CĂTĂLIN PĂDURARU, WINE AMBASSADOR ADAR: "Ponderea de 2% din PIB a sectorului vinicol, în creştere"

E.O.
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 decembrie 2014

"Ponderea de 2% din PIB a sectorului vinicol, în creştere"

Sectorul vinicol are o pondere peste 2% în PIB, aceasta fiind în creştere, potrivit lui Cătălin Păduraru, Wine Ambassador în cadrul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Domnia sa a subliniat că mai mult de 80% din vinurile produse la noi sunt vândute pe piaţa internă, precizând: "Trebuie să vedem cum creştem procentajul pentru vinuri de calitate. O proporţie de 7% din producţia mondială de vin este reprezentată de vinuri spumante, în condiţiile în care noi ne situăm undeva la peste 1% în acest domeniu. Avem un gol pe care dacă nu-l umplem noi îl umple altcineva".

Cătălin Păduraru ne-a spus că producătorii noştri au nevoie să-şi orienteze producţia după unele studii de specialitate, dar că noi nu avem studii pe tipar de consum, predicţii etc.

"La noi, piaţa de vinuri a crescut natural şi oarecum mimetic", a subliniat domnul Păduraru, care ne-a declarat: "Literatura de specialitate din România este destul de săracă. Suplimentar, în limba engleză există foarte puţine materiale care să ne pună pe noi în circulaţie internaţională. În aceste condiţii, am decis să realizăm o monografie completă a tuturor cramelor, să putem inventaria care este potenţialul pentru strugurii destinaţi vinificării, ce crame sunt în faza de proiect şi care vor avea extensii pentru turismul oenologic. Pe parcurs, ne-am dat seama că trebuie să facem şi o lucrare de comunicare. Rigurozitatea informaţiei pleacă de la sol, la plantă, la clonă, la ce tip de linie de producţie are o companie şi ajunge la o fotografie a proprietarului, pentru a umaniza această prezentare, şi la produsul reprezentativ".

Cătălin Păduraru ne-a spus că dinamica pe teren este "fantastică": "De la ce există înregistrat la realitate, dinamica este surprinzătoare. Au apărut foarte mulţi producători de struguri, ceea ce poate să fie o altă categorie pe care noi acum nu o luăm în calcul. S-ar putea ca reglementările legislative să nu fie sincronizate cu această nouă categorie. Sunt circa 600 de cultivatori importanţi de viţă de vie, fără să aibă neapărat şi crame, din care circa 100 nu se regăsesc în nicio înregistrare".

Referitor la anul viticol 2014, domnul Păduraru a spus, vineri, în deschiderea Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine, că producătorii au gestionat bine o situaţie destul de grea, alocând mai mulţi bani decât în anii precedenţi pentru tratamentele din vii. "De aceea, vinul românesc este, uneori, mai scump decât cel din alte ţări", a menţionat domnia sa, precizând că există un anumit ataşament al consumatorilor români faţă de vinul autohton, dar care "nu poate merge la nesfârşit".

Exportul de vin are o tendinţă crescătoare, potrivit lui Cătălin Păduraru, care ne-a spus că SUA este o piaţă aproape inabordabilă, în timp ce China are o suprafaţă viticolă mai mare decât a noastră, orientarea producătorilor de vin rămânând, astfel, către piaţa europeană.

Ţara noastră este atrăgătoare şi pentru companiile străine care doresc să-şi comercializeze vinurile, importurile de vin din Chile crescând cu circa 600%, în ultimii ani, potrivit lui Andrei Iva, directorul general al ProActive Business Communication, care organizeză târgul GoodWine.

Vânzările de vin moldovenesc către ţara noastră au crescut cu 52%, în timp ce exporturile către Rusia au scăzut de la 38% la 13%

La cea de-a XII-a ediţie a târgului Goodwine, care s-a desfăşurat zilele trecute în Bucureşti, Republica Moldova a ocupat, în premieră, un spaţiu generos, standul de ţară al Moldovei având 15 crame mici.

Adrian Davidescu, director comercial la Vinăria din Vale, ne-a precizat că ţara noastră este o piaţă foarte interesantă pentru moldoveni, exporturile către România fiind în creştere.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova intenţionează să-şi largească oferta de vinuri seci de calitate.

Viorel Garaz, specialist pe partea de marketing în cadrul Wine of Moldova, a menţionat că piaţa românească a vinului este mult mai structurată, în timp ce în Moldova acest sector este mai puţin format.

Suprafaţa totală de vie din Moldova este de 112.000 de hectare, domeniul având o pondere de 3,2% din PIB, iar exporturile de profil însemnând 7,5% din total exporturi. Pe piaţa moldovenească a vinului sunt angajate 250.000 de persoane, ceea ce înseamnă un sfert din totalul angajaţilor din ţară, sectorul fiind reprezentat de 140 de companii vinicole. Producţia vinicolă din republica Moldova se ridică la 15 milioane de litri de vin pe an, circa 30.000 de hectare de vie fiind plantaţii noi. Investiţiile făcute în ultima vreme în acest sector se cifrează la 330 de milioane de euro, după cum a afirmat, vineri, Viorel Garaz. Potrivit domniei sale, din cele 63 de milioane de sticle de vin vândute pe alte pieţe, 1 milion sunt comercializate în România.

Exorturile moldoveneşti de vin către ţara noastră au crescut cu 52%, în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile către Rusia au scăzut de la 38% la 13%, ca urmare a embargoului impus de ruşi importurilor de produse din Moldova.

Peste o mie de vinuri, provenind de la circa o sută de producători locali şi străini şi importatori, au fost expuse, în week-endul trecut, în cadrul Târgului Internaţional de Vinuri, mai mult de o sută dintre acestea fiind lansate în cadrul evenimentului.

Casa de Vinuri Cotnari vrea să acceseze fonduri europene pentru restaurarea Castelului Vlădoianu

Reprezentanţii Casei de Vinuri Cotnari lucrează la întocmirea unui proiect de atragere de fonduri europene în vederea finanţării lucrărilor care vor fi derulate pentru renovarea Castelului Vlădoianu, aflat în posesia companiei.

"Până în prezent, toate investiţiile au fost realizate din fonduri proprii. Sperăm ca anul viitor să putem accesa fonduri europene, pentru castel şi pentru următoarea cramă. Ar fi nevoie de câteva milioane de euro, pentru refacerea întregului domeniu", ne-a precizat Victor Deleanu, preşedintele Casei de Vinuri Cotnari.

Domnia sa a adâugat că, după ce a fost construită crama în care societatea vinifică în prezent, în acest an au fost finalizate şi lucrările de modernizare a beciului din 1901. Compania va lansa, anul viitor, vinul Castel Vlădoianu, cu un volum mai mare de alcool, îmbuteliat într-o sticlă deosebită, importată din Italia, şi baricadat o perioadă de nouă luni, de la şase luni cât sunt ţinute la baric celelalte vinuri, potrivit domnului Deleanu. Castel Vlădoianu va fi produs într-o ediţie de circa 10.000 de sticle şi va fi distribuit doar în HoReCa.

La târgul specializat de zilele trecute, Casa de Vinuri Cotnari a prezentat Gamele Domenii şi Colocviu 2013, dar şi Feteasca Neagră din Gama Domenii, anul 2012.

Victor Deleanu ne-a precizat că, până acum, compania şi-a consolidat prezenţa pe piaţa internă, urmând ca de anul viitor să-şi îndrepte atenţia şi către export.

Înfiinţată în anul 2007, Casa de Vinuri Cotnari deţine 350 de hectare de vie, 90% din producţie mergând în retail şi 10% (gamele Cotnari Domenii şi Colocviu) în HoReCa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb