Calamity Viorica şi referendumul

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 octombrie 2018

Cristian Pîrvulescu

Încercând să "înlăture dezastrele produse de calităţi", prima ministră a ţării, aflată încă sub efectul "intemperiilor vremii" nu doar că a participat dar că a şi organizat şi susţinut un referendum al cărui scop a fost eminamente politic: Puterea. Dar nici partidele mainstream româneşti, nici BOR-ul nu erau pregătite pentru o dispută post-modernă. Căci importarea intempestivă a unei dezbateri ideologice tipic nord-americane - greu de integrat în societatea occidentală, darmite în cea orientală - nu avea cum să reuşeas­că. Aşa că pentru toţi, o confruntare societală s-a transformat într-o înfruntare politică.

Cultele, în special cele din Alianţa evanghelică, au sperat să-şi întărească poziţiile în societate şi să influenţeze mult mai clar agenda politică pe viitor. La rândul său BOR-ul vedea în referendum ocazia să-şi impună supremaţia politică.

Dacă pentru biserica autocefală ţara este o patriarhie, iar satele şi oraşele sunt parohii, atunci ar fi fost logic ca politica să fie la şefii religioşi şi nu la cei politici. În acelaşi timp, PSD, un partid mai degrabă rural, spera să se reconcilieze cu votaţii, iar Liviu Dragnea să se relegitimeze, ba chiar să se reseteze.

PNL-ul, care s-a rătăcit şi el în lumea iliberală, părea să încerce să-şi convingă electoratul, despre care crede probabil că a devenit conservator şi anti-european, că a rămas un partid "creştin". Oricum, ceea ce a dat nota specifică campaniei pentru referendum a fost încercarea agresivă a unora de a impune o viziune societală care implica asocierea politicii cu religia, nu cu interesul naţional definit în cel mai neutru mod cu putinţă.

Pelerinajul electoral organizat de unele culte sub oblăduirea unui guvern aşa zis social-democrat, pune o problemă de guvernare. Şi, ne trimite înapoi în timp. Pe 26 şi 27 ianuarie 1883, pe durata a două zile, Mihail Kogălniceanu, fost prim ministru al României, arhitectul reformei agrare şi a secularizării averilor mănăstireşti din 1864, a ţinut o cuvântare în faţa Camerei Deputaţilor cu ocazia discuţiilor despre buget. În acest adevărat rechizitoriu făcut lui Ion C. Brătianu, prim minis­tru în acel moment, publicat în acelaşi an în broşura Programa de la Mazar Paşa aplicată pe guvernul domnului Ion C. Brătianu, Kogălniceanu face, între altele, şi o analiză a relaţiei dintre stat şi biserică. "Ce reforme s-au făcut întreb, de noi, liberalii înaintaţi, de noi, liberalii progresişti? Deschideţi budgetul ministerului cultelor, şi veţi vedea acele mulţimi de mănăstiri care n-au nicio raţiune istorică de a fi, nici raţiune de comunitate, nici raţiune de orice fel, monastiri care sunt focarul ignoranţei şi al scandalului , care revoltă nu numai de ortodocşi, dar pe fiecare om? Întreb în special : Ce s-a făcut cu mănăstirile de călugăriţe? Ce s-a făcut cu legea care opreşte monahismul înainte de 40 de ani? Ea se calcă în picioare în toate zilele; se iau fete tinere de 15 ani, - fiinţe nevinovate, care ar putea deveni bune soţii, bune matroane folositore ţării şi se călugăresc fără să ştie. S-a întâmplat chiar zilele acestea de s-au călugărit asemenea copile; şi cu toate acestea, noi n-avem curajul să venim cu cuţitul spre a tăia în această pădure de abuzuri, păstrând numai vreo trei-patru mănăstiri unde să se retragă la sfârşitul vieţii oamenii sătui de viaţă activă, unde să meargă acele femei bătrâne, care au avut nenorociri, iar celelalte mănăstiri să le dăm ori Statului, ori judeţelor, ori comunelor, ca se devină aşezăminte folositore, fabrici, şcoli sau biserici de mir. Nimic nu s-a făcut, şi pentru ce?"

Pentru ce? Probabil că Mihail Kogălniceanu ştia pentru ce! Ceea ce reproşa însă bătrânul liberal guvernului Brătianu era că a trădat principiile liberalismului. Pentru care statul şi biserica sunt separate. E ceea ce nici Ludovic Orban, nici Liviu Dragnea, nici Traian Băsescu sau Viorica Dăncilă nu par sau nu vor să priceapă!

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. nu intelegem nici trecutul dar nici viitorul ASA SUNTEM NOI ROMANII limba cumpenii UNIVERSULUI.Dar incultura CRASA PE CARE O AVEM o sa ne duca la disparitia noastra ca neam.O sa fim legati de regimul fanariot,bolsevici si de cei care i-am trimis in PARLAMENTUL EUROPEAN,niste spalati pe creier siii interesul lor sunt aia cateva mii de euro .

    1. Referendumul este un succes real. 3 milioane de romani au vrut chipurile sa scrie in constitutie "barbat + femeie" nu "intre soti" si 3 milioane au votat. Cei 700 de mii in plus probabil sunt cu NU si voturi anulate. Dorinta lor arzatoare pentru acest referendum, de utilitate maxima si de interes national pentru Romania, o tara in care toate problemele s-au rezolvat, a costat doar 43 de milioane de euro. Le doresc acestor 3 milioane de romani ca atunci cand familiei lor traditionale intre soti, formula foarte complicata ce trebuie explicata clar barbat si femeie in mintea lor, sa se trateze in spitalele din Romania carora le lipseste acea suma de 43 de milioane de euro. Le doresc sa simta mizeria din spitalele din Romania, lipsurile din spitalale din Romania, dezastru din spitalele din Romania care se puteau rezolva pentru moment macar cu acei 43 de milioane de euro. Si sper ca ONG-ul Coalitia pentru Familie sa fie felicitat pentru acest demers si sa fie si premiat cu inca 43 de milioane de euro pentru propunerea facuta. Eu cred ca este fundamental si imperios necesar ca acum sa fie un nou referendum care sa modifice urmatoarele: "cerul este bleu ciel" cu " cerul este albastru" si formularea "apa este fluida" cu "apa curge". Sa fie clar domne'!!! Sa stie tot romanul. Si sa coste 100 de milioane de euro ca sa nu mai avem buletinele acelea de vot facute din hartie igienica ca cele de azi. Tara asta nu are niciun viitor.

      Mai baiete, iti spun un secret: esti analfabet.

      Nu s-a amintit o tema intre cele mai sus enumerate:

      suntem printre minoritarii europeni care nu facem parte din Spațiul Schengen Acum dupa ce am dovedit un asa demers pro-boicot n-am merita si noi oare aceleasi drepturi ca majoritarii ca sa nu mai fim discriminati?  

      Nu, nu meritam, pana nu ne despaduchem de Dragnea, Tariceanu si de cohortele puscariabililor din spatele lor. Stai jos, nota 3!

      Ma gandesc, citind ce ai scris, ca tu deja te-ai tratat intr-un astfel de spital. Regretele mele, daca experienta a fost neplacuta. Ghici ce, democratia costa. In comunism e mai ieftin, aia nu fac referendum. Daca trei milioane de oameni, au considerat ca e un subiect care merita dezbatut si au solicitat asta, referendumul trebuia facut. Strange si tu 500000 de semnaturi si solicita ca Sanatatea sa primeasca 50% din PIB anual. Sau mai bine, spuneti-ne tu si cu Parvulescu cand avem voie sa votam, ce teme sau cu care dintre partide. Asa iesim toti mai ieftin si toate spitalele vor avea bani suficienti.

      "E pur si muove"

      Eppur

      Nu e nici pur si nici mov. 

    Romanii au decis ca Gigel si Cornel au voie sa-si puna in familie gogonele traditionale. Abia acest eveniment va declansa adevarata vanzoleala in PSD, flacaii intelegand (in sfarsit) ca Dragnea ii scoate cu totul in decor. Irinuco, puisor, pune repede de chiftele, pentru tataia Liviu.

    "Încercând să "înlăture dezastrele produse de calităţi", prima ministră a ţării, aflată încă sub efectul "intemperiilor vremii" nu doar că a participat dar că a şi organizat şi susţinut un referendum al cărui scop a fost eminamente politic: Puterea." 

    Fals, au vrut sa si.l atribuie politic.  

    A fost o initiativa populara, de bun simt si pentru normalitate. 

    Ca politicienii au vrut sa si.l atribuie politic, pro sau contra, e o chestie secundara. Peste 3 mil de semnaturi, intr.un anumit sens, trebuiau sa fie ascultate. 

    Din pacate, toti politicienii au reusit sa.l deturneze.

    Trist, extrem de trist, dar nu sunt ei vinovati, ci noi, semnatarii. 

    1. Voi, semnatarii apelului pentru anormalitate, sunteti nu vinovati, ci victimele manipularilor comise sub autoritatea unor dezaxati ca Stalin, Petru Groza, Gheorghiu Dej, Ceausescu, Iliescu, Basescu, Dragnea.

      " ..apelul pentru anormalitate " e apelul pentru viata inversule ,apelul tau este pentru EXTINTIA vietii ! Ghici ce alege natura !

      Trist, extrem de trist; de unde o tot scoateti pe asta cu "prima ministră" spuneti-i prima sinistra, ca suna mai bine. 

      L-ai uitat pe Dorel!. 

    Pentru ce? aceasta este intrebarea momentului. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb