariful de rezervare, contribuţia cu certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, acciza. ANRE precizează: "În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%".

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa, în luna februarie a acestui an, că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.

"Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus", a spus Havrileţ în 15 februarie.

Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului.

Costin (BNS): Distribuitorii şi traderii vor avea de câştigat în urma creşterii preţului energiei electrice cu 8%

Distribuitorii şi traderii vor avea de câştigat în urma creşterii preţului energiei electrice cu 8% de la 1 iulie, consideră preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Dumitru Costin a explicat: "Cine are de câştigat din aceste evoluţii de creşteri de preţuri: în principal, distribuitorii şi traderii, dar nu producătorii. Producătorii, cel puţin cei de pe surse convenţionale. În toţi aceşti ani a scăzut preţul la producător. În ciuda acestei scăderi de preţuri la producător, la consumatorul final preţurile continuă să crească, banii şi-i împart traderii şi distribuitorii şi profită de faptul că persoane fizice sunt consumatorii vulnerabili, clienţi captivi, şi o categorie de IMM-uri, ar trebui să intre în aceeaşi categorie de consumatori vulnerabili şi să fie protejaţi, pentru că altminteri, ceea ce câştigăm, dăm pe facturi, cu creşterea preţului în nesimţire. În aproape toate agenţiile din România, din păcate o spun, influenţele operatorilor sunt uriaşe, începând de la piaţa de asigurări, terminând cu ANRE sau ANCOM".

El a precizat, totodată, că nu înţelege pe ce a fost bazată această creştere a tarifului la energie electrică: "Nu ştiu pe ce se bazează această creştere, cum au justificat-o. Am trimis numirea reprezentantului nostru în ANRE, avem dreptul să numim un om acolo, am numit un om de foarte bună calitate, care dacă astăzi ar fi fost numit acolo, probabil că ar fi avut un cuvânt".

În context, liderul BNS a subliniat că definirea consumatorului vulnerabil trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern.

"Am avut recent o ieşire publică, atrăgând atenţia asupra riscurilor şi de pe alte pieţe, care au implicare pe consumatorul vulnerabil, deci şi piaţa de gaz. Se produce acelaşi lucru, iar asta trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României, definirea consumatorului vulnerabil şi mai ales identificarea şi cuantificarea acelor măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili în piaţa naţională şi europeană românească, lucru care nu este făcut", a mai spus Costin.

El a arătat că BNS a atras atenţia, în urmă cu 3 săptămâni, asupra faptului că preţurile la utilităţi au fost şi continuă să fie controlate, pentru a fi absorbite până la începutul iernii, tocmai pentru că în România, în continuare, acest subiect este tratat cu superficialitate de autorităţi.

De asemenea, acesta a reamintit că BNS a făcut, în anul 2008, o plângere colectivă împotriva Guvernului României.

"În 2008, BNS a sesizat Comisia Europeană, comisarul european pentru energie, atrăgând atenţia Guvernului României că sfidează aplicarea acelei norme cuprinse în directiva europeană pentru energie, de a defini consumatorul vulnerabil şi de a-l proteja", a mai spus Costin.

Liderul sindical a mai atras atenţia că riscuri există şi pe alte pieţe pentru consumatorul vulnerabil, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ne scaldam in energie, n-avem ce face cu ea, o exportam in loc s-o dam gratis celor care n-au posibilitate s-o cumpere. Si sunt multi in aceast situatie, sunt aceia care se incalzesc cu fel de fel de mijloace improvizate, punindu-si viata lor si a familiei in pericol.

    Si hodoronc-tronc apare “piaţa concurenţială”. Pai chiar asa? In loc sa aiba grija de cetatenii tarii, guvernantii si-au gasit sa aiba mai mare grija de “piata concurentiala”. De unde a aparut “piata concurentiala”? Au ajuns cetatenii Romaniei, cu cele mai mici salarii din UE sa concureze cu cetatenii UE? Evident ca pentru occidentali nu-i o problema sa plateasca dubu sau triplu de cit palatesc romanii. Acesta fiind situatia, de ce nu exportam toata productia tarii, cum logic ne cere “piata concurentiala”? 

    Guverna nti, ia mai trageti voi aer in piepturi si ginditi adinc! Asta-i „piata concurentiala”?! 

    Pe de alta parte, ginduri ca “nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc” sau “Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate” imi stirnesc mari, mari nedumeriri. Printre aceste nedumeriri isi face loc dumirirea cum ca toate sunt lasate sa mearga la voia intimplarii si mai ales in dauna cetateanului roman.

    Cândva se produceau 25000 . MW/h prin 90 ce s a întâmplat de am intrat in impas de producție sau așa se dorește ca sa se crească preturile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb