Camera de Comerţ Italiană este îngrijorată de noul proiect de lege privind camerele de comerţ

G.D.
Politică / 14 octombrie 2022

Camera de Comerţ Italiană este îngrijorată de noul proiect de lege privind camerele de comerţ

Camera de Comerţ Italiană din România ("CCIPR") îşi exprimă îngrijorarea cu privire la noul proiect de lege pentru reglementarea camerelor de comerţ bilaterale şi nebilaterale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în baza proiectului de lege în cauză, care completează Legea Camerelor de Comerţ din România nr. 335/2007, se introduce obligativitatea camerelor de a se înregistra într-un Registru Naţional care este administrat de Camera Naţională însăşi, precum şi să depună un raport anual de activitate care să ateste îndeplinirea obiectivelor, sub sancţiunea lichidării entităţii. În opinia noastră, această tipologie limitează dreptul fundamental la libertatea de asociere, consacrat în Constituţia României, precum şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Considerăm că această abordare în care o entitate privată deţine controlul asupra altei entităţi private pune în pericol grav natura democratică a libertăţii de asociere.

"Asociaţia noastră (CCIPR) înfiinţată în 1994 şi recunoscută de guvernul italian în 2004, face parte din sistemul Assocamerestero, la care aderă peste 80 de Camere de Comerţ Italiene din Străinătate (CCIE), din peste 60 de ţări din lume", menţionează CCIPR în comunicat.

CCIPR este supusă unui control de gestiune de către reprezentanţa diplomatică prezentă în teritoriu (Ambasada Italiei la Bucureşti) şi unei examinări economice şi administrative de către Ministerul Dezvoltării Economice Italiene (MISE), prin rapoarte pe care instituţia este obligată să le furnizeze. Recunoaşterea de către statul italian - şi funcţionarea ulterioară a aceleiaşi asociaţii ca şi Cameră de Comerţ bilaterală - a avut loc pe baza unui Statut aprobat de instanţele judecătoreşti şi care stabileşte mecanisme clare de raportare.

Din aceste motive, CCIPR a decis să semneze împreună cu alte camere un document critic al noii iniţiative adresat celor mai înalte autorităţi ale statului.

"Efectuând o analiză la nivel european, nu am identificat o altă situaţie similară şi anume în cazul în care o Cameră Naţională de Comerţ are un rol de "supraveghere" în raport cu camerele bilaterale prezente pe acel teritoriu sau în orice caz cu asociaţiile de afaceri. La fel, în alte ţări camerele de comerţ bilaterale ale României nu sunt supuse camerelor naţionale", subliniază sursa citată.

De când proiectul a fost aprobat de Senatul României şi este examinat de Comisiile Camerei Deputaţilor, CCIPR împreună cu alte 10 asociaţii din lumea afacerilor, a cerut eliminarea oricărei

prevederi care pune în pericol funcţionarea libertăţii asociative, acordând unele atribuţii care depăşesc sfera de activitate a Camerei Naţionale, se, mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb