• Statul cere Casei Regale bunuri de circa 10 milioane de euro drept compensaţii pentru lucrările efectuate la unele bunuri din Domeniul Peleş înainte de retrocedare
• Familia Regală acceptă să renunţe la unele clădiri sau terenuri, numai dacă "valoarea compensaţiilor nu este umflată"
• Avocatul Casei Regale: "Statul român a folosit destul Peleşul, timp de 62 de ani, fără să plătească un ban"
Casa Regală a intrat în atenţia organismelor de control ale statului, coincidenţă sau nu, după ce principele Radu Duda şi-a anunţat intenţia să participe în competiţia pentru preşedinţia ţării şi să-l detroneze pe Traian Băsescu de la Cotroceni.
Săptămâna trecută, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a anunţat, printr-un comunicat, că solicită Corpului de Control al primului-ministru să verifice modul în care Regele Mihai a intrat în posesia unui imobil restituit din domeniul Peleş.
SGG susţine că retrocedarea bunurilor s-a făcut cu încălcarea legii, din cauză că nu a fost stabilită şi o sumă pe care Casa Regală ar fi trebuit să o achite statului drept compensare pentru investiţiile făcute.
Conform reprezentanţilor SGG, statul ar cere Casei Regale 10.784.058 euro, însă "Coroana" ar fi dispusă să acorde compensaţii de aproape cinci ori mai mici, de 2.502.714 euro.
Mai mult decât atât, SGG acuză Casa Regală că, în cârdăşie cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova, a reuşit să intabuleze un imobil din domeniul Peleş în cartea funciară, fără înştiinţarea RA-APPS şi "fără rezolvarea problemei compensării cheltuielilor statului cu privire la Domeniul din zona Peleş-Sinaia".
În plus, SGG invocă o decizie judecătorească din data de 1 iunie 2009, potrivit căreia Regele Mihai va intra în posesia imobilelor "numai în baza procesului verbal de predare ce se va întocmi în conformitate cu o expertiză tehnică de evaluare a lucrărilor efectuate ulterior preluării de către Statul Român a acestora şi stabilirea măsurilor de compensare".
Compensarea diferenţei valorice a loturilor se va negocia şi se va realiza prin rămânerea în proprietatea Statului Român a unor construcţii şi terenuri din Domeniul Peleş, precizează decizia judecătorească.
Surse oficiale susţin că în spatele verificărilor făcute de către Guvern nu s-ar afla tocmai intenţia de a obţine nişte compensaţii financiare de la familia Regală, miza adevărată fiind dublă: una politică şi una de afaceri.
Mai exact, spun sursele noastre, cu toate că principele Radu Duda - primul candidat oficial la preşedinţia ţării - nu este cotat ca fiind unul dintre favoriţi la câştigarea alegerilor, un scandal imobiliar în jurul Casei Regale, în completarea celui legat de studiile sale, ar avea menirea să-i strice imaginea şi popularitatea în rândul cetăţenilor.
Contactat de noi, principele Radu Duda a refuzat să comenteze ancheta instituţiilor statului privind domeniul Peleş şi ne-a recomandat să discutăm cu avocatul Casei Regale.
Aceleaşi surse mai susţin că există oameni politici nemulţumiţi de retrocedarea către Coroană a anumitor bunuri din domeniul Peleş, mai ales după ce statul a efectuat o serie de investiţii, de care urmau să se bucure, conform surselor oficiale, tocmai acei politicieni nemulţumiţi.
Avocatul Casei Regale a comentat, pentru BURSA, acest caz controversat, susţinând că, în fapt, retrocedarea s-a făcut perfect legal.
"Intabularea în cartea funciară a proprietăţii de pe domeniul Peleş a fost o operaţiune prevăzută de lege, deoarece acest proces se face înainte de punerea în primire, şi nu după aceea, după cum prevede Legea 10 din 2001 (n.r. Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989)", ne-a declarat Adrian Vasilescu, avocatul Casei Regale.
Cu toate acestea, domnia sa a precizat că Fanilia Regală discută cu RA-APPS pentru reglementarea unor compensaţii din unele bunuri sau construcţii, însă a subliniat că "nu acceptă umflarea exagerată a valorii acestora".
"Statul român a folosit destul Peleşul timp de 62 de ani fără să plătească un ban", a adăugat avocatul Casei Regale.
Privind justificarea anchetei Corpului de Control, avocatul Casei Regale consideră că "a împiedica pe proprietarul desemnat de lege să îşi intabuleze proprietatea, este echivalent cu a-i da ceva cu o mână şi a-i lua cu cealaltă".