Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, sesizarea PNL şi USR şi a decis că este constituţională legea PSD care impune o serie de interdicţii şi impozite uriaşe pentru tranzacţiile cu terenuri agricole. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate.
Sesizarea se referă la actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii 268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţia agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
Liberalii şi cei de la USR au atacat luna trecută la Curte legea iniţiată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele fostului ministru Paul Stănescu şi mare latifundiar din Olt, care interzice efectiv românilor şi străinilor care nu sunt fermieri să cumpere teren agricol în România, rezultatul fiind că actualii fermieri români vor avea monopol pe cumpărarea de terenuri.
Potrivit PNL şi USR, legea ar fi neconstituţională deoarece instituie obligaţia românilor deţinători de terenuri de a se adresa cu prioritate anumitor latifundiari, mai exact celor care au societăţi de exploataţie agricolă de cel puţin cinci ani in zona agricolă respectivă.
"Poziţia PNL este că această lege este (...) cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României", declara la începutul lunii iunie liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.
El a adăugat că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt "vândute la bani de nimic doar lor".
De asemenea, au mai subliniat PNL şi USR, legea încalcă principiul proporţionalităţii, deoarece restrânge nejustificat dreptul de proprietate, fără a exista vreo cauză de catastrofă socială sau de calamitate naturală pentru a fi aplicabilă dispoziţia art.53 din Constituţie.
O altă critică se referea la faptul că legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obţinute de cetăţenii care îşi vând un teren în mai putin de 8 ani de la dobândire, situaţie aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moştenire, ceea ce, au avertizat PNL şi USR, afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moşteniri prevăzut de Constituţie.
Nu în ultimul rând, se mai preciza în sesizare, legea afectează libera circulaţie a terenurilor, lucru care va duce la scăderea valorii de piaţă a acestora, putând fi astfel cumpărate mai ieftin de marii latifundiari.
Propunerea legislativă iniţiată de deputatul Alexandru Stănescu prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri cu activitate în România.
Practic, legea votată în iunie de Parlament interzice cetăţenilor români şi străini care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii români actuali vor mai putea cumpăra terenuri agricole în România. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 00:53)
Felicitari psd
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 07:24)
Nu te grăbi cu felicitările când e vorba de PSD si de " nu ne vindem tara".Necunoscand legea din articol nu înțeleg, dacă un tânăr care azi vrea să se ocupe de agricultură neavând experienta de 5 ani in domeniul agricol este considerat un cumpărător de rangul 2,că atunci e grav!?
Sau eu care acum mă pensionez si care chiar aș vrea sa-mi fac o mică fermă (am trăit la țară primii 18 ani) sunt considerat un cumpărător de rangul 2 pentru că în ultimii 5 ani nu m-am ocupat cu agricultura?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 10:16)
Da, le asigura zestre si protectie baronilor PSD cu afaceri in agricultura.
Infect partid, infecta CCR!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 13:19)
idiotule uitate la baronii pdl pnl
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 15:19)
Ma uit si constat ca sunt mici copii pe langa baronii psd, idiotule suprem.
2. Doar de fermierii *batrani* din Romania
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 09:40)
Sa zicem ca vine criza, esti tinar, nu ai pamant pe numele tau si vrei sa cumperi niste hectare ca tot s-a ieftinit pamantul. Ce faci? Pai... nimic! Ca nu ai 5 ani vechime in agricultura.
Deci legea asta nu da doar in straini ci in proprii cetateni. Ca tot comenteaza lumea ca nu-s destui tineri in agricultura.
Ca sa nu mai pomenim ca la Ministerul Agriculturii isi baga picioarele oamenii si nu respecta nici legile existenta. Au reusit in ultimii N ani sa centralizeze anunturile de vanzare? Legea comasarii permitea vecinilor sa cumpere terenul. Dar cum? Pentru ca nu se afiseaza nicunde informatia asta!
Iar taranii au gasit solutia! Vrei sa vinzi oricum -- faci un contract de arenda si gata, te-ai incadrat la lege.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 17:35)
Toate Ofertele de vânzare sunt afișate pe site-ul Direcțiilor pentru Agricultură a Județului în care se află terenul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 19:44)
Unde e respectat dreptul la propritate aici?!!!
Am mostenit 5ha de la parinti acum 7 ani, nu am venit de 3 ani in ro, pamantul e arendat.
Ma pune anaf sa platesc ssnatate chiar daca nu amcard de sanatate, doctor de familie si asigurare de sanatate privata inernationala platita afara. De ce platesc sanatate Cand nu beneficiez?!
Iar alti beneficiaza si nu platesc?!
Daca eu vrea sa i vand pamantul unii vecin care nu e arendasul sau nu are cerintele legii cum o pot face?!
Ne spun comunisti ce facem cu proprietatile noastre
3.1. in alte tari platesti si aerul respirat (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 22:59)
vrei sa faci bani in Romania! dar sa nu platesti taxe?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2020, 20:27)
Legea e un instrument de santajare a micilor proprietari de terenuri, care nu-si vor mai putea vinde proprietatile la preturi corecte. Daca ai un teren langa un latifundiar, nu poti sa-l vinzi decat la pretul pe care ti-l impune acesta, Sper sa nu fiu nevoit sa-mi vand terenurile cat va fi aceasta lege. Astept PNL, PMP etc.