Actualizare 19:10 Iulian Dumitrescu: "Nu a existat o invitaţie din partea SPP în ziua dezbaterii proiectului privind achiziţia sistemului Patriot"
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, a declarat că nu a existat o invitaţie din partea SPP adresată membrilor Comisiei pentru vizitarea vreunui poligon în data de 14 noiembrie, când ar fi trebuit să se dezbată proiectul de lege privind achiziţionarea rachetelor Patriot.
Iulian Dumitrescu a scris pe Facebook:" În urma informaţiilor vehiculate în spaţiul public de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, mă simt nevoit să precizez următoarele:
Pe adresa Comisiei de Apărare din Senat nu a fost transmisă vreo invitaţie din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon, care să se suprapună cu activitatea Comisiei din data de 14 noiembrie 2017 în care ar fi trebuit luat în dezbatere proiectul de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol» aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)». În acelaşi timp, nici reprezentanţii PNL în Comisia de Apărare nu au primit, în mod individual, vreo invitaţie în sensul celor afirmate de Liviu Dragnea. De asemenea, nu ne-a fost clarificat nici până la acest moment motivul absenţei în bloc a reprezentanţilor PSD-ALDE, membri în Comisia de Apărare, de la şedinţa menţionată. Apreciez faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, inventează justificări pentru a masca o decizie politică reprobabilă, luată la acel moment. În ceea ce priveşte interpretarea dată acestui gest consider elocvente precizările ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, făcute în urma întâlnirii cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson".
(G.F.)
---------
Actualizare 15:20 Liviu Dragnea: "Amânarea legii privind rachetele Patriot, cauzată de prezenţa membrilor Comisiei de Apărare la un poligon al SPP"
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, astăzi, că amânarea adoptării proiectului de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a fost cauzată de faptul că membrii Comisiei de Apărare a Senatului au fost invitaţi, în ziua şedinţei, la un poligon de tir al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), menţionând că el nu crede în coincidenţe.
"Nouă ne-a spus joi la Caraş domnul Bădălău, preşedinte executiv PSD, vicepreşedinte al Senatului, că membrii din Comisia de Apărare de la Senat au fost invitaţi exact în aceeaşi zi şi perioadă să viziteze un poligon de tir. În general, nu prea cred în concidenţe, tocmai în ziua aia, la ora aia, drept pentru care joi a discutat, vineri le-am cerut colegilor mei în CExN din Senat ca ieri la 11.00 să întrunească comisia, să dea avizul, seara să se voteze, azi să încheiem în Cameră", a susţinut Liviu Dragnea, potrivit news.ro.
"Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitaţi la poligonul de tir al SPP, de cine, cum, de ce, sunt întrebări la care trebuie să primim răspuns, cu speranţa mea foarte mare că domnul Bădălău nu a glumit", a adăugat liderul PSD.
Liviu Dragnea a mai spus că, dacă SUA îşi mai fac probleme în ceea ce priveşte angajamentul României în implicarea în parteneriatul strategic dintre cele două ţări şi "după ce în tot acest an s-a produs o deschidere uriaşă către colaborarea cu SUA şi în domeniul militar şi în domeniul economic, înseamnă că avem o problemă".
"Înseamnă că avem noi o problemă de comunicare. Nu există niciun fel de ezitare, cel puţin în ceea ce ne priveşte, ca şi majoritate parlamentară, Guvern, în respectarea acestor angajamente", a adăugat el.
(G.F.)
---------
Actualizare 13:50
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi cu 279 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere proiectul de lege pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
------------
Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a dat, astăzi, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care vor fi achiziţionate rachetele sol-aer Patriot, a anunţat ministrul Apărării, Mihai Fifor, conform Agerpres.
Raportul comisiei va intra tot astăzi în plen.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Proiectul a avut un amendament pur tehnic, după cum a menţionat ministrul Mihai Fifor.
Mihai Fifor a declarat: "A fost o întâlnire foarte bună cu colegii deputaţi din Comisia de apărare a Camerei şi îi mulţumesc dlui vicepreşedinte Weber pentru modul operativ în care s-au desfăşurat lucrările comisiei. Am obţinut un vot în unanimitate pentru acest program - program aprobat deja în Senat în şedinţa de plen. Este dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care ţin de politică, ci există o singură politică şi aceasta este politica naţională în domeniul apărării, un program pe care noi ni l-am asumat şi prin programul de guvernare - şi anume acela de a rămâne un partener strategic credibil şi foarte serios în regiunea Mării Negre şi în zona NATO, dar mai ales în Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA".
Potrivit ministrului Apărării, odată cu această etapă se închide partea legislativă a acestui proiect, urmând ca partea română să semneze contractul cu Guvernul Statelor Unite cel mai probabil până la data de 1 decembrie.
Ministrul Apărării a mai susţinut: "Acum urmează ca proiectul să meargă în plenul Camerei Deputaţilor. Dl preşedinte al Camerei Deputaţilor, dl Dragnea, ne-a susţinut în permanenţă pentru acest proiect. (...) Or, lucrul acesta nu face altceva decât să ne ajute ca săptămâna aceasta să închidem partea legislativă a proiectului Patriot, urmând să semnăm contractul cu Guvernul SUA pentru a putea face şi plata. În felul acesta, plus derulând şi celelalte programe, ne încadrăm în cei 2% alocaţi pentru anul acesta MApN. Concret, până la 1 decembrie ne dorim noi să putem semna cu Guvernul SUA scrisoarea de acceptare care constituie şi contractul propriu-zis pentru primul sistem, urmând ca în marja următoarelor două săptămâni să facem plata banilor pentru acest contract. Plata pentru primul sistem. A existat un amendament depus de unul dintre colegi - este o chestiune pur legislativă, fără niciun fel de probleme".