CAZUL ION ILIESCU Gura prostului minciuni grăieşte

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2015

Gura prostului minciuni grăieşte

Actualizare 14:23 Maior: "Nu au existat centre de detenţie CIA în România"

Fostul şef al SRI, George Maior, a răspuns afirmaţiilor lui Ion Iliescu privind existenţa centrelor de detenţie în România avertizând că "asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă".

"Nu ştiu contextul în care fostul preşedinte a dat acest interviu şi dacă nu cumva există o decontextualizare a afirmaţiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România", a declarat Maior. Potrivit domniei sale, s-au aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră şi a SUA. "Fie domnul preşedinte a fost interpretat greşit, fie a fost decontextualizată afirmaţia sa. Ar trebui să vorbim mult mai calm, mai ales într-un context sensibil a securităţii statului român", a explicat fostul şef SRI.

Acesta e declarat că asemenea afirmaţii pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. "Lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii. Mi-aş îngădui, din postura de cetăţean, celor care discută să fie ponderaţi. Fusese 11 septembrie şi noi ne-am angajat în acea coaliţie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci şi schimb mult mai serios din punct de vedere calitativ de informaţie în această zonă. Nu este niciun raport oficial în care să fie menţionată România, ci doar rapoarte de presă. Aş recomanda mai multă reţinere câteodată. Probabil că nu a fost intenţia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmaţie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", a comentat fostul şef al SRI, George Maior, în cadrul unei emisiuni.

(Elena Deacu)

---

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei germane online Der Spiegel, că a aprobat "în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără să ştie că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ion Iliescu a precizat: "Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, ca şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptam împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România (...)Era vorba despre un gest de bunăvoinţă în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO".

Când întreaga lume vuia că România a găzduit închisori CIA, de ce o fi tăcut mâlc?

Să nu fi făcut legătura dintre aprobarea pe care a dat-o şi căutarea insistentă a locaţiei închisorii americane de pe teritoriul nostru?

Străinătatea a vuit că CIA a deţinut o închisoare în România; când autorităţile noastre negau, lui Iliescu chiar nu i-a trecut prin minte să zică: "Staţi, fraţilor, să nu ne compromitem minţind, că am o suspiciune că, totuşi, CIA putea să aibă, aici, o închisoare..."?

Inteligenţa este definită drept capacitatea de a face legătura între lucruri (între cauză şi efect, între o procesualitate şi condiţiile sale). Când nu faci legătura se cheamă prostie. Dar Ion Iliescu a dat suficiente probe că este inteligent şi, deci, acum doar face pe prostul, pentru că e preferabil să fii prost decât vinovat.

Nu ştim ce l-a apucat pe Ion Iliescu să facă asemenea declaraţii abia după 13 ani, nesilit de nimeni.

"Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO", a explicat Iliescu aprobarea pe care a dat-o CIA-ului, adăugând: "În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (...), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv".

Iliescu este cel care l-a făcut pe Mircea Geoană prostănac.

Acum şi-ar dori să se ia de mână cu Geoană în banca proştilor.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Eu aș zice că proștii trebuie căutați în altă parte. Este foarte

     

    DCNews: "Întrebată, joi, la RFI, dacă își menține poziția din 2008 privind închisorile CIA din România, respectiv că nu există indicii despre transferuri de prizonieri, zboruri secrete ori închisori secrete în țara noastră, europarlamentarul Norica Nicolai a precizat: "Nu au existat suficiente indicii care să confirme existența unor centre de detenție. Confirm rezultatul acelui raport care s-a făcut la momentul respectiv pe datele pe care le-am avut la dispoziție la acea dată", a declarat europarlamentarul. 

     

    În plus, Norica Nicolai consideră că recunoașterea lui Ion Iliescu nu înseamnă nimic până când nu va veni o recunoaștere oficială din partea României, fie rezultatul unei investigații a Parchetului, fie din partea liderilor români." 

     

    Alt moment în timp: 

    RL 11 oct 2013: "În decembrie 2005, Senatul României a înfiinţat o Comisie specială de anchetă pentru a verifica acuzaţiile la adresa României privind participarea la programul CIA. "Concluziile raportului pe care Comisia de anchetă l-a adoptat în 2008 arată clar că nu au existat baze secrete americane în România", susţine MAE. 

     

    Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete "independentă, imparţială, detaliată şi eficientă" privind implicarea României în programul închisorilor CIA. 

     

    "Climatul de nesancţionare din jurul complicităţii statelor membre UE cu programele secrete de transfer şi detenţie ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, aşa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA şi de unele state membre", se arată în rezoluţia votată de eurodeputaţi, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit.  

     

    Iată un alt prost: MAE. De câte ori să te mai prindem cu minciuna, MAE? 

    Îmi pare că nemții (Der Spiegel) s-au înțeles cu Ion Iliescu să vorbească pentru a da un picior în fund slugoilor americani din UE (adică guvernanților români).

    1. Eu zic sa-l intreb pe prostu de Ponta care te plateste si toata lumea vede ca lucrezi acoperit in presa.

      Inca un articol de la tribuna propagandei ruse. Make, solda vine pe articol, pe nr de cuvinte sau ca un abonament lunar?

      mai bine intreaba-l pe iliescu

      ti-ai pus intrebarea vreo clipa de ce a iesit acum cu declaratia? omul asta chiar ne-a facut rau 

      Vasile frate, explica-mi si mie ce este anormal cu articolul asta, te rog!

      Cit despre solda, sa stii ca de la tine-mi vine, bai Vasile... 

      Aș zice că ai și tu dreptate. Comparativ cu Nicolai și MAE (ca ansamblu), da, Ponta este mai prost (pregătit). Dar aceste două instituții (Comisia Senatului și MAE) ne-au făcut de proști în toată lumea. Ei sunt cei care ne fac de râs.

      Dar hai? Nu apără nimeni ideea că facem închisori "BLACK" pentru CIA? Nu apără nimeni preacurvenia celor care se intitulează statul român? Sau sunteți prea ocupați să morfoliți principii liberale, democracy, freedom. Chiar și când statul care le promovează declarativ se transformă ușurel în tiranie? 

      Sunt niște comunistoizi conform cărora, precum în România lui Ceaușescu, trebuie să avem toți același mesaj:

      ”Scânteia Tineretului”, 26 ian 1980: "Unit in cuget si in simtiri, mai unit decat oricand, intregul popor roman cinsteste ziua de nastere (pardon, deschiderea închisorii CIA), indelungata activitate revolutionara (pardon, războaie ce sfidează dreptul internațional) a celui care (pardon, a Statelor Unite), inrolat in lupta revolutionara din anii celei mai fragede tinereti, intruchipeaza astazi cele mai inalte virtuti ale muncitorilor Romaniei". 

      Bai Make; ii bai mare daca ati ajuns la limbaj de catedra. 

      Bay, bay. 

    Daca CIA cere astazi sa deschida 5 centre in Romania, romania le va aproba imediat fara sa puna prea multe intrebari si este normal sa fie asa. Daca principalii nostri aliati se hotarasc sa cheltuiasca banin deschizand niste centre, se prezuma ca au o ratiune democratica de a face asta. Daca ne-ar fi cerut Iranul sau Koreea de Nord, poate suspiciuni ar fi foat normale. Cu pertenerul tau strategic lucrezi pe incredere pentru ca altfel perteneriatul insemna nimi9c. Daca baietii de la CIA au facut tampenii, sa respunda direct intrebarilor.

    1. oare opiniile de mai sus sunt scrise de niste oameni care au facut serviciul militar ?

      de război? Mai contează drepturile omului? Eu nu am votat războiul mincinos din 2001 din Irak. Să se aleagă praful de criminalii de război care l-au provocat (și locuiau la Casa Albă atunci).

      La CEDO și în mintea oamenilor. Parteneriatul strategic nu înseamnă vasalitate (sau înseamnă)? Te lauzi atât cu parteneriatul strategic. Măi, nu există aliat mai puternic al US decât UK și Canada. Ai auzit tu de închisori CIA în aceste țări? Îți răspund eu: NUUUUUU.

      Nu o să găsești siteuri mizerabile ale CIA în rândul aliaților de încredere ai US. Au și ei un renume de apărat în lume, o demnitate de stat. Le vei găsi în țările de mâna a treia, bananiere, unde sclavii țipă valorile democrației și drepturilor omului în timp ce torturează oameni. Câtă imbecilitate la pro-americanii din România. 

      Cristi C, job-ul tău este acela de comentator pe diverse site-uri? Daca da, bravo, esti bun! Daca nu, pacat, ai o viata foarte plicsititoare!

      "Românii sunt pe locul al doilea în topul ţărilor europene care petrec cel mai mult timp online, cu o medie de 18,6 ore petrecute săptămânal pe internet, conform celui mai recent studiu Mediascope, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de IAB România."

       

      Lake, presupunând că faci parte din medie, spune-ne cum îți împarți cele 18 ore de net? Aș sugera următoarele categorii: 

      a) feisbuc cu bârfe, poze și filmulețe cu animale, copilași sau pățanii cu proști 

      b) știri 

      c) cumpărături online 

      d) e-mail și mesaje instant 

      e) business 

      Cei mai mulți oameni pe care îi știu pun acele ore de internet în categoria A, D și C. Dar tu? 

      categoriile A, D și C

    "Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", spuse inteligentul Maior. Și mai terminați cu subiectul că ne vulnerabilizați.

     

    Mai există o perlă de inteligență de maior (sau Maior). Ne spune fostul, că teroriștii, când planifică ei ceva, citesc buletinul de presă al MAE în care văd ei că România nu a mâncat usturoi și nici nu pute. Și zic ei,... "aha, România este kasher, nu îi facem rău". 

     

    Teroriștii citesc MAE, nu îl citesc pe sauditul ăla (în The Guardian, Al Jazeera) care a făcut proces la CEDO împotriva Poloniei și a câștigat. Poate că teroristul va citi decizia CEDO care spune așa: 

     

    "Poland had cooperated in the preparation and execution of the CIA rendition, secret detention and interrogation operations on its territory in the following manner: by enabling the CIA to use its airspace and the airport; by its complicity in disguising the movements of rendition aircraft; and, by providing logistics and services, including special security arrangements, a special procedure for landings, the transportation of CIA teams with detainees on land, and the securing of the Stare Kiejkuty base for the CIA’s secret detention. Having regard to the widespread public information about ill-treatment and abuse of detained terrorist suspects in the custody of the US authorities, Poland ought to have known that, by enabling the CIA to detain such persons on its territory, it was exposing them to a serious risk of treatment contrary to the Convention." 

     

    "Polonia a colaborat în pregătirea şi executarea operațiunii CIA de mutare a prizonierilor, detenţie secretă şi operaţiuni de interogatoriu pe teritoriul său în următorul mod: prin permiterea CIA să folosească spaţiul aerian al acesteia şi a aeroporturilor; de complicitate în deghizarea mişcărilor de aeronave de transport cu prizonieri; şi, prin furnizarea de logistică şi servicii, inclusiv măsuri speciale de securitate, o procedură specială pentru debarcarea, transportarea de echipe CIA cu deţinuţii pe teren şi asigurarea bazei Stare Kiejkuty pentru detenţia secretă a CIA. Având în vedere informaţiile publice pe scară largă despre tratamentele rele şi abuzul suspecţilor reţinuti pentru terorism în custodia autorităţilor SUA, Polonia ar fi trebuit să știe că, prin permiterea CIA să reţină astfel de persoane pe teritoriul său, acesta îi expunea pe prizonieri la un risc serios de tratament contrar Convenţiei." (Europene a Drepturilor Omului). 

    Deci autoritățile poloneze au jucat și ele rolul prostului (așa cum ne spun Iliescu, Maior). Ca și cum această strategie a salvat pe cineva într-un tribunal de vinovăția de complicitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb