Ce căuta neamţul în... România?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 28 octombrie 2016

Cornel Codiţă

"Make, m-am plictisit să mai trăiesc cu o rublă ştearsă ca dumneatale. Nu mă căuta; am trecut cu neamţul meu în Bulgaria..."

"În Bulgaria, ce să caute neamţul în Bulgaria?"

Perplexitatea personajelor caragialiene, după cum se vede, nu este nici pe departe o construcţie literară, ci materie co-substanţială realităţii cotidiane, generată de reacţia inevitabilă a omului obişnuit la contact cu bula impenetrabilă de suprarealism în care România oficială trăieşte, aparent izolată de lumea exterioară şi regulile ei; în realitate, tîrîtă de colo-colo de valurile istoriei, fără ca măcar să înţeleagă cum şi de unde i se trage fiecare dintre nenorocirile sau fericirile care o lovesc, pe nepusă masă.

Exact aşa, pe nepusă masă, ne-am trezit la Bucureşti cu cel mai important om politic al Germaniei, la această oră şi, de multă vreme, unul dintre liderii "din umbră" ai Europei. Nu, nu este doamna Merkel, cum ar fi cineva tentat să creadă, ci domnul Wolfgang Schaueble. Pe toate canalele de comunicare instituţională ni se spune că este vorba despre o vizită oficială. Inferenţa inevitabilă: ea a fost generată de invitaţia lansată de Guvernul României, la iniţiativa ministrului de finanţe, care este şi gazda înaltului oaspete. Omul a venit la Bucureşti pentru că are ceva de spus României, autorităţilor sale şi cetăţenilor acestei ţări. Iar noi suntem îndreptăţiţi să ştim ce anume a avut de spus. Filmul standard al acţiunii ar fi trebuit să ne înfăţişeze: cadrul oficial al discuţiilor de la ministerul de finanţe, primirea, fotografia oficială, cadre de la masa de discuţii, pe care trebuiau să se afle, obligatoriu, steagurile celor două ţări, imagini cu coloană oficială şi primiri la Primul Ministru şi, de ce nu, chiar la Preşedintele României. În locul acestui film insipid, dar obligatoriu, care trebuia să beneficieze de comentariul declaraţiilor de presă oficiale ale instituţiilor care au găzduit activităţile lui W. Schaueble la Bucureşti, am avut parte de o reuniune publică, informală, atît prin caracterul ei, cît şi prin spaţiul care a găzduit-o, în care tronau la vedere anunţurile privind sponsorii activităţii, instituţii bancare străine, care activează în România. Întîmplător sau nu, una dintre ele, chiar din "grupul supăraţilor radicali" pe România, pe Guvernul şi pe Parlamentul ei, din cauza legii dării în plată şi cea a conversiei creditelor în CHF. La reuniune, ministrul de finanţe al Germaniei a fost însoţit de ministrul de finanţe al Guvernului României. Primul nu a făcut nici un secret din caracterul particular al activităţii cu pricina, cel de-al doilea s-a străduit din răsputeri să convingă lumea că este o acţiune oficială, a instituţiei pe care o reprezintă, Guvernul României! Dacă prostia ar fi durut, cineva de la masa oficială s-ar fi tăvălit în spasme, chiar în faţa publicului! Cum să nu sesizezi inadvertenţa evidentă în scenografia piesei pusă în scenă?!! Doar dacă...!

Doar dacă, nu scenografia era greşită, ci poziţia oficialului român cu pricina! Dacă nu cumva, ditai ministrul de finanţe a vrut să se împăuneze cu meritele unei întîlniri oficiale, care nu era oficială, pe care nu a provocat-o şi nici nu a organizat-o! Încercările ulterioare de a obţine un răspuns răspicat, de la Ministerul Afacerilor Externe, privind caracterul vizitei la Bucureşti a ministrului german de finanţe s-au lovit de un ilegal şi inacceptabil refuz de comunicare. MAE are obligaţia legală să clarifice acest aspect, nu doar pentru publicul din România. Iar, cu aceasta, ieşim din anecdotic, pentru a intra în substanţa problemei. Căci problema nu este caracterul vizitei la Bucureşti a lui Schaueble, ci comportamentul instituţional al celor care ajung să ocupe şi exercită funcţii ale statului numit România. Joaca de-a politica externă, vizite şi excursii de plăcere vag deghizate în acţiuni oficiale şi diplomatice, ba mai grav, şedinţe ale Guvernului României ţinute pe teritoriul altor state, ori te miri pe la ce conace, mînăstiri ori crîşme din România şi tot felul de alte asemenea "farafastîcuri" la care se dedeau oficialii statului nostru, loviţi de acute accese de prostie instituţională este nu doar interzisă, ci ilegală şi purtătoare de consecinţe juridice care nu pot fi nici ignorate, nici trecute, parţial, cu vederea. Statul numit România nu este, nu poate fi, nu trebuie nici o secundă lăsat să devină jucăria unor analfabeţi (sau alfabetizaţi inconştienţi) într-ale administraţiei publice şi a vieţii de stat. Faptul că un ministru al Guvernului României participă la o acţiune particulară, în spaţiul public, alături de un oficial al guvernului unui alt stat, este un fapt care, în sine, nu are nimic rău în el. Încercarea unui membru al Guvernului României de a prezenta o acţiune particulară drept una oficială nu este doar un matrapazlîc oarecare, al unui şarlatan de obor, ci un act inacceptabil în ordinea de drept, care se cere sancţionat imediat cu demisia şi tragerea la răspundere în justiţie. Întrucît, atît Primul Ministru, cît şi Preşedintele României au făcut parte din desenul vizitei cu pricina, este absolut obligatorie delimitarea lor instituţională, începînd cu clarificarea, fără echivoc, a caracterului vizitei la Bucureşti a importantului om de stat german, domnul Wolfgang Schaueble.

Abia după aceea vom putea clarifica şi răspunsul la întrebarea cheie: ce căuta neamţul în....România?!

Opinia Cititorului ( 39 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Kornel Kodiţă, ka tu sa fi konfundat numele personajului lui Ion Luka Karagiale... doar doua cuvinte am a-ti spune: ex klus!

    1. Inteleg ca amicala sarja si-a atins scopul si te-a amuzat, un pic!

      Daca nu, penalizam dactilografa cu 10%, la salariul urmator! 

      Penalizam dactilografa.

      Cina a dactilografiat textul? 

    Atatea coincidente! Tot ieri am invitat si eu un neamt la o conferinta privata ... surpriza...a venit cu echipa de filmare ca sa ne promoveze evenimentul...dedicat preventiei in sanatate...si activarii functiei genelor tineretii, asa cum ne explica nutrigenomica si epigenetica.

    Cred ca NUSKIN ar putea oferi locuri de munca pentru tineri dar si pensionari in cautare de resurse.

    Daca stiam ca ministrul german se afla in vizita neoficiala in Romania l-as fi invitat la eveniment, cred ca ar... 

    1. mai du-te [fragment eliminat, conform regulamentului]!

      Va multumesc pentru ca nu postati ...ce nu se cade!

      Daca ar durea prostia, incultura si nesimtirea...ar fi numai urlete in jurul nostru! 

      Am uitaat sa fim buni, sa gandim bine si mai ales sa facem bine celor din jur.... 

      Unii simt o placere nebuna sa faca rau! 

      Numai o paradigma, o abordare spirituala ne poate salva din aceasta epoca a Kali Yuga, in care numai 1 la suta e adevar si frumos!

      Grija romani! Solomoneea raspandeste virusi. 

      Vorbesti din proprie experienta?

    Dupa ce te platesc si din bani mei?

    Democratie directa se apropie ! 

    ce-a devenit ziarul bursa !

    1. A ramas, nu a devenit, singurul ziar din Romania care a observat si a avut curajul sa semnaleze un fapt evident.

      Celelalte ziare nici n-au bagat de seama ca cel mai impotant om din UE a venit in Romania! 

      As completa, la opinia de mai sus, ca ziarul Bursa a ramas, probabil, singurul "caine de paza al societatii". Daca presa nu pazeste societatea de astfel de spagi, atunci de ce se mai numeste presa? Bravo, Bursa!! Bravo MAKE! Bravo echipa Bursa!! Mergeti inainte in acelasi fel, pentru ca daca deranjati inseamna ca sunteti buni, iar adca deranjati din ce in ce mai tare, atunci sunteti din ce in ce mai buni!! Ziarele nu sunt ca sa spuna ce buna si frumoasa e o companie sau alta, ziarele sunt sa...

      Multumesc pentru aprecieri, 4.1. si 4.2. !

      Uneori, simt nevoia.... 

      Articolele la misto il face un ziar neserios si usor, usor isi va pierde credibilitatea. Bancile abia asteapta...

      Corect! Felicitari ziarului Bursa.

      Articolul pune punctul pe i, plin de curaj. 

      felciitari autorului articolului.  

      Sunt articole...care au un stil aparte, pe cae nu il gista decat cei avizati!

      Caragiale nu a scris foarte in serios... 

      Nu toti iau in serios scoala, ce sa mai vorbim de literatura! salile scolilor si facultatilor sunt goale...tanara generatie face misto de ea insasi!

      ia totul la prima mana, nu mai poate gusta placerea lui otio..doar negotio. 

      Asa suntem noi ...ca natie..ne plac numai..negativismele..nu cumva sa comunicam si "bunele" despre aceasta tara.

      Aceasta se vede ori de cate ori participam..la tot felul de evenimente din afara

      Interesele personale.....capul plecat iar tara e acolo unde o stim...ce sa mai vorbim de lobby-ul de tara. 

      De acord.

    Sa-mi fie iertat, cu toata consideratia, dar nu m-am asteptat la asa articol.

    Pe scurt, ce este mersul treburilor, la nivel de state, grupuri, familii chiar, decat niste discutii si deplasari czare la un moment dat satisfac niste interese ? 

    Asa a fost si asa va fi. 

    Nu putem aborda, sa-mi fie iertat, cum abordau comunistii in 1945, cu lumea lor perfecta, cu relatiile intre cetateni si state perfecte si corecte, - fiindca realitatea e alta si s-a dovedit.

    1. In lume se ucide, se fura, seminte, se inseala, se face trafic de persoane, de arme, de droguri.

      Faptul ca asa a fost si asa va fi lumea, devine o justificare a savirsirii acestor infamii? 

      Cind resping aceste infamii, devin "socialist utopic"? 

      Prietene, te afli in eroare: Dumnezeu este un socialist utopic? 

      Din cite stiu, Poruncile lui Dumnezeu interzic toate astea si subsecvent, legile interzic toate astea, inclusiv in state care nu sint socialiste.

      Cu scuze, dar abordarea ta este... 

      De acord cu dv domnule Make...Dv sunteti o persoana plină de spiritualitate ...nu ingaduiti raul...cu atat mai mult nu faceti rau celor din jur.

      Sunt fericita sa constat ca mai exista oameni ai lui Dumnezeu. Sa va dea Dumnezeu sanatate si intelepciune sa va sporiti bagajul cu fapte bune!

      S-au aprins spiritele....zau ca nu inteleg ce poate fi "penal" in relatarile destul de cuviincioase date de p.5

      ...sincer, libertatea cuvantului e unul dintre putinele bunuri castigate. Din aceasta perspectiva - sa-mi fie iertat - nici nu prea conteaza la ce va asteptati Dvs. Noi, ceilalti, asteptam acest articol, care nu are echivalent in nici un alt ziar. Un fapt, in sine, ingrijorator...

      in fiecare dimineata deschid presa cu speranta si a unor vesti prin care sa se intrevada ceva de bine, dar nup! nu se intampla. atunci ma indrept catre Bursa sa aflu macar din aceasta sursa ceva adevaruri netrunchiate, nemasluite si mai ales dialogul acesta al cititorilor ma incanta, cu efervescenta si spumoshenia lui. Dl Make, te iubesc!

      in fiecare dimineata deschid presa cu speranta si a unor vesti prin care sa se intrevada ceva de bine, dar nup! nu se intampla. atunci ma indrept catre Bursa sa aflu macar din aceasta sursa ceva adevaruri netrunchiate, nemasluite si mai ales dialogul acesta al cititorilor ma incanta, cu efervescenta si spumoshenia lui. Dl Make, te iubesc!

      Mult iscusita vremii slova!.......

      Bravo Bursa, Bravo Make! 

      Bravo Cornel Codita! De fapt dansul a scris acest articol.

    Întrebarea dumneavoastră are un răspuns simplu, Domnul Ciolos fiind un tehnocrat independent și neimplicat politic(deși este susținut de PNL și a si acceptat) nu a beneficiat țin să precizez de "beneficii electorale", iar neamțul susținător bineînțeles al statului de drept nu a putut să se abțină să bea o cafea cu primul ministru după ce acesta din interes national a contestat la CCR legea CHF, si după cum dansul ne-a informat să nu sufere...

    o fi ajuns anaf la ceva firme nemtesti?

    anticoruptia era buna cand era era la tv si privea pe nastase si remes 

    intre timp pe la anf si diicot niste insi au inceput sa invete cum e cu evaziunea etc. 

    si asa ajunse anti- coruptia dupa ...capital . 

    o sa tot vedeti tot felul de sttraini stresati- ambasadori etc.- ingrijorati a nu mai e ce- a fost romania , o colonie 

    asta e.

    geopolitica- adica nu prea mai au aliati pe aici- .duce anti-coruptia si la pusculitele murdare.ale... 

    1. nu mai au aliati pe aici si trebuiesa inghita neputindu-ne da peste degete

      asta.am vrut sa spun 

      sper ca.. oa.eni cu [fragment eliminat, conform regulamentului] din statul roman sa se prinda si sa nu se mai lase intimidati 

      p.s din ciclul omv evaziune or fi si firme nemtesti de la care s-au cerut documente fiscale si care.au mers.cu para

      pe.ei, pe mama lor 

      Asta numai dacă nu vreți să mă intimidați pe mine, în rest fiecare are propria judecată.

      După cum bine știți la noi nu există corupți străini cu atât mai puțin firme străine. Iar comandantul dumneavoastră a primit medalia "apărătorul democrației și lupta anticorupție" nu cred că vreți să-l dezamăgit i. 

    Acum ca suntem pe la sfirsitul “spectacolului” si suntem numai noi intre noi, adica noi ai nostri, putem constata ca trecem cu multa usurinta peste una din cele mai grave deficientele ale conducerii Romaniei. Guvernul anului 2016 a fost o improvizatie desprinsa parca din povestile de groaza. Promenada de buimaci pe aleea portofoliilor din Palatul Victoria este greu, ba chiar foarte greu de explicat. Cine a mai pomenit asa ceva!? Ce poti astepta ceva bun si ce bun pot sa dea tarii...

    De ce atata tevatura pentru o nevinovata tragere de urechi a bietului finanțist roman?! Băncile din România care vor pierde urmare legii conversiei, dar care trimit câștigurile cu vagonul,neimpozitate, în vestul Europei s-au plâns la sediu. Și a venit tatuca sa facă ordine. Pai voi ce credeați, ca sunteți de capul vostru sa faceți ce vreți?Hmm!!??...

    1. Sunteti sigur ca l-a tras de urechi?

    Mai incet cu fudulia!

    N-ar fi rau daca un om ca Wolfgang Schaueble s-ar muta de tot in Romania, chiar si sa va ceara voie.  

    1. Preferam un Kennedy curajos care a dat o lectie FED...Se pare ca lectia data de FED i-a fost fatala, invatatura de minte,ca sa nu mai indrazneasca careva sa ceara sa se aplice constitutia si numai statul sa aiba dreptul regalian de a bate moneda.

      Printe Viteaz, aceasta fiinta frumoasa, desi inzestrata cu toate calitatile, nu te-ar fi putut face fericit pentru ca ea nu putea iubi, de aceea Zanele au hotarit sa-i dea infatisarea de fluture, simbol al sufletului, si sa ramana asa timp de un an, sau pana cand ea va fi prinsa si ucisa de tine. Acum ti-o incredintez plina de iubire pentru tine; fiti fericiti si cind veti avea nevoie de ceva, amintiti-va de zana Darnica.

      Degeaba are multe calitati cel de dorit sa vina in Romania, daca... 

      Ar suna mai bine Zadarnica! 

      In zadar va daruiesc multe calitati daca nu invatati sa iubiti semenii!

      Undeva, candva va veti aminti de mine, ca sa nu fie totul in zadar!  

      va pot transforma in fluture ca sa invatati lectia iubiri, asa cum a invatat-o incantatoarea printesa fluture! daca iubire nu e , nimic nu e.

      U lider trebuie sa stie sa iubeasca...orice calitate e de prisos fara iubire...si totusi nimic nu e in zadar pentru ca avem cu totii un suflet care vibreaza! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb