CE a prelungit termenul de predare a informaţiilor privind proiectul Roşia Montană

F.A.
Politică / 28 noiembrie 2013

Comisia Europeană (CE) a prelungit cu două săptămâni termenul până la care România trebuie să trimită la Bruxelles, prin sistemul EU Pilot, informaţiile solicitate de executivul comunitar despre proiectul minier Roşia Montană, a declarat, astăzi, Joseph Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik.

Termenul iniţial pentru trimiterea informaţiilor solicitate autorităţilor române era 22 noiembrie şi a expirat în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute.

"CE a acordat o extindere (a termenului) pentru autorităţile române până la finalul săptămânii viitoare. Cazul este complicat şi sensibil, iar din acest motiv este nevoie de mai mult timp. În stadiul actual, nu putem preciza cât de mult va dura să realizăm o evaluare, dar vom face acest lucru cât de curând posibil", a afirmat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a discutat cu comisarul Potocnik despre dosarul Roşia Montană la 3 octombrie, cu prilejul ultimei vizite pe care a efectuat-o la Bruxelles.

"Termenul-limită pe care-l are România pentru a răspunde prin "EU Pilot" este 22 noiembrie. Ministrul Plumb a dat asigurări că termenul va fi respectat", a declarat la momentul respectiv Joseph Hennon.

Rovana Plumb afirma la 1 octombrie, în cadrul unui briefing de presă desfăşurat tot la Bruxelles, că informaţiile solicitate de CE privind proiectul minier de la Roşia Montană sunt "în pregătire" şi că vor fi transmise "conform procedurii europene, prin EU Pilot".

"EU Pilot" este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitările de informaţii şi plângerile cetăţenilor şi întreprinderilor care ridică o problemă legată de aplicarea corectă a legislaţiei UE. Sistemul este utilizat atunci când este necesară o clarificare din partea statelor membre a situaţiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie să furnizeze explicaţii sau soluţii într-un interval de timp scurt, inclusiv acţiuni de remediere în cazul încălcării legislaţiei UE. Serviciile specializate ale Comisiei analizează toate răspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate măsuri suplimentare pentru aplicarea legislaţiei UE, dacă este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere de la sfârşitul lunii septembrie din Comisia de mediu a PE privind tehnologiile pe bază de cianuri în minerit a afirmat că executivul comunitar a solicitat unele informaţii privind proiectul minier Roşia Montană de la autorităţile române, pentru a verifica dacă cerinţele din directiva UE privind gestionarea deşeurilor sunt respectate. El a precizat că până când autorităţile române nu vor furniza aceste informaţii, CE nu le poate răspunde eurodeputaţilor care i-au cerut să se pronunţe dacă proiectul de la Roşia Montană respectă sau nu legislaţia UE.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mi se pare absolut corect sa se intample asta. Suntem in UE, trebuie sa respectam legislatia UE. Si, in functie de concluziile lor, proiectul minier sa fie modificat daca e nevoie. Solutia nu e oprirea investitiilor, chiar daca o minoritate foarte vocala ar vrea sa le oprim pe toate si sa devenim un neam de pastori nomazi, ci respectarea legislatiei si a normelor de siguranta in domeniu.

    1. absolut corect!

      Proiectul daca respecta legea trebuie avizat si pornit imediat, daca nu, modificat astfel incat sa respecte legea si ulterior imediat avizat si pornit! 

      avem nevoie de repornirea industriei miniere la cele mai stricte standarde de mediu si in conformitate cu normele europene, asta si inseamna proiectul de la Rosia Montana!

    si cu siguranta concluzia lor va fi din nou ca acest proiect respecta toate normele europene in vigoare, pacat ca se amana de ani de zile fara motiv..

    Acum e acum.Sunt tare curios cum isi va scoate camasa Romanica in fata UE. Intrun fel e chiar buna aceasta chestie deoarece se va demonstra intregi lumi ecologiste ca proiectul propus la Rosia Montana este bun si respecta toate normele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb