Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu este propunerea de premier al guvernului alternativ al partidului, a anunţat, ieri, preşedintele PDL Vasile Blaga. Blaga a precizat că BPN al PDL a decis să îl nominalizeze pe Cătălin Predoiu pentru coordonarea activităţii guvernului alternativ al partidului, această decizie urmând să fie validată de Colegiul Director, care se va reuni în august.
Vasile Blaga a mai spus că guvernul alternativ al PDL are un regulament de funcţionare aprobat de CNC al partidului şi a precizat că propunerile pentru funcţiile de miniştri vor fi făcute de comisiile de specialitate ale partidului.
Întrebat dacă nominalizarea lui Cătălin Predoiu ca premier al guvernului alternativ ar exclude posibilitatea ca Predoiu să fie şi candidatul democrat-liberalilor la prezidenţiale, Blaga a răspuns: "Nu are nicio legătură una cu alta. Vom avea un proces pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale. Din octombrie va începe acest proces".
La rândul său, Cătălin Predoiu a precizat că "detaliile tehnice" şi numărul de ministere din guvernul alternativ vor fi discutate pe parcursul verii.
Predoiu speră ca la începutul lunii septembrie să aibă stabilită componenţa acestui guvern.
Proaspăt intrat în partid, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a fost ales prim-vicepreşedinte al PDL, la CNC al PDL de sâmbătă, când a şi fost înfiinţată cea de-a cincea funcţie de prim-vicepreşedinte al formaţiunii.
• Predoiu: "PDL şi Mişcarea Populară trebuie să realizeze că inamicul politic este USL"
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, în legătură cu criticile lui Sebastian Lăzăroiu faţă de desemnarea sa într-o funcţie de conducere a partidului, că PDL şi Mişcarea Populară trebuie să realizeze că inamicul lor politic este USL. "În ceea ce priveşte Mişcarea Populară, cred că important e să realizăm că inamicul politic este USL şi asta este ce mă preocupă. În rest, sigur că trebuie să privim în perspectivă şi la reunirea eforturilor dreptei şi tot ceea ce trebuie să facem trebuie susbsumat acestor două scopuri", a arătat Cătălin Predoiu.
El a făcut această precizare înainte de şedinţa BPN al PDL, după ce a fost întrebat de ziarişti cum comentează criticile aduse de Sebastian Lăzăroiu în legătură cu desemnarea sa ca prim-vicepreşedinte al PDL.
Lăzăroiu a comentat, sâmbătă, pe Facebook, desemnarea lui Cătălin Predoiu în funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL imediat după ce a intrat în partid. "Într-un partid democratic nu se fac de pe o zi pe alta funcţii pentru un om. Se fac alegeri pentru funcţii. Pentru că îl apreciez pe Cătălin Predoiu, beneficiarul funcţiei tocmai apărute de < primvice >, îi atrag atenţia că evenimentul de azi este mai degrabă un simptom al unei democraţii deficitare. Şi s-ar putea la un moment dat asta să se întoarcă împotriva lui", a scris Lăzăroiu pe Facebook.
Cătălin Predoiu a deţinut pentru prima dată portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008.
La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.
În aprilie 2008, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.
În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvernul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţie în toate Cabinetele conduse de Emil Boc, dar şi în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
•
• Predoiu: "Sper să nu plece din partid Cristian Preda, cheia este în continuare la el"
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu speră ca europarlamentarul Cristian Preda să nu plece din PDL.
"Legat de Cristi Preda, cred că în continuare cheia este la dânsul, sper să nu plece din partid. Alte comentarii nu am de făcut faţă de cele pe care le-am făcut la CNC", a precizat Cătălin Predoiu, răspunzând unei întrebări, înainte de şedinţa BPN al PDL.
Europarlamentarul Cristian Preda a fost suspendat din PDL, sâmbătă, preşedintele partidului, Vasile Blaga, spunând că acesta va fi reprimit "dacă va dori şi se va comporta ca atare", fiind "problema lui" dacă în final va alege să părăsească definitiv formaţiunea.
•
• Predoiu: Ponta are "mentalitate politică de a influenţa actul de justiţie"
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu spune că premierul Victor Ponta, care a spus că îl va suna pe procurorul general şi pe ministrul Justiţiei în legătură cu desfăşurarea unei anchete, are "mentalitate politică de a influenţa actul de justiţie". "Prim-ministrul în exerciţiu a declarat public că îl va suna pe procurorul general al României şi pe ministrul Justiţiei în legătură cu desfăşurarea unei anchete. Această intervenţie anunţată public de prim-ministru denotă o mentalitate politică de a influenţa actul de justiţie. Nu mai discutăm aici în ce sens. De aceea, aş vrea să-l întreb public pe domnul prim-ministru în exerciţiu în legătură cu ce alte anchete a mai dat telefoane procurorului sau ministrului Justiţiei", a declarat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.
- Predoiu a mai spus că ar vrea să-l întrebe pe prim-ministru dacă are în vedere în viitor să mai dea telefoane ministrului Justiţiei şi procurorului general în legătură cu alte anchete.
- "Aş vrea să-l întreb, de asemenea public, dacă are în vedere în viitor să mai dea telefoane ministrului Justiţiei şi procurorului general şi în legătură cu alte anchete şi care sunt acestea. Nu îl întreb public pe ministrul Justiţiei dacă a mai primit astfel de telefoane, pentru că tot ministrul Justiţiei de ziua Justiţiei şi-a început discursul spunând că el nu va face niciodată alteceva decât să repete ce a spus primul-ministru. Cred că răspunsul primul-ministrului este suficient", a adăugat Cătălin Predoiu.
- Premierul Victor Ponta a afirmat, săptămâna trecută, că a verificat ce se întâmplă în cazul cercetărilor procurorilor legate de bacalaureat şi că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.
- Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea elevilor cu autocarele, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.