Dan Tache, directorul general al companiei naţionale "Romarm" şi fostul director al companiei "Carfil", a declarat, ieri, că de mai bine de două luni se lucrează la bilanţul de divizare al sectoarelor civil şi militar ale companiei "Carfil" Braşov. "Nu putem estima cât va dura acest lucru", a declarat Dan Tache, adăugând: "Facem un document care va intra şi în CA-ul "Carfil", şi în CA-ul "Romarm", după care va fi trimis la Ministerul Economiei prin OPSPI".
De separarea celor două sectoare ale uzinei "Carfil" se vorbeşte de peste doi ani, fiind promovate şi hotărâri de guvern în acest sens. Deocamdată, însă, procedura se dovedeşte destul de greoaie.
Acesta a mai ţinut să precizeze că în acest moment compania braşoveană "Carfil" exportă 100% din producţia de aruncătoare de grenade şi de bombe pe care le produce. "Dacă toate societăţile din "Romarm" ar merge aşa cum merge "Carfilul", aş putea să stau liniştit", a mai spus sursa citată.
• Tache vrea să crească exporturile "Romarm" de peste două ori anul acesta
Directorul general al "Romarm", Dan Tache, fostul director al companiei "Carfil" Braşov, şi-a fixat ca target pentru acest an să majoreze exporturile companiei naţionale de peste 2,5 ori. "Principala noastră sursă de existenţă, de venit sunt exporturile. Piaţa românească în domeniul nostru suportă anumite constrângeri bugetare şi atunci, ca debuşeu pentru produsele noastre, noi am găsit prin activitate proprie exporturile", a explicat Tache.
El a răspuns, fiind întrebat care sunt principalele pieţe de export ale României în ceea ce priveşte industria de apărare: "Pieţele nu au fost pierdute sută la sută. Noi suntem prezenţi peste tot, în toată lumea. Dar, odată cu aderarea la UE şi cu includerea în NATO, am trecut la alte calibre, la anumite compatibilităţi cu alte armamente decât aveam în dotare şi atunci este normal ca industria noastră să fie orientată către partenerii noştri militari strategici".
Compania naţională "Romarm" a fost înfiinţată în 2000, prin reunificarea industriei de armanent româneşti, având o tradiţie de 75 de ani, şi este cel mai mare furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de mentenanţă în domeniu din România.
"Romarm" a încheiat 2012 cu pierderi de 800.000 lei, acesta fiind cel mai prost an din istoria companiei, după ce 2011 fusese unul foarte bun, a mai spus Tache.
Expoziţia Internaţională de Tehnică Militară - EXPOMIL 2013 este organizată de Ministerul Economiei în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, C.N. "Romarm" şi Centrul Expoziţional ROMEXPO.
EXPOMIL 2013 include trei componente: prezenţa cu stand a peste 70 de firme, din România, Belgia, Canada, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii; Standul naţional "Apărare civilă şi protecţie CBRN/Chimică-Biologică-Radiologică-Nucleară"; secţiunea exerciţiilor executate de către formaţiuni ale instituţiilor de forţă implicate în organizare.
•
Implicarea Ministerului Economiei în organizarea EXPOMIL face parte din planul de acţiune privind politica de apărare şi securitate naţională, derulat de către minister, prin intermediul Direcţiei Industria de Apărare şi Probleme Speciale, care acordă o atenţie deosebită asigurării forţelor armate cu echipament şi tehnică militară modernă. "Unul dintre obiectivele Ministerului Economiei este ca ponderea produselor româneşti care intră în înzestrarea structurilor de securitate ale României să fie din ce în ce mai mare", a subliniat secretarul de stat, Bogdan Badea. Domnia sa a adăugat că esenţa târgului este oportunitatea întâlnirii directe dintre cererea şi oferta de echipament tehnico-militar.