CAPGEMINI: "Pieţele financiare continuă să se decupleze de economia reală"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2021

Pieţele financiare continuă să se decupleze de economia reală, arată raportul Capgemini, care notează faptul că raliul pieţelor bursiere americane din 2020 a venit pe fondul dominaţiei acţiunilor Big Tech.

Ponderea acestora a tot crescut în ultimii ani, astfel că acţiunile Apple, Amazon si Microsoft sunt responsabile pentru circa 53% din întreg avansul S&P 500 din 2020, potrivit Capgemini. După prăbuşirea din februarie-martie, S&P 500 a încheiat anul 2020 cu un plus de 16,3%.

"Raportul nostru de anul trecut a adus în discuţie modul în care informaţiile în timp real şi un set global, complex, de interdependenţe cauzează decuplarea pieţelor financiare de economiile locale. Evenimentele recente se înscriu şi confirmă această tendinţă. Piaţa bursieră şi-a revenit puternic din colapsul drastic din lunile februarie-martie. Pe măsură ce economia globală se confrunta cu valurile succesive de Covid-19 şi suferea de pe urma acestora, piaţa continua să marcheze noi maxime. În timp ce pieţele acţionează într-adevăr în mod tipic drept indicatori pentru economia reală, există şi alţi factori care au contribuit la comportamentul paralel cu economia al pieţelor financiare:

- dominaţia acţiunilor de tehnologie: acţiunile de tehnologie influenţează mai puternic pieţele decât industriile tradiţionale precum cea energetică sau de utilităţi, care acum reprezintă mai puţin de 3% din indicii Dow şi S&P 500. Ponderea Alphabet, Amazon, Apple, Facebook şi Microsoft (în S&P) a crescut cu 17,5% de la debutul lui 2020 la 22,5% la mijlocul lunii decembrie 2020;

- lichiditatea din partea investitorilor de retail: având acces la platforme digitale de investiţii, la capital din programele guvernamentale de sprijin şi fiind în imposibilitate de a cheltui în condiţiile lockdown-urilor, investitorii de retail au contribuit semnificativ la activitatea din pieţe în 2020; în mod special în condiţiile în care pieţele de acţiuni demonstrează în mod consistent că sunt o clasă de active atractivă într-un mediu cu dobânzi scăzute (ce permit tranzacţii cu leverage - n.r.)", arată analiza Capgemini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb