CĂTĂLIN NEAGU, DIRECTOR GENERAL TOP FACTORING:  "Procesele de colectare a creanţelor vor fi mai scumpe şi mai anevoioase"

Ziarul BURSA #Companii / 4 octombrie 2016

"Procesele de colectare a creanţelor vor fi mai scumpe şi mai anevoioase"

Neagu: "Randamentele companiilor de colectare de creanţe vor scădea, în timp"

Procesele de colectare a creanţelor vor fi mai scumpe şi mai anevoioase, este de părere Cătălin Neagu, director general în cadrul Top Factoring, societate de profil. Domnia sa consideră că randamentele companiilor de colectare de creanţe vor scădea, în timp. Cătălin Neagu ne-a vorbit, într-un interviu, despre modul în care a evoluat piaţa colectării de creanţe, dar şi despre ce perspective are aceasta.

Reporter: Care este valoarea pieţei de colectare a creanţelor?

Cătălin Neagu: Sunt foarte multe informaţii în piaţă despre valoarea colectată, dar este destul de greu să estimezi valoarea pieţei (tot ceea ce este de colectat). De exemplu, în 2015, pentru care există deja centralizări de informaţii, valoarea colectată a depăşit 1 miliard de euro, din segmentul B2B şi B2C.

Reporter: Cum a evoluat această piaţă, în 2016 comparativ cu anul trecut?

Cătălin Neagu: Ţinând cont de faptul că în ultimii ani a existat un trend de creştere moderată, coroborat cu datele de până în prezent, estimez o creştere de aproximativ 30% în 2016 faţă de 2015. Cifrele mai exacte nu pot apărea însă mai devreme de trimestru întâi 2017. O creştere de uşor peste 30% o înregistrează deja Top Factoring, în primul semestru al acestui an.

Reporter: Cum estimaţi că va evolua sectorul recuperărilor de creanţe?

Cătălin Neagu: Ca urmare a ultimelor reglementări adoptate în domeniu şi a proiectelor de lege existente (ce îşi propun reglementarea pieţei colectorilor de creanţe neîncasate), se vor contura mult mai clar acţiunile pe care le pot face recuperatorii de creanţe, dar şi drepturile şi obligaţiile debitorilor. În concluzie, procesele de colectare vor fi mai scumpe şi se vor desfăşura pe o perioadă mai lungă. Randamentele companiilor de colectare/cumpărare de portofolii de creanţe neîncasate vor scădea în timp. În acest moment, România este o piaţă stabilă, matură.

Reporter: Care sunt băncile cu cele mai multe neperformante vândute în acest an?

Cătălin Neagu: Sectorul bancar este unul dintre cele care utilizează instrumentul de vânzare de creanţe neîncasate, alături de IFN-uri, Telecom şi sectorul utilităţilor. Valorile şi activitatea băncilor în această direcţie diferă de la an la an. În 2016, cele mai active sunt BCR, Bancpost şi BRD.

Reporter: Ce discounturi aplică băncile în momentul în care vând NPL?

Cătălin Neagu: Discounturile sunt aplicate în funcţie de calitatea cazurilor - vechimea, valoarea, tipul lor - şi au o plajă mare, pe acest considerent - între 97% şi 52%.

Reporter: Cum afectează Legea dării în plată sectorul recuperărilor de creanţe?

Cătălin Neagu: Influenţa acestei legi se manifestă exclusiv în ceea ce priveşte creanţele garantate imobiliar care intră sub incidenţa sa. Desigur că prevederile legii vor fi respectate, în măsura în care debitorii îşi exercită drepturile în condiţiile reglementate.

Reporter: Au fost depuse notificări pentru creanţe imobiliare neperformante? Dacă da, ştiţi să ne spuneţi care este volumul acestora?

Cătălin Neagu: În cazul companiei noastre nu au fost depuse asemenea notificări, întrucât în prezent nu lucrăm cazuri care să intre sub incidenţa Legii dării în plată.

Reporter: Care sunt influenţele noii OUG prin care a fost transpusă Directiva 17 şi care reglementează şi piaţa recuperatorilor de creanţe?

Cătălin Neagu: Începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei, respectiv 30.09.2016, situaţia colectorilor de creanţe provenite din contracte de credit se clarifică, aceştia urmând să fie luaţi în evidenţă şi autorizaţi de autoritatea de reglementare, respectiv de ANPC. Obligaţia de înregistrare la Autoritate este prevăzută în ordonanţă cu termenul de 01.01.2017, până la acel moment entităţile de colectare continuând să funcţioneze ca şi până acum. Totodată, OUG 52/2016 vine să legifereze o serie de bune practici în activitatea de colectare şi de cesionare a creanţelor, în mare parte aplicate deja în activitatea zilnică de majoritatea jucătorilor serioşi de pe piaţă.

Reporter: Cum a evoluat activitatea Top Factoring, în acest an?

Cătălin Neagu: În 2015, cifra noastră de afaceri a fost de 5,6 milioane de euro, dublându-se într-un interval de cinci ani. După primul semestru din 2016, atât cifra de afaceri, cât şi profitul au înregistrat creşteri de aproximativ 30%.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru întreg anul în curs?

Cătălin Neagu: Menţinerea creşterii actuale de 30%.

Reporter: Care este portofoliul de creanţe pe care îl are Top Factoring?

Cătălin Neagu: În cei zece ani de la înfiinţare, compania a încasat pentru clienţii săi peste 170 de milioane de euro, dintr-un volum de debite în colectare de aproximativ cinci milioane euro.

În acest moment, compania pe care o conduc administreză un portofoliu de peste 50.000 de cazuri noi, în fiecare lună. Cazurile preluate de Top Factoring provin din sectoarele banking-IFN, Telecom şi utilităţi.

Reporter: Ce volum de NPL a achiziţionat compania în acest an şi ce planuri are pentru următorii ani?

Cătălin Neagu: Top Factoring a realizat parteneriate cu jucători specializaţi în achiziţia de portofolii mari de creanţe neîncasate. Strategia noastră este de a continua acest lucru, având rolul de Asset manager pentru partenerii noştri.

Reporter: Mulţumesc!

AMCC: "Legea dării în plată nu produce efecte majore în piaţa de colectare a creanţelor"

Valoarea creanţelor colectate a înregistrat o creştere de 27%, în intervalul 2014-2015, datorată în mare parte creşterii de 29% a valorii sumelor colectate pe segmentul B2C, ajungând la circa 359 milioane euro, potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).

Reprezentanţii Asociaţiei ne-au precizat că segmentul de colectare a creanţelor din România "este stabilă, dar competitivă", adăugând că Legea dării în plată nu produce efecte majore în piaţa de profil. AMCC consideră necesară şi binevenită implementarea Directivei Europene 17/2014 în ceea ce priveşte contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, considerând că o astfel de legislaţie poate fi benefică pentru toate părţile implicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb