Cargill a cumpărat 5% din gigantul ucrainean agricol UkrLandFarming

F.A.
Internaţional / 13 ianuarie 2014

Comerciantul american de produse agricole Cargill a cumpărat 5% din UkrLandFarming, cea mai mare companie agricolă din Ucraina, în vederea extinderii exporturilor, în special spre China, în contextul în care această ţară respinge din ce în ce mai puternic importurile de porumb modificat genetic din SUA, scrie Financial Times.

Tranzacţia a făcut ca acţiunile totale ale UkrLandFarming să crească la patru miliarde de dolari. Compania, înfiinţată de miliardarul ucrainean Oleg Bahmatiuk, se situează pe locul al optulea în lume printre cultivatorii de terenuri şi pe locul al doilea ca producţie de ouă, fiind deţinută în proporţie de 77% de societatea britanică Avangardco.

Ucraina, care a recoltat, anul trecut, 29 de milioane de tone de porumb, speră să îşi crească exporturile în acest sezon cu 35%, înscriind statul est-european printre exportatorii de top la nivel mondial. În prezent, se bate cu Argentina pentru locul al treilea printre exportatorii mondiali de porumb.

Primul export de porumb ucrainean spre China a fost livrat la sfârşitul anului trecut, ca parte dintr-un împrumut plătibil în porumb, în valoare de 3 miliarde de dolari, încheiat între autorităţile celor două ţări.

Oleg Bahmatiuk a declarat, anul trecut, că UkrLandFarming spera să vândă în China până la 700 mii de tone în acest sezon, radicand exporturile ultimilor cinci ani la şase milioane de tone, dintre care o treime doar pentru Asia.

Acordurile au fost încheiate pe fondul celei mai profunde crize politice ucrainene din ultimul deceniu. Deţinând unul dintre cele mai fertile pământuri, Ucraina a fost denumită "Grânarul Europei" încă de acum câteva secole, mulţumită capacităţii de a hrăni populaţii din ce în ce mai numeroase.

Cargill a deschis o sucursală în Ucraina în 1991. În ultimii ani, a cumpărat sau a construit aici silozuri, baze de procesare a florii-soarelui şi o crescătorie de animale.

În Ucraina, sunt prezenţi şi rivali ai Cargill, precum Bunge, Archer Daniels Midland şi Glencore, care deţin, printre altele, baze de procesare şi terminaluri pentru exporturi la Marea Neagră. Cargill a confirmat achiziţia de 5% din pachetul de acţiuni ale UkrLandFarming, dar a precizat că nu are intenţii de a conduce întreprinderea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb