CASA DE INSOLVENŢĂ TRANSILVANIA: Insolvenţa - o soluţie pentru companiile de stat cu datorii mari

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 1 martie 2012

Andrei Cionca (stânga) şi Radu Lotrean, fondatori şi Managing Partners ai Casei de Insolvenţă Transilvania, consideră că insolvenţa poate să ajute statul să obţină un preţ de vânzare mai ridicat pentru participaţiile pe care intenţionează să le vândă.

Andrei Cionca (stânga) şi Radu Lotrean, fondatori şi Managing Partners ai Casei de Insolvenţă Transilvania, consideră că insolvenţa poate să ajute statul să obţină un preţ de vânzare mai ridicat pentru participaţiile pe care intenţionează să le vândă.

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) se aşteaptă ca, anul acesta, companii de stat să intre în insolvenţă, ca urmare a imposibilităţii să îşi mai reeşaloneze creditele, a declarat conducerea companiei.

Andrei Cionca şi Radu Lotrean, fondatori şi Managing Partners ai CITR, consideră că insolvenţa poate să ajute statul să obţină un preţ de vânzare mai ridicat pentru participaţiile pe care intenţionează să le vândă. Domniile lor au precizat că, în cazul întreprinderilor de stat, există două provocări cărora trebuie să li se facă faţă: aducerea companiilor de pe pierdere pe profit şi rezolvarea problemei îndatorării excesive a acestora. Dacă pentru prima provocare s-a găsit soluţia instalării unui management privat la conducerea companiilor, a doua poate să fie cel mai bine rezolvată prin apelarea la procedura insolvenţei, este de părere Andrei Cionca.

Principalele domenii care urmea-ză să se confrunte cu cazuri de intrare în insolvenţă în acest an sunt reprezentate de comerţul cu amănuntul, imobiliare şi industrie, cu precădere în construcţii, materiale de construcţii, producţie de utilaje şi producţie agroalimentară, estimează reprezentanţii companiei. Comerţul cu amănuntul urmează să sufere din cauza reducerii consumului, în timp ce, în imobiliare, se va cere insolvenţa pentru proiecte blocate în diverse faze investiţionale, potrivit oficialilor CITR.

Radu Lotrean este de părere că managementul şi acţionarii companiilor încep să înţeleagă oportunităţile pe care poate să le aducă intrarea în insolvenţă, deoarece permite restructurarea afacerilor. Drept urmare, domnia sa se aşteaptă ca numărul cazurilor de reorganizare să crească, printre cei care urmează să acceseze această procedură aflându-se şi companii mari. În timp ce numărul cazurilor de insolvenţă urmează să scadă, ca urmare a faptului că multe afaceri cu probleme au aplicat deja procedura, va creşte numărul de insovenţe care privesc marile companii, a mai precizat co-fondatorul CITR.

Andrei Cionca este de părere că piaţa serviciilor de insolvenţă din ţara noastră se profesionalizează, deşi, în continuare, majoritatea membrilor Uniunii Naţionale a Practicienilor de Insolvenţă din România (UNPIR) prestează aces-te servicii drept unele complementare activităţii de bază, ceea ce deformează piaţa, atât din punctul de vedere a calităţii serviciilor oferite, cât şi al onorariilor practicate.

Numărul mare al insolvenţelor de anul trecut are la bază trei cauze majore, a declarat domnia sa. Prima cauză ţine de abordarea pe care companiile au avut-o în perioada cuprinsă între anii 2006 şi 2008, în care principalul obiectiv l-a reprezentat obţinerea unei cote de piaţă cât mai ridicate, în detrimentul profitabilităţii, potrivit lui Andrei Cionca. De aici au rezultat investiţii în volume necorelate cu capacitatea de absorbţie a pieţiei şi o supraîndatorare bazată pe prognoze de creştere nerealiste, a completat domnia sa.

O a doua cauză o reprezintă performanţele slabe ale managementului, care a gestionat în mod deficitar atât perioada de creştere, cât şi cea de scădere a companiilor, continuând activitatea fără să facă restructurări timp de o perioadă îndelungată de la apariţia problemelor, a explicat Andrei Cionca.

Un al treilea factor care a contribuit la numărul ridicat de cereri de insolvenţă de anul trecut a constat în evoluţia negativă a pieţelor, care a privat de surse de finanţare proiecte aflate într-o fază incipientă, a adăugat co-fondatorul CITR.

Majoritatea cererilor de insolvenţă de anul trecut au fost înregistrate în Bucureşti şi în zona limitrofă, potrivit estimărilor CITR. Pe locul al doilea se situează Ardealul, cele două regiuni totalizând aproape trei sferturi din cererile de insolvenţă depuse anul trecut, conform statisticilor casei de insolvenţă.

Pentru acest an, Casa de Insolvenţă Transilvania şi-a propus să dezvolte un departament de manageri specializaţi care să ajute la restructurarea companiilor (turnaround managers). Radu Lotrean a declarat că această decizie vine ca urmare a dorinţei creditorilor ca CITR să se implice şi în adminis-trarea companiilor intrate în insolvenţă, nu doar în coordonarea procedurii. Managerii urmează să fie selectaţi din rândul persoanelor cu care casa de insolvenţă a intrat în contact în cadrul proiectelor derulate, au menţionat oficialii companiei.

CITR intenţionează să atragă fonduri de investiţii care să ajute la recapitalizarea companiilor aflate în observaţie, pentru a satisface nevoia de finanţare a acestora, potrivit lui Radu Lotrean. De asemenea, casa de insolvenţă implementează o procedură de pre-insolvenţă, ceea ce presupune acordarea de consultanţă în vederea restrucurăii companiilor care doresc şi sunt capabile să evite intrare în insolvenţă, a adăugat domnia sa.

CITR lucrează la crearea unui soft personalizat care să permită creditorilor să se informeze direct şi în timp real în legătură cu stadiul proiectelor aflate în derulare, a mai menţionat domnia sa.

O provocare pentru acest an o reprezintă conştientizarea mediului de afaceri asupra faptului că reorganizarea companiilor poate să reprezinte un colac de salvare, care să prevină falimentul, consideră Radu Lotrean.

Jumătate din portofoliul CITR este reprezentat de proceduri de reorganizare judiciară, iar jumătate de proceduri de faliment, în condiţiile în care media naţională a procedurilor de reorganizare judiciară se cifrează la 4-8% din cazurile de insolvenţă deschise, potrivit informaţiilor oferite de casa de insolvenţă. Discrepanţa dintre Casa de Insolvenţă Transilvania şi media pieţei se explică prin faptul că CITR este singura societate de practicieni în insolvenţă din ţara noastră care are un departament propriu de analiză financiară, a explicat Andrei Cionca.

Casa de Insolvenţă Transilvania a stins, anul trecut, creanţe în valoa-re de 65 milioane euro, în creştere cu 45% faţă de anul precedent, finalizând 34 de dosare, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Portofoliul de proceduri de insolvenţă medii şi mari s-a majorat cu 40 de procente în 2011 faţă 2010, potrivit comunicatului. Valoarea activelor aflate în gestiunea CITR este de 430 milioane euro, masa credală totală fiind de 1,9 miliarde euro, se precizează în comunicat. Toate planurile de reorganizare propuse de către CITR au fost acceptate de către creditori, a precizat Andrei Cionca. Reprezentanţii casei de insolvenţă estimează că societatea are o cotă de 25% din piaţa relevantă.

Casa de Insolvenţă Transilvania este societatea corespondentă a societăţii de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb