Candidaţi discutabili la şefia DNA şi a Parchetului ICCJ

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2012

Mona Pivniceru

Mona Pivniceru

Ministerul de Justiţie (MJ) a dat publicităţii, vineri, lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţia pentru func-ţiile de Procuror General al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în locul Laurei Codruţa Kovesi şi, respectiv, a lui Daniel Morar.

În total s-au înscris 12 candidaţi, dintre care şase pentru funcţia de Procuror General, şi alţi şapte pentru cea de şef al DNA.

Ministrul Justiţiei: "CE a agreat procedura de numire"

Înaintea demarării interviurilor (23-25 octombrie), Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru susţine că i-a convins pe oficialii europeni de transparenţa procesului de selecţie, pe care aceştia au contestat-o.

Schimbările la procedura de numire, în măsura în care acestea au fost permise de textul de lege, sunt agreate de Comisie, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Mona Pivniceru, citată de Agerpres, după întâlnirile avute la Bruxelles cu Viviane Reding, comisarul pentru justiţie, şi cu Catherine Day, secretarul general.

Domnia sa le-a explicat oficialilor europeni că neclarităţile sunt determinate de faptul că procesul de selecţie se situează, potrivit actualelor reglementări, "la limita între concurs, examen şi promovare".

Ministrul Pivniceru a spus: "Până la urmă, alegerea procurorului general şi a procurorului şef al DNA îi aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi procurori de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, de un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii, şi de un psiholog, toată această comisie de recomandare concurând la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere".

Agenda discuţiei a mai inclus progresele ţării noastre în îndeplinirea condiţionalităţilor asumate în cadrul MCV şi măsurile adoptate pentru implementarea, în cele mai bune condiţii, a noilor Coduri.

Kovesi, pe listă pentru DNA

Principala surpriză o reprezintă candidatura procurorului Laura Codruţa Kovesi, fostul Procuror General, pentru şefia DNA. Dacă săptămâna trecută, la încheierea mandatului, domnia sa nu a infirmat posibilitatea de a se înscrie în lupta pentru această poziţie, ulterior a fost confirmată detaşarea domniei sale, pentru trei ani, la Ministerul de Externe.

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată de MJ pentru funcţia de Înalt Reprezentant pentru relaţia cu Comisia Europeană (CE) pe probleme legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Uniunea Europeană (UE).

Imaginea publică a celorlaţi candidaţi, unui mai cunoscuţi, alţi mai puţin, a fost construită, de-a lungul timpului, prin informaţiile apărute în presă.

Claudiu Dumitrescu, intrat în cursa pentru şefia DNA, este secretar de stat, şef al Departamentului pentru Lupta Anti-fraudă (DLAF) din cadrul Guvernului României. Potrivit unor mărturii din presă, domnia sa a instrumentat, în calitate de procuror, dosarul de corupţie "Caltaboşul", în care a fost condamnat fostul Ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi dosarul "Valiza", în care omul de afaceri Gigi Becali era acuzat de dare de mită, dar a fost achitat, ulterior.

Ioan Irimie şi Vasile Ioniţă, procurori la DNA, candidează pentru poziţia de conducere în cadrul instituţiei unde lucrează în prezent. În 2005, Daniel Morar (fostul şef al DNA) l-a demis pe Ioan Irimie din funcţia de Şef al Serviciului Teritorial Cluj, în cadrul căruia activează şi în prezent. La scurt timp după demitere, înlocuitorul său, procurorul Crin Bologa, declara, în presa locală, că, la preluarea conducerii instituţiei a găsit o "stare puternică de tensiune" şi a redeschis o serie de dosare, la solicitarea centralei.

Paula Tănase, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, a fost sancţionată, în 2008, de Consiliul Superior al Magistraturii pentru încălcarea codului deontologic. Potrivit transcrierilor şedinţei CSM pe a cărei ordine de zi s-a aflat contestaţia, procuroarea a declarat, în apărarea sa, că începuse să lucreze la o "sesizare privind locuinţele primite de judecători şi senatori", când dosarul i-a fost luat şi au început cercetările asupra sa, subliniind că a soluţionat "500 de dosare în trei luni".

Cornescu şi Moţa, candidaţii controversaţi de la Parchet

La funcţia de la Parchetul de pe lângă ICCJ candidează colonelul Gheorghe Cornescu, al cărui nume a fost inclus, în declaraţiile interlopului Fane Căpăţână, pe lista magistraţilor care îi ofereau protecţie.

Gheorghe Emil Moţa, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, este creditat cu redeschiderea faimosului dosar "Ţundrea" în care o persoană nevinovată a fost condamnată la 25 de ani de puşcărie, dar şi instrumentarea dosarului în care a fost anchetat Nicolae Mischie. Până în 2007, domnia sa a ocupat funcţia de prim-procuror la acelaşi parchet, când a fost revocat de CSM. În luna iunie a acestui an CSM a fost sesizată de Procurorul General să verifice unele declaraţii făcute de procurorul Moţa cu privire la anumite dosare în curs de instrumentare.

Tiberiu Niţu, prim-adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, şi Elena Hach, procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, magistrat fără notorietate mediatică, sunt şi domniile lor candidaţi pentru Parchet.

Viorica Stoica şi Constantin Sima îşi sporesc şansele prin dublă candidatură

Viorica Stoica şi Constantin Sima, procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, candidează atât pentru şefia DNA cât şi pentru poziţia de Procuror General. Viorica Stoica a lucrat, în 2005, la dosarul de fraudare a alegerilor, când a vrut, susţin numeroase articole din presa centrală, să îl audieze pe preşedintele Băsescu şi a fost implicată într-o serie de dosare controversate, fiind şi cercetată de DNA pentru fapte de corupţie.

Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, este catalogat de presa naţională drept un apropiat al lui Ion Iliescu, făcând parte din echipa Parchetului General din 1990.

Singura cerere respinsă a fost cea a lui Dan Voinea, deoarece, potrivit MJ, domnia sa nu mai are, în prezent, calitatea de procuror.

Conform calendarului Ministerului Justiţiei, rezultatele selecţiei urmează să fie publicate în prima zi a lunii noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb