Comisia Europeană a autorizat schema de ajutor de stat de operare instituită prin Proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.
Bugetul schemei este de 17.232.804.784 lei pentru perioada 2010-2023, numărul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenţi economici.
Această schemă, avizată de Consiliul Concurenţei şi notificată Comisiei Europene, a fost elaborată în conformitate cu Orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru protecţia mediului şi urmează să fie implementată de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat transmis vineri de Consiliul Concurenţei.
"Aprobarea acestei scheme reprezintă un pas important pentru România în contextul necesităţii integrării politicilor de mediu în elaborarea şi aplicarea unei strategii de dezvoltare durabilă pe termen lung. Prin implementarea acestei scheme se urmăreşte promovarea sistemelor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă, permiţându-se astfel reducerea consumurilor de materii prime şi energie în procesul de producţie, concomitent cu reducerea emisiilor poluante", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Pot beneficia de schema de sprijin producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, care îndeplinesc condiţiile de înaltă eficienţă, realizează economii de combustibil şi de emisii semnificative, dar înregistrează costuri de producţie mari.
Sprijinul financiar nu se acordă producătorilor de energie în cogenerare care folosesc surse regenerabile de energie. Aceştia trebuie să opteze pentru acordarea ajutorului de stat fie prin această schemă fie prin cea de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie. De asemenea, în baza acestei schemei nu se acordă ajutor pentru centralele de microcogenerare sau cele de cogenerare de mică putere şi nici pentru cantitatea de energie electrică produsă în centrale de cogenerare de înaltă eficienţă care nu este livrată în reţelele electrice.
Prin acest sprijin financiar se urmăreşte acoperirea diferenţei dintre costul producerii energiei în cogenerare de înaltă eficienţă şi preţul de vânzare al acesteia. Ajutorul se acordă beneficiarului lunar, sub forma unei sume de bani denumită bonus pentru fiecare unitate de energie electrică (MWh) produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, livrată în reţelele electrice ale Sistemului Energetic Naţional şi vândută pe piaţa concurenţială şi prin contracte reglementate. Bonusurile sunt determinate pentru trei tipuri de combustibili utilizaţi pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reţeaua de transport şi combustibil gazos asigurat din reţeaua de distribuţie. Acestea se acordă producătorilor de energie electrică şi termică stabiliţi anual de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei. Valoarea bonusului este aceeaşi pentru toţi producătorii de energie electrică şi termică ce utilizează acelaşi tip de combustibil.