Camera de Comerţ Italiană din România ("CCIPR") îşi exprimă îngrijorarea cu privire la noul proiect de lege pentru reglementarea camerelor de comerţ bilaterale şi nebilaterale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în baza proiectului de lege în cauză, care completează Legea Camerelor de Comerţ din România nr. 335/2007, se introduce obligativitatea camerelor de a se înregistra într-un Registru Naţional care este administrat de Camera Naţională însăşi, precum şi să depună un raport anual de activitate care să ateste îndeplinirea obiectivelor, sub sancţiunea lichidării entităţii. În opinia noastră, această tipologie limitează dreptul fundamental la libertatea de asociere, consacrat în Constituţia României, precum şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Considerăm că această abordare în care o entitate privată deţine controlul asupra altei entităţi private pune în pericol grav natura democratică a libertăţii de asociere.
"Asociaţia noastră (CCIPR) înfiinţată în 1994 şi recunoscută de guvernul italian în 2004, face parte din sistemul Assocamerestero, la care aderă peste 80 de Camere de Comerţ Italiene din Străinătate (CCIE), din peste 60 de ţări din lume", menţionează CCIPR în comunicat.
CCIPR este supusă unui control de gestiune de către reprezentanţa diplomatică prezentă în teritoriu (Ambasada Italiei la Bucureşti) şi unei examinări economice şi administrative de către Ministerul Dezvoltării Economice Italiene (MISE), prin rapoarte pe care instituţia este obligată să le furnizeze. Recunoaşterea de către statul italian - şi funcţionarea ulterioară a aceleiaşi asociaţii ca şi Cameră de Comerţ bilaterală - a avut loc pe baza unui Statut aprobat de instanţele judecătoreşti şi care stabileşte mecanisme clare de raportare.
Din aceste motive, CCIPR a decis să semneze împreună cu alte camere un document critic al noii iniţiative adresat celor mai înalte autorităţi ale statului.
"Efectuând o analiză la nivel european, nu am identificat o altă situaţie similară şi anume în cazul în care o Cameră Naţională de Comerţ are un rol de "supraveghere" în raport cu camerele bilaterale prezente pe acel teritoriu sau în orice caz cu asociaţiile de afaceri. La fel, în alte ţări camerele de comerţ bilaterale ale României nu sunt supuse camerelor naţionale", subliniază sursa citată.
De când proiectul a fost aprobat de Senatul României şi este examinat de Comisiile Camerei Deputaţilor, CCIPR împreună cu alte 10 asociaţii din lumea afacerilor, a cerut eliminarea oricărei
prevederi care pune în pericol funcţionarea libertăţii asociative, acordând unele atribuţii care depăşesc sfera de activitate a Camerei Naţionale, se, mai arată în comunicat.