Redesemnat premier după succesul în alegerile legislative, David Cameron a anunţat vineri pe Twitter că va păstra şi în viitorul său executiv mai mulţi titulari ai unor portofolii cheie în actualul executiv, transmit agenţiile AFP şi Reuters.
Partidul Conservator condus de David Cameron, premier în exerciţiu, a câştigat în alegerile desfăşurate joi 331 de mandate, obţinând majoritatea absolută în Camera Comunelor.
Vineri, pe fondul realegerii sale pentru un nou mandat, el a anunţat păstrarea în funcţie a patru principali miniştri din echipa precedentă - finanţe, interne, apărare şi externe-, un semnal puternic al dorinţei sale de continuitate.
Astfel, George Osborne rămâne ministru de finanţe, Theresa May îşi păstrează postul de la Interne şi Michael Fallon pe cel de la Apărare, iar Philip Hammond va conduce în continuare diplomaţia. De asemenea, George Osborne va fi şi "Primul Secretar de Stat", adică numărul doi în guvernul de la Londra, a mai precizat liderul conservator. În precedentul său Cabinet această poziţie i-a revenit liderului liberal-democrat Nick Clegg, care a deţinut postul de vicepremier.
La scurt timp după câştigarea mandatului său de parlamentar în circumscripţia Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici, David Cameron, şi-a exprimat speranţa că va forma noul guvern în câteva zile.
• "Vom organiza referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE"
David Cameron a mai declarat vineri că îşi va respecta promisiunea de a organiza referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, după victoria sa la alegerile parlamentare de ieri, potrivit Reuters.
"Da, vom organiza referendumul privind viitorul nostru în Uniunea Europeană", a declarat Cameron presei după întrevederea pe care a a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a, care l-a desemnat să înceapă procesul de formare a noului guvern.
Cameron a mai spus că va avansa cât de repede posibil cu planul de a oferi puteri sporite Scoţiei, care a votat în majoritate covârşitoare cu Partidul Naţional Scoţian, care este pro-independenţă.
"Pentru Scoţia, planurile noastre sunt de a crea cel mai puternic guvern descentralizat din lume, oferind puteri sporite în ceea ce priveşte fiscalitatea", a afirmat el.