Campania electorală s-a transformat, la propriu, într-un mare câmp de bătaie, în mai toate judeţele ţării fiind semnalate incidente violente. Acolo unde promisiunile fără acoperire, pomenile electorale şi defăimarea contracandidaţilor nu par să dea roade, se trece la nivelul următor, cel al in-timidării adversarilor politici şi a simpatizanţilor acestora prin corecţii fizice. Interesele financiare enorme îi fac pe oameni să uite de orice regulă de bun-simţ. Plângerile formulate la secţiile de poliţie se înmulţesc precum ciupercile după ploaie, dar intervenţia autorităţilor nu pare să inhibe apetenţa spre violenţă a unor susţinători fanatici ai unor candidaţi. Milioanele cheltuite pe bannere, afişe, fluturaşi şi obiecte promoţionale nu au niciun efect în faţa unei campanii duse cu pumnul şi măciuca.
O trecere în revistă a câtorva astfel de incidente demonstrează că fenomenul se propagă în toate colţurile ţării. În judeţul Neamţ au fost semnalate mai multe incidente. Un candidat la funcţia de primar în comuna Zăneşti a reclamat că a fost ameninţat atunci când a încercat să îşi apere banerele şi afişele electorale, care îi erau distruse în mod regulat. În comuna Girov, un pretendent la cea mai înaltă funcţie din comunitate este acuzat că i-a lovit pe lipitorii de afişe, după care cele două tabere s-au răfuit mai pe îndelete la un bar din localitate, toţi cei implicaţi alegându-se cu dosare penale. În localitatea ieşeană Tătăruşi, secretara primăriei a reclamat că a fost păruită şi lovită cu capul de o maşină de către unul dintre candidaţi, fiind salvată din mâinile acestuia de un alt angajat al primăriei.
Există însă şi o plângere şi în sens invers, cum că secretara l-ar fi bătut pe aspirantul la fotoliul de primar. În Mangalia, împărţitul de fluturaşi electorali a devenit o îndeletnicire care are un grad ridicat de risc după ce un tânăr a fost lovit în plină stradă de mai mulţi indivizi cu alte vederi politice. Şi mitingurile electorale sunt periculoase, în judeţul Iaşi mai multe persoane din localităţile Ungheni şi Butea ajungând la Spitalul "Sf. Spiridon" Iaşi după ce argumentele pro sau contra legate de platformele program au fost susţinute cu coatele şi pumnii.
O femeie a fost bătută până a ajuns în stare de inconştienţă de susţinătorii unui primar dintr-o localitate braşoveană, pentru că aceasta ar fi dorit, din câte se pare, o schimbare la nivelul administraţiei locale. Evenimentele s-au soldat cu şase răniţi şi cu patru persoane reţinute. Comuna vrânceană Fitioneşti s-a transformat într-un loc al terorii după ce un grup de tineri, susţinătorii unui candidat, l-au ameninţat cu moartea pe primarul în funcţie şi au bătut mai mulţi localnici. Cu capul spart s-a ales şi un bătrân din Predeşti - Dolj, care a avut curajul să declare la restaurantul din localitate că nu va mai vota cu actualul edil. Socrul aces-tuia din urmă nu a suportat afrontul şi ajutat de câţiva comeseni a încercat prin forţă să-i schimbe optica politică. Pentru victimele acestor incidente bătăile electorale din piesele de teatru ale lui Caragiale nu mai par la fel de amuzante. O statistică simplă arată că apropierea datei scrutinului pentru alegerile locale face ca numărul incidentele violente să crească, reacţia partidelor politice vizavi de aceste manifestări fiind destul de palidă, existând luări de poziţie numai atunci când propriii membri se găsesc în pos-tura de victime.