Volumul investiţiilor imobiliare din România a totalizat 588,5 mil. euro în 2020• , jumătate din valoarea realizată în 2019, dar similară cu cea din 2015, un an de reîncepere a dezvoltării pieţei imobiliare, arată raportul de research CBRE Romania Real Estate Market Outlook.
În 2021, România continuă să atragă atenţia investitorilor iar mixul dintre oferta limitată şi cererea mai bună faţă de estimările iniţiale ar putea declanşa schimbări neaşteptate de preţuri.
Volumul investiţiilor din România a totalizat 588,5 mil. euro în 2020• , aproape jumătate din valoarea înregistrată în ultimul an record 2019, dar similară cu cea din 2015, an în care piaţa imobiliară şi-a reluat creşterea în urma crizei globale financiare.
Deşi 68% din volumul total de investiţii imobiliare a fost tranzacţionat în primele şase luni, a doua jumătate a anului a adus cea mai mare tranzacţie din 2020, marcând intrarea unui nou investitor chinez în România. Fosun a achiziţionat clădirea de birouri Floreasca Park din Bucureşti pentru suma de 101,5 mil. euro, reconfirmând astfel atractivitatea pieţei de birouri
Tot în 2020, cea mai mare tranzacţie de investiţii negociată în 2019 s-a încheiat când AFI Europe a finalizat acordul cu NEPI Rockcastle• pentru trei clădiri de birouri din Bucureşti (Floreasca Business Park, The Lakeview şi Aviatorilor 8) şi una din Timişoara (City Business Park), cu un volum total estimat de 308 mil. euro.
Anul 2020 s-a încheiat favorabil pentru piaţa investiţiilor în clădiri de birouri, după ce fondul de investiţii S IMMO, consiliat de CBRE, a agreat termenii contractuali pentru achiziţionarea în avans a clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3, pentru suma de aproximativ 97 mil. euro.
Potrivit CBRE, previziunile pentru 2021 rămân moderat optimiste, deoarece o serie de tranzacţii au fost semnate în 2020 şi se vor încheia în 2021, iar alte câteva tranzacţii se află în diferite etape de negociere. Investitorii continuă să caute oportunităţi în sectorul industrial, dar oferta rămâne extrem de limitată. Sectorul de retail, în special anumite sub-segmente considerate mai defensive, continuă să atragă interes, facilitând încheierea unor tranzacţii şi în acest sector.
Cel mai probabil, piaţa românească de investiţii imobiliare va beneficia în continuare de cerere din partea investitorilor străini, arată CBRE. Investitorii se vor confrunta şi în 2021 cu dificultăţi privind utilizarea fondurilor proprii, deoarece oferta de capital depăşeşte oportunităţile de investiţii din întreaga lume. Concurenţa pentru proprietăţi de tip prime pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est rămâne acerbă şi indică faptul că România rămâne pe radarul investitorilor.