Persoanele care folosesc telefonul mobil în mod regulat (o jumătate de oră de convorbiri pe zi sau mai mult) au un risc dublu de a dezvolta cancer la creier, în doar zece ani de zile, potrivit studiilor medicale la nivel mondial. De altfel, cei care folosesc telefonul mobil încă din perioada copilăriei sau adolescenţei au, în opinia specialiştilor, de până la cinci ori mai multe boli decât o persoană "netehnologizată", totul pe parcursul a mai puţin de un deceniu. Studiile academice americane au dovedit că expunerea excesivă la radiaţiile produse de telefoanele mobile poate conduce la probleme extrem de serioase, precum deficitul de atenţie sau al auzului, autism, schimbări comportamentale, insomnie, Parkinson sau Alzheimer, precum şi o altă întreagă serie de boli ale sistemului nervos.
Profesorul Nesrin Seyhan, colaborator al NATO şi fondator al Departamentului de Biofizică din cadrul Universităţii Gazi din Ankara (Turcia), a dovedit ştiinţific că şoarecii şi iepurii expuşi, prenatal, radiaţiilor produse de telefoane mobile au mai puţine celule ale creierului. Un rezultat asemănător l-a obţinut proiectul Reflex, dezvoltat de Uniunea Europeană, numai că efectele nu au fost depistate la şoareci şi iepuri, ci la oameni.
Efecte serioase asupra ADN-ului uman au fost semnalate şi de profesorii Ashok Agarwal de la Clinica din Cleveland şi de Robert John Aitken de la Universitatea Newcastle din Australia, care avertizează foarte serios asupra efectelor pe care le are un telefon mobil ţinut în mod îndelugat în buzunarul pantalonilor, chiar dacă nu este utilizat.
După ce inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că radiaţiile emise de telefoanele mobile pot cauza cancer, în special la nivelul creierului, autorităţile americane vor să investigheze problema, scrie Huffington Post. Astfel, şeful Comisiei Federale de Comunicaţii, Juliul Genachowski, a cerut o revizuire a poziţiei agenţiei în domeniul energiei de radiofrecvenţă emise de telefoanele mobile, pe fondul temerilor persistente că aceste dispozitive pot provoca tumori cerebrale.
El a mai spus că instituţia la care lucrează continuă să creadă că nu există dovezi care să lege telefoanele mobile de cancer, dureri de cap, ameţeli, pierderi de memorie sau alte probleme de sănătate.
Publicaţia Healthy Child notează: "Copiii noştri trăiesc şi se dezvoltă într-o mare de radiaţii de frecvenţe radio, care nu au mai existat vreodată în istoria umanităţii. În SUA de astăzi, aproximativ 20 de milioane de copii cu vârste mai mici de 14 ani au telefoane mobile. Asta în timp ce oamenii de ştiinţă şi politicienii din ţări precum Israel sau Finlanda devin tot mai preocupaţi de efectele pe care aceste dispozitive le au asupra creierului şi iau măsuri în acest sens". Publicaţia continuă, notând că multitudinea de gadget-uri care folosesc tehnologia wireless reprezintă o foarte serioasă problemă pentru femeile gravide: "Radiaţia microundelor produse de telefoanele mobile şi tablete nu poate distruge în mod direct un ţesut, dar poate denatura ADN-ul şi slăbi foarte mult bariera protectoare a creierului. Un creier al unui copil cu vârsta de cinci ani este mult mai fragil decât cel al unui adult şi conţine mai multe fluide. Astfel, măduva osoasă absoarbe de 10 ori mai multe radiaţii decât în cazul unui adult", se specifică în articol. De asemenea, Academia Pediatrilor din SUA avertizează cu privire la faptul că cei mici au nevoie mai multă de o relaţionare cu părinţii sau cu alte persoane decât cu tabletele şi telefoanele care cântă frumos: "Capacitatea copiilor de a gândi, a atinge, a mirosi, a vedea şi a auzi nu poate fi suplinită în niciun caz de intoxicările tehnologiei moderne de genul aplicaţiilor de pe telefoane sau tablete".
• Utilizarea telefoanelor mobile şi a tabletelor poate periclita somnul
Cercetătorii au descoperit că folosirea unui dispozitiv electronic cu doar două ore înaintea somnului poate cauza tulburări serioase ale acestuia. Studiul celor de la Lighting Research Center (LRC) din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer au descoperit că display-urile cauzează suprimarea melatoninei. Melatonina este hormonul care controlează "ceasul" organismului nostru. Mariana Figueiro, director al programului, a declarat pentru Daily Mail: "Studiul nostru a demonstrat că o expunere de două ore la lumina produsă de display-urile dispozitivelor electronice cauzează o scădere a melatoninei cu 22 de procente. Testul s-a bazat pe observarea a 13 subiecţi, care au folosit, timp de mai mult timp, tablete pentru a citi, a se juca sau a viziona filme. "Recomandăm utilizarea cât mai redusă a dispozitivelor pe timpul serii şi al nopţii", a încheiat Figueiro. Echipa de cercetare a stabilit că nu numai tabletele cauzează această problemă, ci toate dispozitivele care dispun de un display luminat în exces. "Este o problemă îngrijorătoare şi foarte serioasă, mai ales că putem observa cu ochiul liber cum majoritatea adolescenţilor din ziua de astăzi au devenit nişte veritabili oameni ai nopţii", se arată în studiu, acesta încheindu-se: "Companiile producătoare, în viitor, vor trebui să ţină cont de toate aceste lucruri pentru ca populaţia să nu mai aibă de suferit de pe urma dispozitivelor pe care le foloseşte zi de zi".
• Reţelele wireless, nocive pentru sănătate
Reţelele wireless au devenit o componentă indispensabilă societăţii din care facem parte. Ne folosim de ele zilnic şi nu ne putem duce treburile la bun sfârşit în lipsa acestora. Practic, nu ne putem ascunde de ele.
Totuşi, tot mai multe voci anunţă cu insistenţă că reţelele wireless sunt nocive pentru sănătate şi că trebuie să facem cumva pentru a le diminua efectele din organismul nostru.
Germania şi-a sfătuit populaţia să utilizeze "cât mai puţin cu putinţă" sistemele wireless. De asemenea, reţelele de wireless din şcolile din Marea Britanie au devenit subiect de dezbatere pe toate televiziunile, din cauza pericolului pe care acestea îl reprezintă pentru copii. Postul BBC a realizat măsurători într-o şcoală cu peste 1.000 de elevi din Norwich, acolo unde au descoperit că, într-o sală de clasă, nivelul de radiaţii a fost de trei ori mai mare decât în cazul unei antene GSM. De asemenea, o echipă a postului de televiziune BBC a ajuns la Salzburg, în Austria, acolo unde un cercetător "ţipă" cât poate de tare pentru ca sistemele wireless să fie scoase din cadrul unităţilor de învăţământ. Cu toate acestea, autorităţile de la Viena au decis: riscurile pentru sănătate "nu pot fi dovedite".
De asemenea, potrivit LiveLeak, în Danemarca, cinci eleve din clasa a noua au realizat un experiment simplu, în care au plasat 6 farfurii cu seminţe lângă un router wireless, şi alte 6 departe de router, în altă cameră. Rezultatele au arătat că seminţele aflate în apropierea routerului nu au germinat deloc, fiind moarte, în timp ce setul de referinţă aflat în altă cameră a germinat.
În anul 2011, Agenţia Internaţională de Cercetare din domeniul cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat radiaţiile wireless drept "posibil cancerigene", potrivit unui document al instituţiei. Asta înseamnă că există riscul apariţiei unor tumori cancerigene ca urmare a expunerii la acest tip de radiaţii, dar cercetările continuă pe această temă. Concluzia cercetărilor europene din acest domeniu este simplă şi, în acelaşi timp, îngrijorătoare: "Efectele pe termen lung ale acestor câmpuri electromagnetice asupra sănătăţii umane şi animale sunt încă necunoscute".
• Cum să diminuaţi efectul radiaţiilor produse de dispozitivele mobile:
- Folosiţi căşti cât mai mult, pentru a evita ducerea telefonului la ureche;
- Nu ţineţi telefonul pe noptieră în timpul nopţii;
- Achiziţionaţi huse speciale, care scad nivelul radiaţiilor cu 60-70%;
- Femeile gravide trebuie să îşi ţină în permanenţă telefonul mobil departe de abdomen, iar bărbaţii care vor să devină taţi nu trebuie să poarte niciodată telefonul în buzunarul pantalonilor;
- Nu lăsaţi copiii să se joace cu telefoanele mobile;
- Opriţi router-ul wireless pe timpul nopţii;
•
Melatonina este o substanţă produsă şi eliberată în sânge de la nivelul creierului. Producerea de melatonină este stimulată de întuneric şi inhibată de lumină. Melatonina favorizează apariţia somnului şi reglează ciclul somn-stare de veghe. Este un puternic stimulator al sistemului de apărare al organismului, asigură o bună funcţionalitate a nervilor, încetineşte îmbătrânirea organismului, diminuează stresul, oboseala, reglează presiunea în vasele de sânge şi nivelul zahărului în sânge.
•
• Potrivit cercetătorului William P. Kopp, utilizarea în mod constant a cuptorului cu microunde poate cauza:
- daune cerebrale pe termen lung, pentru că duce la "scurt-circuite" ale impulsurilor electrice în creier;
- incapacitatea organismului de a metaboliza compuşii apăruţi în urma procesării mâncării la microunde;
- alterarea producţiei de hormoni feminini şi masculini;
- unele efecte sunt permanente în corpul uman;
- alterarea tuturor mineralelor, vitaminelor şi nutrienţilor din mâncare;
- apariţia unor tumori canceroase la stomac şi intestine;
- creşterea numărului de celule canceroase în sângele uman;
deficienţe ale sistemului imunitar;
•
• Florile mor dacă sunt udate cu apă încălzită la microunde
O ştire recentă a făcut înconjurul internetului şi al televiziunilor. Subiectul, publicat iniţial în cotidianul britanic Daily Mail, era referitor la un experiment al unei fetiţe de la o şcoală din Sussex, Marea Britanie, care a făcut un mic test pentru şcoală ca să demonstreze că microundele nu sunt sănătoase. Fetiţa a fiert apă într-un ibric pe aragaz, dar şi într-un recipient la microunde. După ce s-a răcit apa, ea a folosit-o pentru a uda două plante identice şi pentru a vedea dacă există vreo diferenţă între apa fiartă normal şi cea fiartă la microunde. În doar nouă zile, planta udată cu apa fiartă la microunde a murit, în timp ce planta udată cu apă fiertă la ibric s-a dezvoltat normal. Experimentul a fost repetat de colegii ei şi a avut aceleaşi rezultate.
1. Interesant articol
(mesaj trimis de Obama în data de 10.01.2014, 09:08)
Sunt multi care nu cred lucrurile acestea, iar cei care cred sunt considerati paranoici de ceilalti. Cu toate ca aceste lucruri sunt usor de verificat pe propria piele, in special cele in legatura cu vizionatul display-urilor inainte de culcare. Tot in legatura cu display-urile (tv, computer, etc.), Virgil Gheorghiu a scris o serie de carti f interesante: Efectele televiziunii asupra mintii umane, Revrajirea lumii si efectele tv asupra mintii copiiilor.
2. Exagerari
(mesaj trimis de Adrian în data de 10.01.2014, 12:43)
Personal cred ca sunt foarte multe exagerari in articol, daca realitatea ar fi cea descrisa de cercetatorii care au realizat studiul ar trebui sa fie plina planeta Pamint de cadavre. Sunt foarte multi oameni care folosesc mobilul citeva ore pe zi timp de mai multi ani si nu au probleme de sanatate majore.
Principalele cauze ale bolilor sunt stresul si alimentatia gresita.
2.1. mai mult decat exagerari (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Eugen în data de 10.01.2014, 20:30)
mai mult decat exagerari, cele sugerate de autorul incompetent al articolului sunt DEZINFORMARI sau mai grav MINCIUNI.
Am sa ma refer in primul rand la ultimul pasaj, "Florile mor daca...".Aceasta info este baza unui mail care circula printre idiotii internetului care nu are nici o baza stiintifica fiind demontat pe un alt site, deoarece este o mare tampenie.Apa pusa la cuptor nu are alt ADN( o CRETINTATE) si nici alta compozitie, pt ca altfel ar deveni alta susbstanta.Acest email face parte din aceea a magnetilor pe frigider care te omoara.Vlad PArvu ar trebui dat afara pentru mostra de jurnalism IDIOT!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2014, 17:46)
dsfbdr
2.3. VLAD PIRVU e pseudonimul lui Rechea? (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2014, 17:47)
Mai nou si filtrati comentariile, nu?
Vroiam doar sa zic ca ati intrecut orice masura cu articolul asta.
2.4. Telefon (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Leo în data de 16.05.2020, 20:58)
Telefonul produce tulburări serioase de somn oboseală și tremor în organism probabil.de la radiații
Vederea e afectată din cauza displayului și e f adevărat irită dă anxietate depresie și oboseală.