Campanie electorală fără idei

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 septembrie 2020

Cristian Pîrvulescu

Campania electorală pentru alegerea primarului general al Bucureştiului - care ar trebui să dea tonul toamnei electorale care va culmina cu alegerile legislative de pe 6 decembrie - este extrem de săracă. Mulţimea candidaţilor nu ţine loc de dezbatere, ba chiar pare că o ocultează. Nu numai că este o campanie politică fără vreo dimensiune intelectuală reală, dar sunt ignorate toate provocările majore ale societăţii contemporane. Campania se scufundă de parcă s-ar dori scăderea interesului alegătorilor. În absenţa dezbaterii de idei a fost preferată reluarea vechiului stereotip comunist - anticomunist. Unde Gabriela Firea şi PSD sunt colţul roşi, iar Nicuşor Dan şi PNL-USR-Plus sunt în colţul galben. Ori, Gabriela Firea nu numai că nu are nimic comunist, dar nu ar putea fi acuzată că ar fi o candidată de stânga. Din contră, este o candidată a unei drepte conservatoare ortodoxiste care a impregnat din plin PSD alături de elementele naţionaliste şi neo-legionare care au fost aduse acum un deceniu şi jumătate în partid. Pe de altă parte, aşa cum s-a văzut atât de bine în perioada Dragnea, PSD a fost, este şi se pare că va rămâne moştenitorul naţional-comunismului ceauşist. Iar naţional-comunismul ceauşist se întâlneşte mai degrabă cu extrema dreapta decât cu stânga de orice fel. Politicile populiste şi asistenţiale sunt para-ideologice, în schimb poziţia faţă de mediu, educaţie sau sănătate sunt cât se poate de ideologice. Iar candidaţii noştri fug de orice dezbătare ideologică.

Veţi spune probabil că nu de idologie duce lipsă Bucureştiul, ci de administraţie! Dar ar putea fi o nouă politică pentru Bucureşti altfel decât ideologică! Ori pentru aceasta e nevoie de idei, deci şi de ideologie. Căci în spatele candidaţilor se ascund nu doar tenebroase interese de afaceri, ci şi ideologii pe care sau nu au, sau nu vor să ni le dezvăluie. Aşa că decât să atace problemele cruciale legate de calitatea mediului şi a vieţii în capitala României, vorbesc despre altceva.

Există atât de puţin spaţiu în această campanie pentru ideologie pentru că, în mod difuz, aceasta este înlocuită cu diferite forme de propagandă mai degrabă religioasă. Clasa politică de astăzi suferă atât de un deficit de cultură politică democratică, cât şi de pregătire teoretică. Avem o clasă politică care se îndreaptă în mare măsură, cu câteva excepţii foarte rare, către gradul zero de inteligenţă şi cultură politică. Această clasă politică, într-o astfel de logică, va trebui întotdeauna să meargă tot mai departe spre o cultură a marketingului, o personalizare a candidaţilor, ceea ce va face ca discursul politic să fie sau absent, sau atât de slab încât singurul lucru pe care candidaţii îl mai pot juca este imaginea lor. Această campanie este o campanie mediocră, în ciuda interesului pe care îl trezeşte din cauza problemelor sociale şi economice aduse de pandemia de Covid-19.

Politicianul român nu se mai poate adapta cu un discurs construit, coerent şi aprofundat. La noi, din cauza vulgarizării viziunii economice neo-liberale, s-a ajuns la o concepţie a democraţiei pe care Schumpeter o descria foarte lucid din anii 1940 în Statele Unite: o metamorfozare a alegătorilor în consumatori care efectuează alegeri publice ca şi când ar fi alegeri private şi se concentrează pe echipe concurente care propun segmentelor de piaţă politica bunurilor politice care pot fi schimbate cu voturi. Dar aceste bunuri politice nu sunt - în orice caz, nu la noi - politici publice, ci forme de cumpărare a voturilor prin servicii de scurt timp (de tipul măririi pensiilor, a alocaţiilor pentru copii, a salariilor, etc.).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce a spus despre alegeri?

    Dacă sau înțeles la alegeri iese Firea că la celelalte a ieșit întâiul ex-liberal? 

    Pensionarii ex-DA sunt de umplutură? 

    .

    Oricine iese merge cu mâna întinsă la bănci austriece, fier indian (nu talpă iute), ciment francez, apă franceză, curent... să construiască una alta iar românu' plătește?  

    cum nu au viziune pe se de

    Interesant, articole despre lipsa de idei (aici Codita este campion!) dar nu vine nimeni cu idei.

    Cam ca:  

    e usor a scrie versuri, 

    când nimic nu ai a spune ....

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb