CAMPIONATUL NAŢIONAL DE PROMISIUNI Autorităţile salvează sportul cu investiţii de 13,5 miliarde lei

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 8 iulie 2020

Autorităţile salvează sportul cu investiţii de 13,5 miliarde lei

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, a prezentat planul autorităţilor de investiţii în mişcarea sportivă autohtonă. Vouchere pentru toţi copiii care fac sport, stadioane, săli polivalente, patinoare, bazine olimpice sunt câteva dintre elementele planului, investiţiile fiind de aproximativ 13,5 miliarde lei. Tot ce nu s-a făcut în 30 de ani se va face în viitorul apropiat, susţine actualul ministru al sportului.

Conform ministrului, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat săptămâna trecută de guvern, tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate: "După ce se va consuma această criză provocată de pandemie trebuie să fim mai puternici, trebuie să avem viziune şi trebuie să avem un plan concret. Iar acest plan concret vizează refacerea din temelii a bazei sportului românesc în următorii ani. Prin investiţii în special în zona copiilor, a juniorilor, în zona infrastructurii sportive, în zona cluburilor, iar pe zona de tineret trebuie să creăm şi să diversificăm oportunităţile tinerilor din această ţară în a-şi construi un viitor aici. Dar pentru aceste lucruri este nevoie de o infrastructură atât de sport, cât şi de tineret solidă şi extinsă. Investiţiile în următorii ani sunt esenţa Programului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică pe care Guvernul Orban din care fac parte l-a gândit şi l-a prezentat public săptămâna trecută. De data aceasta, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică cuprinde componenta sport şi tineret ca prioritate. Este pentru prima oară când un plan de relansare economică de o asemenea anvergură tratează sportul şi tineretul ca pe o prioritate. Iar ele au capitole în acest document, în această viziune de dezvoltare a ţării. Este cel mai îndrăzneţ şi cel mai consistent plan de dezvoltare a sportului şi tineretului. Vorbim despre acest plan pentru următorul ciclu de dezvoltare al acestei ţări. Este un ciclu de dezvoltare echivalent cu cel cu care se lucrează la Bruxelles în Uniunea Europeană. Este ciclul de dezvoltate 2021-2027, în fapt sincronizăm dezvoltarea României cu bugetarea europeană după acest model liberal bazat în special pe investiţii. Banii se vor duce în două mari direcţii: în infrastructura de sport şi tineret şi în măsurile active de sprijin a sportului şi tineretului".

Ionuţ Stroe a afirmat că învestiţiile în infrastructura sportivă se vor ridica, din surse bugetare şi europene, la suma de 13,5 milioarde de lei: "În ceea ce priveşte infrastructura sportivă, capitol separat, prezent în acest document, în planul de investiţii şi relansare economică, pot să vă spun că suma se va ridica la 13,5 miliarde de lei pentru perioada 2021-2027. Această a treia temă vizează atât realizarea de obiective pentru susţinerea sportului de performanţă, dar şi realizarea de obiective pentru sportul de masă. Este vorba despre construirea a 12 complexuri sportive cu capacităţi cuprinse între 3.000 şi 30.000 de locuri, construirea a opt bazine olimpice, construirea a cinci săli polivalente cu o capacitate cuprinsă între 5.000 şi 16.000 de locuri, realizarea a cinci pationoare artificiale pentru competiţii, construirea a 250 de săli de sport şi construirea a 400 de baze sportive cu o valoarea estimată pe undeva pe la 1,8 miliarde de lei. Aici vorbim de sume din bugetul propriu, dar şi din bani europeni. Parte din aceste investiţii sunt semnale de alarmă pentru infrastructura sportivă a capitalei ţării, Bucureşti. Încă o dată spun că e îngrijorător faptul că această capitală europeană nu are în momentul de faţă o sală polivalentă la standarde europene, nu are are în anul 2020 un patinoar, nu are în acest moment arene de tenis care să găzduiască un turneu internaţional".

De asemenea, se doreşte construirea a 10 centre sportive de performanţă pentru sporturile olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, şcoală, internat, cantină, şcoală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată la 2 miliarde de lei. Una dintre măsurile de sprijinire a sportului de masă o reprezintă acordarea de vouchere pentru copiii care se legitimează la un club în vederea practicării sportului de performanţă şi achiziţionării de echipament sportiv, valoarea totală fiind de 30 milioane de lei. Prin acest program se doreşte încurajarea şi sprijinirea practicării sportului de către copii. Granturile de sprijin ale Guvernului pentru structurile sportive au o valoare totală de 180 milioane de euro, nivelul maxim al grantului fiind de 200.000 de euro. Iniţiativa se adresează oricărei structuri sportive, finanţarea asigurând investiţii în infrastructura sportivă: terenuri de antrenament pentru copii şi juniori, centre de recuperare pentru sportivi, cabinete medicale cu dotări aferente cu specializare medicină sportivă, noi tehnologii pentru introducerea de sisteme de evaluare şi monitorizare a performanţei sportive, echipament sportiv performant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb