Actualizare 11:47 ANAF: "Putem înţelegem reacţia CDR, însă doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare"
ANAF a răspuns Coaliţiei pentru Dezvoltarea României privind înregistrarea în scop de TVA, precizând că înţelege reacţia CDR, "însă doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare", se arată într-un comunicat de presă ANAF, remis redacţiei.
Astăzi, termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicată CDR încă din cursul zilei de ieri, se arată în comunicatul ANAF.
"ANAF are instrumentată o cazuistică bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menţinerea acestei proceduri este imperios necesară", scrie în comunicatul citat.
Clienţii oneşti ai consultanţilor din CDR sunt beneficiarii direcţi ai relaxării fiscale, consecinţă a diminuării evaziuniii fiscale, diminuare ce se datorează în mare măsură şi acestei proceduri, precizează ANAF în comunicat.
Acest fapt este cunoscut de consultanţii fiscali ai acestora, familiarizaţi cu dimensiunea şi metodele de evaziune fiscală în domeniul TVA, adaugă sursa citată.
"Intenţionăm ca în zilele următoare să prezentăm opiniei publice cazuri şi scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili", a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF.
(I.D.)
------
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine eforturile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de creştere a colectării taxelor şi de combaterea a evaziunii fiscale, însă consideră că recentele acţiuni ANAF privind înregistrarea în scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economică şi de activitatea contribuabililor oneşti, se arată într-un comunicat CDR.
Funcţionarea firmelor este în prezent blocată de completarea formularului D088 prin care ANAF solicită într-un termen scurt, un volum foarte mare de informaţii, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacităţii de a desfăşura activităţi în sfera de aplicare a TVA, precizează comunicatul de presă CDR.
Unele dintre aceste informaţii sunt extrem de greu sau imposibil de obţinut în termenul acordat, câteva cerinţe încalcă legislaţia privind confidenţialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informaţii din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autorităţi publice, precizează sursa citată.
Asociaţiile şi organizaţiile membre CDR au atras atenţia ANAF în repetate rânduri că această procedură impune o povară administrativă excesivă şi abuzivă asupra contribuabililor oneşti, iar recomandările făcute de experţii fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial şi minimal în modificările recente aduse formularului D088, se mai arată în comunicat.
"Considerăm că formularul D088 nu este adaptat realităţilor economice şi nu ia în calcul timpul, efortul, costurile şi birocraţia necesare obţinerii informaţiilor solicitate. Lipsa de interconectare între bazele de date ale diferitelor autorităţi publice şi lipsa capacităţii ANAF de a analiza riscul fiscal real în baza informaţiilor publice sau a celor de care dispune deja, nu trebuie să se răsfrângă şi să devină o povară pentru mediul de afaceri", scrie în comunicatul CDR.
"De exemplu, solicitarea depunerii formularului D088 în cazul contribuabililor înregistraţi deja în scop de TVA, care îşi schimbă adresa sediului, este o măsură excesivă şi complet nejustificată, ţinând cont că aceşti contribuabili sunt demult activi în piaţă, plătesc taxe şi impozite, iar activitatea lor ar trebui să fie cunoscută îndeaproape de reprezentanţii ANAF. De asemenea, metodologia aplicată de ANAF pentru informaţiile solicitate prin D088 cu privire la veniturile cetăţenilor români sau străini, administratori sau acţionari în companii româneşti, determină încălcarea confidenţialităţii datelor cu caracter personal ale acestora", scrie comunicatul CDR.
Combaterea evaziunii fiscale "nu trebuie să aibă consecinţe negative asupra contribuabililor oneşti". Obiectivul principal al administraţiei fiscale trebuie să fie reducerea birocraţiei şi a costurilor administrative şi încurajarea conformării voluntare, potrivit sursei citate.
"Administraţia fiscală dintr-o economie modernă trebuie să fie aspră cu cei care încalcă legea dar, în egală măsură, prietenoasă cu firmele care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea normele legale în vigoare", scrie CDR în comunicatul remis redacţiei.
"Grupul de lucru pentru fiscalitate al CDR îşi exprimă public disponibilitatea de a colabora cu ANAF pentru găsirea celor mai bune soluţii şi pentru transformarea urgentă a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA într-o metodă cu adevărat eficientă de combatere a evaziunii fiscale în România şi evitarea unei noi proceduri de "infringement" pe care Comisia Europeană ar putea-o declanşa cu pentru încălcarea prevederilor Directivei CE 112/2006 cu privire la taxa pe valoarea adaugată", mai scrie în comunicat.