Curtea Constituţională va lua în discuţie, astăzi, o excepţie ridicată de către Petrom S.A. în peste 200 de procese pe care actuali sau foşti angajaţi le-au deschis cu privire la litigii de muncă.
Astfel, magistraţii CCR vor hotărî dacă dispoziţiile articolului 298 alin.(2) ultima liniuţă din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii sunt constituţionale sau nu.
Ultimul punct al alineatului 2 din articolul 298 al Legii nr 53/2003 prevede că de la intrarea în vigoare în 2003 a noului Cod al Muncii "orice alte dispoziţii contrare se abrogă".
De asemenea, aceeaşi excepţie va fi judecată tot marţi şi în procese pe care Petrom Service le are cu foştii angajaţi.
Reprezentanţii Petrom au precizat pentru NewsIn că firma "e implicată in litigii demarate de mai mulţi foşti şi actuali salariaţi, având ca bază interpretarea diferită a unor clauze din Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea unor bonusuri".
Mai mult, compania susţine că plăţile ce decurg din aceste drepturi au fost deja efectuate de către companie la momentul în care Petrom şi Partenerul Social au convenit.
"Situaţia curentă este generată de reflectarea în Contractul Colectiv de Muncă, într-un limbaj interpretabil, a unor măsuri care au fost luate cu mai mulţi ani înainte de privatizarea companiei", mai arată reprezentanţii Petrom SA. Petrom menţionează că în anul 2000 contractul colectiv de muncă la nivel de ramură prevedea o serie de bonusuri, prime, sporuri, indexări etc "În acelaşi an, pe baza unor instrucţiuni elaborate de Ministerul Muncii şi la indicaţiile unor instituţii internaţionale, la nivelul unui grup de companii, s-a încercat simplificarea modului de salarizare. Această iniţiativă s-a reflectat şi asupra Petrom", explică reprezentanţii companiei.
Astfel, reprezentanţii Petrom spun că o parte din bonusuri, prime şi indexări au fost introduse în salariul de bază şi au fost indexate succesiv, cu majorările anuale aferente.
1. Austrieci mincinosi
(mesaj trimis de Adrian U în data de 07.07.2009, 01:17)
Austriecii n-au respectat nici o lege din tara noastra. Daca acest Cod al Muncii este neconstitutional, atunci sa-i reangajeze pe cei 30.000 de fosti angajati pe care i-a lasat pe drumuri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2009, 11:40)
Are foarte multa dreptate cititorul anterior.Daca legile romanesti nu sunt bune pentru "domnii din Austria" atunci de ce au ravnit la compania Petrom ?
Ca sa umileasca angajatii si ...?