Audierea candidaţilor la funcţiile de membru al Consiliului de Adminis-traţie al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ce urma să aibă loc miercuri dimineaţă în şedinţa comisiilor reunite pentru buget din Camera Deputaţilor şi Senat, a fost amânată pentru sesiunea parlamentară din toamnă.
Potrivit preşedintelui comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Eugenia Barna, amânarea audierilor a avut drept cauză stabilirea algoritmului politic pentru repartizarea funcţiilor din CA al CSA.
Iniţial, audierea a fost programată ieri, însă a fost amânată pentru miercuri dimineaţă.
Marţi, liderul deputaţilor Partidului Democrat Liberal (PDL), Mircea Toader, a precizat, în şedinţa reunită a comisiilor de specialitate, că, potrivit algoritmului, funcţia de preşedinte al CSA aparţine PDL, câte o func-ţie de vicepreşedinte aparţine PSD şi UNPR, iar PDL mai are un membru în Consiliul de Administraţie.
La rândul său, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a atras atenţia că, de fapt, conform algoritmului, PSD are o funcţie de vicepreşedinte şi una de membru.
"PSD, conform algoritmului, are un vicepreşedinte şi un membru, PD are un post de preşedinte cedat de PNL, iar PNL a luat un vicepreşedinte. UDMR şi UNPR au un membru. Nu se poate ca UNPR, cu 6% cât are astăzi, dacă are, să ia un vicepreşedinte, iar PNL, cu 20%, să ia un membru. Dacă dumneavoastră vi se pare corect, eu, pe algoritm, spun că nu este aşa", a subliniat, marţi, Ruşanu, potrivit Agerpres.
După votul dat amânării audierilor din comisiile reunite, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Niţu Adrian Henorel (PDL), a recomandat liderilor de grupuri parlamentare ca la următoarea şedinţă să vină cu un protocol negociat.
PDL îl propusese pe Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR şi fost director general la Allianz-Ţiriac Asigurări, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
În prezent, preşedinte CSA este Angela Toncescu, care a primit în iunie 2006 un mandat pe cinci ani, la propunerea PNL.
Constantinescu, în vârstă de 61 de ani, este cel care a început să construiască Allianz-Ţiriac în 1994, când a înfiinţat, alături de alţi doi specialişti în asigurări - Gavril Mureşan şi Ileana Cucoş, societatea Asigurări "Ion Ţiriac", denumirea fiind schimbată după preluarea unei participaţii de 51% de către grupul german Allianz în anul 2000.
El s-a retras anul trecut de la conducerea Allianz-Ţiriac, dar a rămas preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), funcţie pe care o ocupă din 1997 şi pentru care a fost reales în 2010, cu un mandat de trei ani.