• Cotnari a scos primele vinuri rose
• În 2013, vor fi lansate primele vinuri roşii de "Cotnari"
Compania producătoare de vinuri "Cotnari" va lansa, zilele următoare, în cadrul târgului "Good Wine" Bucureşti, "Casa de Vinuri Cotnari", potrivit unui comunicat remis redacţiei. Tot atunci, vor fi lansate primele vinuri rose, urmând ca în 2013 societatea să scoată pe piaţă primele vinuri roşii.
Noua investiţie este necesară ca urmare a cererii din piaţă, după cum au declarat reprezentanţii companiei: "În afară de vinurile tradiţionale produse în prezent în podgoria < Cotnari >, piata, influenţată de vinurile apărute în < Lumea nouă >, a început de câţiva ani să ceară şi < vinuri noi >".
Astfel, în podgoria "Cotnari" a apărut necesitatea producerii unor vinuri roşii, a unor vinuri albe seci din categoria celor aromate şi a unor vinuri de tipul "Grasă de Cotnari" sec sau "Busuioacă de Bohotin" sec.
"Pentru producerea acestor licori este nevoie de o altă tehnologie de vinificaţie, de o alta cramă şi de oenologi noi", arată comunicatul, care adaugă că în acest scop a fost creată "Casa de Vinuri Cotnari": "Locul ales este Castelul Vlădoianu, locul unde în perioada interbelică fostul guvernator producea vinuri de pe cele 50 ha de vie pe care le avea în proprietate. Strugurii produşi la < Cotnari >, de pe diferenţa de aproximativ 300 hectare (100 ha. < Fetească Neagră >, 75 ha. < Busuioacă de Bohotin >, 75 ha. < Tămâioasă Românească > şi 50 ha. < Grasă de Cotnari >) vor fi vânduţi către Casa de Vinuri Cotnari şi vor fi prelucraţi după noile metode de vinificaţie".
Anul trecut, au fost vinificate aproximativ 100 de vagoane de struguri, din care au rezultat 70 de vagoane de "vinuri noi", urmând ca în 2013 să fie atins potenţialul maxim, când vor fi obţinute două milioane de litri de vin.
Compania va produce în continuare vinurile tradiţionale din podgoria "Cotnari": "Grasa de Cotnari", "Tămâioasa Românească" şi "Feteasca Albă". De asemenea, va produce şi vinurile seci obţinute din soiul "Frâncuşă de Cotnari", dar şi sortimente de vinuri albe obţinute prin cupajarea celor de mai sus.
Compania "Cotnari" va prelucra, în continuare, strugurii din cele patru soiuri tradiţionale de pe o suprafaţă de aproximativ 1400 de hectare, din totalul celor 1700 ha pe care le are în proprietate.