Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 5 lei în luna iunie

F.A.
Macroeconomie / 6 august 2013

Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna iunie de 1606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 5 lei, în timp ce cel brut a fost de 2219, cu 0,3% mai mic decât în luna mai, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4049 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (880 lei).

În luna iunie, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă.

Potrivit INS, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net se datorează şi disponibilizărilor de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 14,0% în fabricarea băuturilor, respectiv 12,3% în fabricarea produselor din tutun; între 6,0% şi 7,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, activităţi de editare, fabricarea produselor textile; între 3,5% şi 5,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), se mai arată în comunicat.

Conform INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale şi sume din profitul net. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv 8,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; între 4,0% şi 8,0% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, cercetare-dezvoltare, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; între 2,0% şi 3,5% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, industria metalurgică, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+0,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,6%). În învăţământ s-a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net (-1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,7%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,4%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna mai 2013.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb